Подальше реформування у сфері охорони здоров’я: звернення ЄБА до Прем’єр-міністра України

27 Листопада 2014 3:37 Поділитися

Подальше реформування у сфері охорони здоров’я: звернення ЄБА до Прем’єр-міністра УкраїниЄвропейська Бізнес Асоціація (далі — ЄБА) направила звернення до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, висловивши свою позицію щодо очікуваних кроків нового Уряду України у сфері охорони здоров’я (прим. ред.: 27 листопада відбулося перше засідання Верховної Ради України VIII скликання, під час якого 341 народний депутат підтримали А. Яценюка на посаду Прем’єр-міністра України. Відтак, він вдруге очолив Уряд). Зокрема, ЄБА просить звернути увагу на потребу у втіленні ряду заходів, спрямованих на забезпечення доступності лікарських засобів і медичних виробів для населення. Організація також звернула увагу на необхідність стимулювання розвитку сфери клінічних досліджень, яка наразі потребує особливого захисту й підтримки, та має значний інвестиційний потенціал.

Прем’єр-міністру України пану Яценюку А.П.

Щодо подальшого реформування в сфері охорони здоров’я

Шановний Арсенію Петровичу!

Європейська Бізнес Асоціація, що представляє інтереси міжнародного та українського бізнесу в Україні, засвідчує Вам свою високу повагу. Комітет з охорони здоров’я Асоціації, який наразі є найбільшою фармацевтичною й медичною спільнотою, що об’єднує 57 компаній — міжнародних виробників лікарських засобів і медичних виробів, а також компанії, що проводять клінічні дослідження в Україні, звертається до Вас, аби висловити свою позицію щодо очікуваних кроків нового Уряду України, зокрема, у сфері охорони здоров’я.

Загальновідомо, що сфера охорони здоров’я є однією з тих, яка особливо потребує системних реформ, націлених на покращення рівня життя та здоров’я населення України. У цьому контексті ми сподіваємося, що зусилля Уряду в напрямку реформування цієї галузі охоплюватимуть широкий спектр кроків, аби призвести до необхідних системних зрушень.

Зокрема, в частині забезпечення одного з основних показників успішності функціонування сфери охорони здоров’я, а саме доступності лікарських засобів і медичних виробів для населення, який наразі не забезпечується державою на належному рівні, ми просимо звернути Вашу увагу на потребу у втіленні в Україні таких заходів:

  • сприяння подальшій гармонізації законодавства України із таким ЄС з метою покращення доступності препаратів і медичних виробів закордонного виробництва, які підтвердили свою якість, безпеку та ефективність у країнах ЄС задля спрощення процедур, пов’язаних із доступом такої продукції на територію України;
  • забезпечення права лікаря на впровадження сучасного та ефективного лікувального процесу і професійного вибору лікарських засобів;
  • забезпечення права пацієнтів на вільний вибір препаратів згідно з найкращими практиками країн ЄС;
  • забезпечення належного захисту та зберігання індивідуальних даних пацієнтів щодо діагнозу захворювання, методів діагностики та лікування;
  • забезпечення систематичного перегляду й гармонізації стандартів у сфері медичних виробів, прийняття відсутніх в Україні стандартів на національному рівні;
  • розробка та введення в дію законодавчих норм з метою визнання Україною сертифікатів на медичні вироби, які видані уповноваженими органами на відповідність європейському законодавству.

Окрему увагу просимо звернути на необхідність стимулювання розвитку сфери клінічних досліджень, яка наразі потребує особливого захисту й підтримки, та має інвестиційний потенціал для розвитку сфери охорони здоров’я, зокрема, необхідні:

  • гармонізація чинного законодавства України з міжнародними стандартами;
  • проведення просвітницької роботи серед населення з метою надання достовірної інформації щодо механізмів проведення клінічних досліджень;
  • забезпечення права пацієнта на вільний доступ до інформації щодо місць та умов проведення клінічних досліджень;
  • створення умов для розширення наукового співробітництва з міжнародними розробниками інноваційних медичних технологій, клінічних досліджень лікарських засобів, що ґрунтуються на принципах доказової медицини.

Окремо, звертаємо Вашу увагу, що реалізація окреслених вище заходів у сфері охорони здоров’я України підтвердила б подальший рух України до євроінтеграції. Таким підтвердженням має також стати демократичний і прозорий процес призначення високопосадовців держави, зокрема, міністра охорони здоров’я України.

Такий підхід сприятиме кардинальним зрушенням на краще у сфері охорони здоров’я України.

Заздалегідь дякуємо Вам за врахування зазначеної вище позиції та сподіваємося на плідну співпрацю в майбутньому!

З повагою
Ганна Дерев’янко,
виконавчий директор Асоціації
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті