Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

13 Березня 2015 2:13 Поділитися

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ПОДАННЯ

Відповідно до ст.93 Конституції України, статті 12 Закону України «Про статус народного депутата України» та статті 89 Регламенту Верховної Ради України в порядку законодавчої ініціативи вношу на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів).

Доповідати проект Закону на пленарному засіданні Верховної Ради України буду особисто.

Народний депутат України О.П. Продан

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Закону України

«Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)

1. Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту.

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів) вноситься на виконання Коаліційної угоди, підписаної депутатами Верховної Ради України VIII скликання.

З січня 2013 року набрали чинності зміни до статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №265/95-ВР від 06.07.1995 р., якими передбачено створення реєстраторами розрахункових операцій електронної контрольної стрічки та подання до органів доходів і зборів звітності по дротових та бездротових каналах зв’язку. Не зважаючи на це, діючий Закон передбачає, крім електронної, ще й паперову звітність, а також відповідальність за неподання та/чи не збереження паперових документів.

При цьому на платників податків, користувачів РРО, покладено обов’язок власним коштом замінити існуючі РРО чи переобладнати їх модемами для забезпечення можливості передачі звітності по дротових або бездротових каналах зв’язку, не передбачено жодного механізму впровадження компенсаторів для таких суб’єктів господарювання, які фактично вимушені власним коштом забезпечувати фіскальні функції необхідні контролюючому органу.

Більше того, діючим законом не передбачено врегулювання випадків, при яких суб’єкти господарювання не мають технічної можливості забезпечувати передачу звітності по дротових та бездротових каналах зв’язку.

Крім вирішення зазначених вище питань законопроектом також передбачається врегулювати і наступні питання:

  • у разі подання контрольної стрічки в електронному вигляді звільнити суб’єктів господарювання від обов’язку щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій;
  • врегулювати відносини між суб’єктами господарювання та сервісними центрами під час обслуговування або поточного ремонту РРО. Так, у разі не забезпечення сервісним центром ремонту реєстратора протягом 6 днів, пропонується зобов’язати його на 7-й день ввести в експлуатацію суб’єкта господарювання резервний реєстратор розрахункових операцій, а у разі псування реєстратора розрахункових операцій до закінчення його терміну експлуатації забезпечувати заміну, введення в експлуатацію та обслуговування нового реєстратора розрахункових операцій.
  • вилучити з Закону обов’язковість наявності цінника на товар у грошовій формі, оскільки це не є питанням законодавства про застосування реєстраторів розрахункових операцій, а є предметом законодавства про захист прав споживачів;
  • вилучити з Закону норми про облік товарних запасів як таких, що врегульовані у Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та не є предметом цього Закону;
  • ввести статтю 171, для введення відповідальності виробників, постачальників та сервісних центрів за порушення вимог цього Закону;
  • запровадити компенсатори суб’єктам господарювання шляхом зарахування витрачених коштів для придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, в рахунок податкових зобов’язань;
  • заборонити вимагати посвідчення особи для купівлі-продажу іноземної валюти.

2. Ціль й завдання законопроекту.

Основною метою прийняття проекту Закону є врегулювання відносин, що виникають у сфері взаємовідносин суб’єктів господарювання, які зобов’язані використовувати РРО, виробників, постачальників та сервісних центрів, що здійснюють обслуговування РРО, а також спрощення адміністрування РРО.

3. Загальна характеристика і основні положення законопроекту.

Проектом пропонуються зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», які передбачають врегулювання відносин між суб’єктами господарювання, постачальниками та сервісними центрами, заборону вимагати посвідчення особи при купівлі-продажу валюти, спрощення адміністрування операцій з РРО, встановлення механізму зарахування коштів, витрачених суб’єктами господарювання на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, в якості сплати податкових зобов’язань.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

Відносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій регулюються Податковим кодексом України та Законом України «Про застосування реєстраторів операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Даний законопроект передбачає внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а реалізація його положень не потребує змін до інших законодавчих актів України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація законопроекту не потребує витрат з державного бюджету.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття законопроекту.

Прийняття проекту Закону дозволить врегулювати правовідносини у сфері застосування, використання та обслуговування РРО, зменшить вартість забезпечення фіскального обліку суб’єктами господарювання, запровадить справедливу відповідальність суб’єктів за невиконання цього Закону та унеможливить вимагання посвідчення особи для купівлі-продажу іноземної валюти.

Народний депутат України О.П. Продан

Проект

від 28.11.2014р. реєстраційний № 1088

Закон УкраЇни

Про внесення змін до Закону України

«Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

(щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., № 38, ст. 315 із наступними змінами) такі зміни:

1. У абзаці тринадцятому статті 2 після слів «суб’єкт господарювання, який» доповнити словами «є виробником або», після слів «організовує продаж,» доповнити словами «передачу в оренду, лізинг,».

2. У статті 3:

у пункті 7:

абзац перший після слова «подавати» доповнити словами «дротовими або бездротовими каналами зв’язку», перед словами «пов’язану із застосуванням» доповнити словами «в електронному чи паперовому вигляді»;

абзац другий та третій перед словами «повинні подавати» доповнити словами «за наявності технічної можливості»;

пункти 8 та 12 виключити;

пункт 9 перед словами «щоденно друкувати» доповнити словами «в разі неподання інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку»;

пункт 10 перед словами «друкувати або створювати» доповнити словами «в разі неподання інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку»;

пункт 14 після слів «у встановленому» доповнити словами «центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики,».

3. У статті 4:

пункт 2 доповнити словами «без пред’явлення документу, що посвідчує особу споживача;»;

пункт 8 після слів «у встановленому» доповнити словами «центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики,».

4. В абзаці першому статті 5 слова «але не більше 72 годин (7 робочих днів)» замінити словами «не більше 7 робочих днів».

5. Статті 6, 10 та 11 виключити.

6. Статтю 12 після абзацу першого доповнити абзацом другим такого змісту:

«У разі виключення з Державного реєстру моделей реєстраторів розрахункових операцій, які раніше пройшли первинну реєстрацію та застосовувалися у суб’єкта господарювання, їх подальша експлуатація у суб’єкта господарювання може здійснюватися до закінчення нормативного терміну їх служби.».

7. У абзаці третьому статті 13 слова «власні» та «власних» виключити.

8. У статті 14:

пункт 1 доповнити словами «, затвердженого Кабінетом Міністрів України»;

доповнити статтю абзацами такого змісту:

«4) у разі незабезпечення ремонту реєстратора розрахункових операцій протягом шести робочих днів, на сьомий день з дня прийняття в ремонт, ввести в експлуатацію суб’єкта господарювання власний резервний реєстратор розрахункових операцій з фіскальними функціями;

5) забезпечувати заміну, введення в експлуатацію та обслуговування нового реєстратора розрахункових операцій суб’єкту господарювання в разі псування реєстратора розрахункових операцій до закінчення його терміну експлуатації або вилучення його з Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.».

9. Пункти 4 та 5 статті 17 доповнити словами «, якщо звітність не подається по дротових або бездротових каналах зв’язку;».

10. Доповнити статтею 171 такого змісту:

«Стаття 171. Відповідальність виробників, постачальників та сервісних центрів, що здійснюють їх обслуговування.

За порушення вимог цього Закону до виробника, постачальника, центра сервісного обслуговування, за рішенням відповідних органів доходів і зборів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

1) у разі реалізації виробником або постачальником реєстратора розрахункових операцій або модему з конструктивними та/або технічними недоліками, що унеможливлюють, ускладнюють їх використання за функціональним призначенням – п’ятдесят неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

2) у разі порушення постачальником умов, визначених в угоді з суб’єктом господарювання про продаж, оренду, лізинг або надання технічного обслуговування і здійснення ремонту реєстраторів розрахункових операцій – сто неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

3) у разі невиконання центром сервісного обслуговування:

– пункту другого статті 14 цього Закону – п’ятдесят неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

– пунктів першого, третього – п’ятого статті 14 цього Закону – сто неоподаткованих мінімумів доходів громадян.».

11. Доповнити статтею 30 такого змісту:

«Стаття 30. Забезпечення обліку розрахункових операцій реєстраторами

Вартість реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, придбаних суб’єктом господарювання для виконання цього Закону, зараховується цьому суб’єкту господарювання в якості сплати чинних чи майбутніх податкових зобов’язань в повному обсязі.

Зарахування витрачених коштів на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, суб’єктам господарювання проводиться на підставі документів, які підтверджують їх походження і вартість, у порядок і спосіб, визначений Кабінетом Міністрів України.».

12. Пункт 4 Прикінцевих положень доповнити абзацом такого змісту:

«відповідно до статті 30 цього Закону у місячний термін розробити та затвердити Порядок та механізм зарахування коштів, витрачених суб’єктами господарювання на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, в якості сплати податкових зобов’язань.».

ІІ. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Голова Верховної Ради України

Порівняльна таблиця

до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

(щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)

Чинна редакція Редакція проекту
Стаття 2. У цьому Законі терміни вживаються у такому значення:…постачальник – виробник або суб’єкт господарювання, який за договором з виробником організовує продаж, технічне обслуговування і ремонт реєстраторів розрахункових операцій; Стаття 2. У цьому Законі терміни вживаються у такому значенні:…постачальник – суб’єкт господарювання, який є виробником або за договором з виробником організовує продаж, передачу в оренду, лізинг, технічне обслуговування і ремонт реєстраторів розрахункових операцій;
Стаття 3. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані:…7) подавати до органів доходів і зборів звітність, пов’язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі, якщо цим пунктом не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку. Стаття 3. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані:…7) подавати дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів доходів і зборів звітність в електронному чи паперовому вигляді, пов’язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця.
Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, повинні подавати до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам’яті модемів, які до них приєднані.Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за виключенням електронних контрольно-касових реєстраторів, повинні подавати до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних в готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в їх фіскальній пам’яті. Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за наявності технічної можливості повинні подавати до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам’яті модемів, які до них приєднані.Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за виключенням електронних контрольно-касових реєстраторів, за наявності технічної можливості повинні подавати до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних в готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в їх фіскальній пам’яті.
Порядок передачі інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку встановлюється органами доходів і зборів на базі технології, розробленої Національним банком України та погодженої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику; Порядок передачі інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку встановлюється органами доходів і зборів на базі технології, розробленої Національним банком України та погодженої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику;
8) реалізовувати товари (надавати послуги) за умови наявності цінника на товар (меню, прейскуранта, тарифу на послугу, що надається) у грошовій одиниці України; Виключити
9) щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій; 9) в разі неподання інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій;
10) друкувати або створювати в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) контрольні стрічки і забезпечувати їх зберігання протягом трьох років;… 10) в разі неподання інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку друкувати або створювати в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) контрольні стрічки і забезпечувати їх зберігання протягом трьох років;…
12) вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів, які відображені в такому обліку, за винятком продажу товарів особами, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку обсягів реалізованих товарів (наданих послуг); Виключити
14) вводити в експлуатацію, проводити технічне обслуговування, ремонтувати реєстратори розрахункових операцій через центри сервісного обслуговування у встановленому порядку; 14) вводити в експлуатацію, проводити технічне обслуговування, ремонтувати реєстратори розрахункових операцій через центри сервісного обслуговування у встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, порядку;
Стаття 4. Уповноважені банки, що здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти, а також суб’єкти господарювання, які здійснюють ці операції на підставі агентських угод з уповноваженими банками, зобов’язані:…2) проводити операції з купівлі-продажу іноземної валюти через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням у двох примірниках розрахункових документів, що підтверджують виконання цих операцій; Стаття 4. Уповноважені банки, що здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти, а також суб’єкти господарювання, які здійснюють ці операції на підставі агентських угод з уповноваженими банками, зобов’язані:…2) проводити операції з купівлі-продажу іноземної валюти через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням у двох примірниках розрахункових документів, що підтверджують виконання цих операцій без пред’явлення документу, що посвідчує особу споживача;
8) проводити технічне обслуговування і ремонт реєстраторів розрахункових операцій у встановленому порядку; 8) проводити технічне обслуговування і ремонт реєстраторів розрахункових операцій у встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, порядку;
Стаття 5. На період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, але не більше 72 годин (7 робочих днів), відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного реєстратора розрахункових операцій.У разі виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій, що застосовується для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, облік цих операцій та формування розрахункових документів здійснюється у порядку, встановленому Національним банком України. Стаття 5. На період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії, проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного реєстратора розрахункових операцій.У разі виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій, що застосовується для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, облік цих операцій та формування розрахункових документів здійснюється у порядку, встановленому Національним банком України.
Стаття 6. Облік товарних запасів фізичною особою – підприємцем ведеться у порядку, визначеному чинним законодавством, а юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) – у порядку, визначеному відповідним національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. Облік ведеться з урахуванням особливостей, встановлених для суб’єктів малого підприємництва. Обов’язок із ведення обліку товарних запасів не застосовується до осіб, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку придбаних або проданих товарів. Виключити
Стаття 10. Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, а також граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг), при перевищенні якого застосування реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим, встановлюються Кабінетом Міністрів України за поданням центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної економічної, фінансової політики. Розрахункові книжки не застосовуються у випадках здійснення підприємницької діяльності, визначених статтею 9 цього Закону. Виключити
Стаття 11. Терміни переведення суб’єктів господарювання на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій встановлюються Кабінетом Міністрів України за поданням центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної економічної, формування та реалізації державної податкової і митної політики, та Національного банку України. Виключити
Стаття 12. На території України у сферах, визначених цим Законом, дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті реєстратори розрахункових операцій вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій та конструкція і програмне забезпечення яких відповідає конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника. Стаття 12. На території України у сферах, визначених цим Законом, дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті реєстратори розрахункових операцій вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій та конструкція і програмне забезпечення яких відповідає конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника.У разі виключення з Державного реєстру моделей реєстраторів розрахункових операцій, які раніше пройшли первинну реєстрацію та застосовувалися у суб’єкта господарювання, їх подальша експлуатація у суб’єкта господарювання може здійснюватися до закінчення нормативного терміну їх служби.
Реєстратор розрахункових операцій, що створює контрольну стрічку в електронній формі, повинен забезпечувати згідно з технологією, розробленою Національним банком України та погодженою центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, контроль відсутності спотворення або знищення даних про проведені розрахункові операції, копій розрахункових документів, які на ній містяться, можливість ідентифікації зазначеного реєстратора на такій стрічці.Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, а також Положення про порядок технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної економічної, фінансової політики. Реєстратор розрахункових операцій, що створює контрольну стрічку в електронній формі, повинен забезпечувати згідно з технологією, розробленою Національним банком України та погодженою центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, контроль відсутності спотворення або знищення даних про проведені розрахункові операції, копій розрахункових документів, які на ній містяться, можливість ідентифікації зазначеного реєстратора на такій стрічці.Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, а також Положення про порядок технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної економічної, фінансової політики.
Стаття 13. Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування встановлюються Кабінетом Міністрів України.…Особа, яка відповідно до положень статті 9 цього Закону має право вести облік доходів та витрат у відповідних книгах без застосування реєстраторів розрахункових операцій, має право використовувати власні реєстратори розрахункових операцій без їх переведення у фіскальний режим роботи. При цьому при виникненні спору між контролюючим органом та такою особою щодо обсягу продажу, що дозволяє такій особі користуватися пільгами, визначеними статтею 9 цього Закону, враховуються документи, що є продуктом цих власних реєстраторів розрахункових операцій. Стаття 13. Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування встановлюються Кабінетом Міністрів України.…Особа, яка відповідно до положень статті 9 цього Закону має право вести облік доходів та витрат у відповідних книгах без застосування реєстраторів розрахункових операцій, має право використовувати реєстратори розрахункових операцій без їх переведення у фіскальний режим роботи. При цьому при виникненні спору між контролюючим органом та такою особою щодо обсягу продажу, що дозволяє такій особі користуватися пільгами, визначеними статтею 9 цього Закону, враховуються документи, що є продуктом цих реєстраторів розрахункових операцій.
Стаття 14. Центри сервісного обслуговування зобов’язані:1) проводити свою діяльність відповідно до Положення про порядок технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій;2) у разі виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій забезпечувати відновлення його роботи протягом 72 годин;3) при здійсненні технічного обслуговування або ремонту реєстраторів розрахункових операцій забезпечувати відповідність їх конструкції та програмного забезпечення конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника. Стаття 14. Центри сервісного обслуговування зобов’язані:1) проводити свою діяльність відповідно до Положення про порядок технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого Кабінетом Міністрів України;2) у разі виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій забезпечувати відновлення його роботи протягом 72 годин;3) при здійсненні технічного обслуговування або ремонту реєстраторів розрахункових операцій забезпечувати відповідність їх конструкції та програмного забезпечення конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника;
4) у разі незабезпечення ремонту реєстратора розрахункових операцій протягом шести робочих днів, на сьомий день з дня прийняття в ремонт, ввести в експлуатацію суб’єкта господарювання власний резервний реєстратор розрахункових операцій з фіскальними функціями;5) забезпечувати заміну, введення в експлуатацію та обслуговування нового реєстратора розрахункових операцій суб’єкту господарювання в разі псування реєстратора розрахункових операцій до закінчення його терміну експлуатації або вилучення його з Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.
Стаття 17. За порушення вимог цього Закону до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів доходів і зборів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:…4) двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі невиконання щоденного друку фіскального звітного чеку або його незберігання;5) десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій або не збережено контрольну стрічку протягом трьох років, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі; Стаття 17. За порушення вимог цього Закону до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів доходів і зборів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:…4) двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі невиконання щоденного друку фіскального звітного чеку або його незберігання, якщо звітність не подається по дротових або бездротових каналах зв’язку;5) десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій або не збережено контрольну стрічку протягом трьох років, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі, якщо звітність не подається по дротових або бездротових каналах зв’язку;
Стаття 171. Відповідальність виробників, постачальників та сервісних центрів, що здійснюють їх обслуговування.За порушення вимог цього Закону до виробника, постачальника, центра сервісного обслуговування, за рішенням відповідних органів доходів і зборів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:1)  у разі реалізації виробником або постачальником реєстратора розрахункових операцій або модему з конструктивними та/або технічними недоліками, що унеможливлюють, ускладнюють їх використання за функціональним призначенням – п’ятдесят неоподаткованих мінімумів доходів громадян;2)  у разі порушення постачальником умов, визначених в угоді з суб’єктом господарювання про продаж, оренду, лізинг або надання технічного обслуговування і здійснення ремонту реєстраторів розрахункових операцій – сто неоподаткованих мінімумів доходів громадян;3)  у разі невиконання центром сервісного обслуговування:

  • пункту другого статті 14 цього Закону – п’ятдесят неоподаткованих мінімумів доходів громадян;
  • пунктів першого, третього – п’ятого статті 14 цього Закону – сто неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
Стаття 30. Забезпечення обліку розрахункових операцій реєстраторамиВартість реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, придбаних суб’єктом господарювання для виконання цього Закону, зараховується цьому суб’єкту господарювання в якості сплати чинних чи майбутніх податкових зобов’язань в повному обсязі.Зарахування витрачених коштів на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, суб’єктам господарювання проводиться на підставі документів, які підтверджують їх походження і вартість, у порядок і спосіб, визначений Кабінетом Міністрів України.
II. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ…4. Кабінету Міністрів України:відповідно до статті 10 цього Закону доповнити перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, передбачивши в ньому здійснення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єктами господарювання на території сіл і селищ міського типу, яким згідно з Законом України “Про статус гірських населених пунктів в Україні” надано статус гірських;розглянути питання щодо можливості торгівлі тютюновими виробами спеціалізованими кіосками, що здійснюють продаж періодичних видань друкованих засобів масової інформації на умовах застосування спрощеної системи оподаткування. II. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ…4. Кабінету Міністрів України:відповідно до статті 10 цього Закону доповнити перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, передбачивши в ньому здійснення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єктами господарювання на території сіл і селищ міського типу, яким згідно з Законом України “Про статус гірських населених пунктів в Україні” надано статус гірських;розглянути питання щодо можливості торгівлі тютюновими виробами спеціалізованими кіосками, що здійснюють продаж періодичних видань друкованих засобів масової інформації на умовах застосування спрощеної системи оподаткування;відповідно до статті 30 цього Закону у місячний термін розробити та затвердити Порядок та механізм зарахування коштів, витрачених суб’єктами господарювання на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, в якості сплати податкових зобов’язань.
Народний депутат України О.П. Продан

ВИСНОВОК

Головного-експертного управління

на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

(щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)»

від 22.12.2014 р.

У законопроекті шляхом внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон) пропонується:

звільнити суб’єктів господарювання від обов’язку щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій у разі подання контрольної стрічки в електронному вигляді;

врегулювати відносини між суб’єктами господарювання та сервісними центрами під час обслуговування або поточного ремонту реєстраторів розрахункових операцій;

скасувати вимоги щодо обов’язкової наявності цінника на товар у грошовій формі;

вилучити норми щодо обліку товарних запасів;

визначити відповідальність виробників, постачальників та сервісних центрів за порушення вимог Закону;

запровадити компенсатори суб’єктам господарювання за придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі;

заборонити вимагати посвідчення особи для купівлі-продажу іноземної валюти.

Головне управління щодо пропозицій проекту вважає доцільним висловити такі зауваження.

1. З метою уникнення неоднозначного трактування нової редакції положень абз. 2 та 3 п. 7 статті 3 Закону доцільно було б конкретизувати поняття «за наявності технічної можливості».

2. Дещо вразливою видається пропозиція законопроекту, згідно з якою «у разі виключення з Державного реєстру моделей реєстраторів розрахункових операцій, які раніше пройшли первинну реєстрацію та застосовувалися у суб’єкта господарювання, їх подальша експлуатація у суб’єкта господарювання може здійснюватися до закінчення нормативного терміну їх служби» (нова ч. 2 ст. 12 Закону). Адже, згідно з вимогами абз. 10 ст. 2 Закону Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій включає «перелік моделей реєстраторів розрахункових операцій та їх модифікацій, які мають підтвердження відповідності вимогам діючих державних технічних регламентів та стандартів згідно із Законом України «Про підтвердження відповідності», а також відповідають вимогам нормативних актів України, iтакі реєстратори розрахункових операцій дозволені для застосування…». У той же час запровадження запропонованої норми дозволятиме суб’єктам господарювання застосовувати одночасно моделі реєстраторів, які відповідають вищезазначеним вимогам, та моделі, у яких виявлені, наприклад, виробничі дефекти, які призводять до спотворення фіскальної інформації, і, відповідно, такий реєстратор розрахункових операцій належним чином не виконуватиме покладені на нього цим Законом функції.

3. Потребують узгодження вимоги нової редакції абз. 1 ст. 5, п. 2 та нового пункту 4 ст. 14 Закону щодо відновлення роботи реєстратора розрахункових операцій у разі його виходу з ладу або ремонту.

4. У поданих до законопроекту документах відсутні обґрунтування доцільності запровадження штрафів саме у запропонованому проектом розмірі (нова стаття 171 Закону).

5. У законопроекті пропонується доповнити Закон новою статтею 30, згідно з якою «вартість реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, придбаних суб’єктом господарювання для виконання цього Закону, зараховується цьому суб’єкту господарювання в якості сплати чинних чи майбутніх податкових зобов’язань в повному обсязі», та одночасно доручити Кабінету Міністрів України «…у місячний термін розробити та затвердити Порядок та механізм зарахування коштів, витрачених суб’єктами господарювання на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, в якості сплати податкових зобов’язань» (новий абзац Прикінцевих положень Закону).

Зауважимо, що такі пропозиції суперечить вимогам Податкового кодексу України, який «регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства». Крім того, п. 7.3 ст. 7 Цього Кодексу визначено, що «будь-які питання щодо оподаткування регулюються цим Кодексом і не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів, що містять виключно положення щодо внесення змін до цього Кодексу та/або положення, які встановлюють відповідальність за порушення норм податкового законодавства».

7. Зауважимо також, що оскільки за змістом відповідних положень Конституції України (стаття 116) та Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (стаття 20) проведення державної фінансової та податкової політики забезпечує Кабінет Міністрів України, то було б логічним для прийняття виваженого рішення щодо внесеного законопроекту отримати відповідний експертний висновок Уряду.

Керівник Головного управління В.І. Борденюк

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ВИСНОВОК

Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики на своєму засіданні 11 лютого 2015 року (протокол засідання №10) розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів) (реєстр. № 1088), поданий народним депутатом України Продан О.П.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, даним проектом Закону врегульовуються відносини, що виникають у сфері взаємовідносин суб’єктів господарювання, які зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО), виробників, постачальників та сервісних центрів, що здійснюють обслуговування РРО, а також спрощення адміністрування РРО.

Підтримуючи необхідність вдосконалення діяльності, пов’язаної з застосуванням РРО, народні депутати України – члени Комітету під час обговорення законопроекту на засіданні Комітету зауважили, що законопроект потребує уточнення та вдосконалення, зокрема:

відсутність конкретизації поняття «за наявності технічної можливості» у змінах до абзаців 2 та 3 пункту 7 статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон про РРО) може призвести до неоднозначного його застосування на практиці та зловживань;

потребує уточнення зміст запропонованого положення щодо подання до контролюючих органів дротовими або бездротовими каналами зв’язку звітності в паперовому вигляді;

запропоноване у статті 5 Закону про РРО збільшення строку ремонту РРО сервісними центрами з 72 годин до 7 днів потребує приведення у відповідність до таких змін всіх норм цього Закону, в яких є посилання на такий строк;

запропонована можливість застосування виключених з Державного реєстру моделей реєстраторів розрахункових операцій до закінчення терміну їх служби, позбавить можливості надання через такі РРО звіту до контролюючих органів надає змогу застосувати РРО, які не забезпечують передачу до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків;

суперечливою є пропозиція щодо виключення чинних статей 10 та 11 Закону про РРО, оскільки це вбачається обтяжливими для суб’єктів господарювання;

недоцільним вбачається запропоноване законопроектом перекладання з Кабінету Міністрів України на центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, обов’язку встановлення порядку введення в експлуатацію та проведення технічного обслуговування й ремонтування РРО через центри сервісного обслуговування. На даний час цей порядок встановлено постановою Кабінету Міністрів України №601 від 12 травня 2004р.;

запропоноване встановлення штрафних санкцій для центрів сервісного обслуговування та покладення на контролюючі органи функцій щодо накладання штрафів за порушення договірних відносин між суб’єктами господарювання, вбачається необґрунтованим. Відповідальність центру сервісного обслуговування має бути передбачена в договорі суб’єкта господарювання з таким центром в обсягах, встановлених цивільним та господарським законодавством;

законопроект містить ряд положень, які не є його предметом і не можуть регулюватися Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», зокрема щодо зарахування суб’єкту господарювання в рахунок сплати чинних чи майбутніх податкових зобов’язань вартості придбаних модемів чи РРО, а також щодо заборони вимагати посвідчення особи при купівлі-продажу іноземної валюти.

Головним науково-експертним Управлінням Верховної Ради України висловлено ряд зауважень до законопроекту та зазначено, що для прийняття обґрунтованого рішення щодо законопроекту, необхідно одержати висновок Кабінету Міністрів України.

З врахуванням наведеного, народні депутати України – члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів) (реєстр. № 1088), поданий народним депутатом України Продан О.П., прийняти за основу та доопрацювати його у Комітеті до другого читання.

Співдоповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України Р.М.Насірова – Голову Комітету з питань податкової та митної політики.

Голова Комітету Р.М. Насіров

ВИСНОВОК

щодо результатів здійсненняантикорупційної експертизи проекту нормативно-правового акта

Назва проекту акта: проект Закону про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)

Реєстр. № 1088 від 28.11.2014р.

Суб’єкт права законодавчої ініціативи: Народний депутат України Продан О.П.

Головний комітет з підготовки і попереднього розгляду – Комітет з питань бюджету

У проекті акта не виявлено корупціогенних факторів – проект акта відповідає вимогам антикорупційного законодавства (рішення Комітету від 17 лютого 2015 року, протокол № 15).

Голова Комітету Є.Соболєв

ВИСНОВОК

Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики

від 03.06.2015 р.

Комітетом Верховної Ради України з питань податкової та митної політики на засіданні 3 червня 2015 року розглянуто у другому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів (реєстр. №1088) та прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у другому читанні і в цілому.

Разом з тим, на засіданні Комітету 17 червня 2015 року народні депутати – члени Комітету порушили питання про внесення доповнень до порівняльної таблиці законопроекту (реєстр. №1088) щодо відстрочення застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) платниками єдиного податку ІІІ групи та запропоновано вирішення цього питання шляхом доповнення порівняльної таблиці, підготовленої до ІІ читання законопроекту (реєстр. №1088), деякими поправками.

Народними депутатами України – членами Комітету під час додаткового розгляду на засіданні Комітету законопроекту (реєстр. №1088) було підтримано перенесення з 1 липня 2015 року на 1 січня 2016 року початку застосування РРО платниками єдиного податку ІІІ групи.

У зв’язку з цим запропоновано доповнити порівняльну таблицю, підготовлену до ІІ читання законопроекту (реєстр. №1088), такими поправками:

1. З метою незастосування з 1 липня 2015 року РРО платниками єдиного податку ІІІ групи і продовження такого мораторію до 1 січня 2016 року, необхідно порівняльну таблицю доповнити таким текстом:

«Після пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» законопроекту (реєстр. №1088) доповнити новим пунктом такого змісту:

« 3. В абзаці сьомому пункту 1 розділу ІІ « Прикінцеві положення» Закону України « Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» цифри і слова « з 1 липня 2015 року» замінити цифрами і словами « з 1 січня 2016 року».

2. З метою недопущення суперечностей в порівняльній таблиці до ІІ читання проекту Закону (реєстр. №1088) необхідно відкорегувати висновки по поправках та праву колонку порівняльної таблиці, а саме:

поправку №11 (сторінка 6 ), що врахована, необхідно врахувати частково і виключити з правої колонки порівняльної таблиці друге речення щодо змін до підпункту 12 пункту 12 та зміни до пункту 13;

поправку №69 (сторінка 24), що врахована, необхідно відхилити і виключити з правої колонки порівняльної таблиці пункт 12;

поправку №70 (сторінка 24), що врахована, необхідно врахувати частково і виключити з правої колонки порівняльної таблиці доповнення пунктом 10.

Враховуючи зазначене, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект (реєстр. №1088) у другому читанні в цілому як Закон з урахуванням зазначених вище пропозицій.

Також просимо доручити Комітету при підготовці тексту Закону на підпис Голові Верховної Ради України врахувати техніко-юридичні правки.

Голова Комітету Н.П. Южаніна

Проект

(редакція 04.06.2015)

Закон України

Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо зниження фіскального навантаження на суб’єктів господарювання при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій

Верховна Рада України постановляє:

І. Внести до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., № 38, ст. 315 із наступними змінами) такі зміни:

1. У статті 2:

в абзаці третьому:

перше речення доповнити словами «операцій з приймання готівки для подальшого переказу»;

у другому реченні слова «електронний контрольно-касовий реєстратор» замінити словами «електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор»;

після абзацу сьомого доповнити двома абзацами такого змісту:

«вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор – реєстратор розрахункових операцій, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автоматів з продажу товарів (послуг) тощо;

«програмно-технічний комплекс самообслуговування» – у значенні, наведеному у Законі України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

У зв’язку з цим абзаци восьмий – двадцять сьомий вважати відповідно абзацами десятим – двадцять дев’ятим;

абзац тринадцятий викласти в такій редакції:

«постачальник – суб’єкт господарювання, який є виробником або за договором з виробником організовує продаж, передачу в оренду, лізинг, технічне обслуговування і ремонт реєстраторів розрахункових операцій».

2. У статті 3:

у пункті 9 слова «і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій» виключити;

пункт 12 викласти в такій редакції:

«12) вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість»;

пункт 13 доповнити другим реченням такого змісту: «Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість»;

пункт 14 викласти в такій редакції:

«14) вводити в експлуатацію, проводити технічне обслуговування без порушення раніше здійсненого належним чином опломбування реєстратора розрахункових операцій, ремонтувати реєстратори розрахункових операцій через центри сервісного обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України»;

доповнити пунктом 16 такого змісту:

«16) у разі виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцій, а також пошкодження засобів контролю протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження, письмово або засобами електронного зв’язку в довільній формі повідомити центр сервісного обслуговування, а також протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження письмово або засобами електронного зв’язку в довільній формі повідомити про це контролюючий орган, у якому суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків».

3. Пункт 8 статті 4 викласти в такій редакції:

«8) проводити технічне обслуговування без порушення раніше здійсненого належним чином опломбування реєстратора розрахункових операцій, ремонтувати реєстратори розрахункових операцій через центри сервісного обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

4. У частині першій статті 5 слова і цифри «але не більше 72 годин (7 робочих днів)» замінити словами і цифрою «не більше 7 робочих днів».

5. Статтю 6 виключити.

6. Пункт 2 статті 9 викласти в такій редакції:

«2) при виконанні банківських операцій, крім:

операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, якщо такі операції виконуються не в касах уповноважених банків;

операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування, за винятком програмно-технічних комплексів самообслуговування, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів».

7. Статтю 12 після частини другої доповнити новою частиною такого змісту:

«Не підлягають виключенню з Державного реєстру моделі реєстраторів розрахункових операцій, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються суб’єктом господарювання, до закінчення строку їх служби (строку, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність таких реєстраторів, у тому числі комплектувальних виробів та їх складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті, за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів). Строк між первинною реєстрацією реєстраторів розрахункових операцій та датою їх виключення з Державного реєстру не повинен бути меншим семи років. У разі зміни законодавчих вимог до використання реєстратора розрахункових операцій виробник (постачальник) зобов’язаний, за наявності технічних можливостей, здійснити доопрацювання реєстратора розрахункових операцій».

У зв’язку з цим частину третю вважати частиною четвертою.

8. У статті 13:

частину другу виключити;

у частині четвертій слова «власні» та «власних» виключити.

9. У статті 14:

пункт 1 доповнити словами «затвердженого Кабінетом Міністрів України»;

у пункті 2 слова і цифри «72 годин» замінити цифрою і словами «7 робочих днів»;

доповнити пунктом 4 такого змісту:

«4) у разі незабезпечення гарантійного ремонту реєстратора розрахункових операцій не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт реєстратора розрахункових операцій ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний реєстратор розрахункових операцій».

10. У статті 17:

у пункті 1:

в абзаці першому слова «невідповідності суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті, а в разі

використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня» замінити словами «невідповідності у юридичних осіб на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі

використання юридичною особою розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня»;

в абзаці третьому слова «вчинене вдруге» замінити словами «за кожне наступне вчинене порушення»;

абзац четвертий виключити;

пункт 4 виключити.

11. Доповнити статтею 171 такого змісту:

«Стаття 171. За порушення вимог цього Закону до центрів сервісного обслуговування, що забезпечують гарантійний ремонт реєстраторів розрахункових операцій, за рішенням контролюючого органу, який здійснює фактичні перевірки суб’єктів господарювання відповідно до Податкового кодексу України, застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

1) у разі незабезпечення гарантійного ремонту реєстратора розрахункових операцій у строки, встановлені цим Законом, та невведення в експлуатацію належним чином зареєстрованого на суб’єкта господарювання резервного реєстратора розрахункових операцій – у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, встановлених законом на 1 січня податкового (звітного) року».

12. Статтю 20 доповнити другим реченням такого змісту: «Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість».

13. У розділі II «Прикінцеві положення»:

пункт 9 викласти в такій редакції:

«9. Тимчасово звільняються від санкцій за порушення вимог цього Закону:

суб’єкти господарювання при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції) – до 1 липня 2015 року. При цьому санкції за порушення вимог цього Закону у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року не застосовуються до суб’єктів господарювання, які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, і до 1 січня 2016 року ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом;

суб’єкти господарювання при виконанні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти у разі, якщо ці операції виконуються не у касах уповноважених банків, операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування – до 1 січня 2016 року»;

доповнити пунктом 10 такого змісту:

«10.Установити, що фінансові санкції, передбачені статтею 17 цього Закону, тимчасово не застосовуються:

у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року – до платників єдиного податку третьої групи (фізичних осіб – підприємців), які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, і до 1 січня 2016 року ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом;

у період з 1 січня 2016 року до 1 липня 2016 року – до платників єдиного податку другої групи, які до 1 січня 2016 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, і до 1 липня 2016 року ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом».

ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Внести до Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 29, ст. 137; 2005 р., № 1, ст. 23) такі зміни:

1) пункт 1.32-2) статті 1 доповнити абзацом другим такого змісту:

«Програмно-технічний комплекс самообслуговування – пристрій, що дає змогу користувачеві здійснювати операції з ініціювання переказу коштів, а також виконувати інші операції відповідно до функціональних можливостей цього пристрою без безпосередньої участі оператора (касира)»;

2) абзац перший пункту 15.3 статті 15 доповнити словами «для використання на території України»;

3) пункт 24.7 статті 24 доповнити абзацом п’ятим такого змісту:

«забезпечити надання щомісячно та на вимогу контролюючих органів інформації про суми коштів, що стягуються у вигляді фіксованої суми або відсотка за здійснення операцій з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічного комплексу самообслуговування».

3. Кабінету Міністрів України у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

розробити вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку операцій з приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування;

розробити вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

4. Національному банку України у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Голова Верховної Ради України

Порівняльна таблиця до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів»

Редакція, прийнята в першому читанні Пропозиції та поправки до проекту Висновки, обґрунтування Законопроект, запропонований головним комітетом в остаточній редакції
ПРОЕКТЗакон України     ПРОЕКТЗакон України
про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів -1- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)

У назві законопроекту слова «щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів» замінити словами «щодо зниження фіскального навантаження на суб’єктів господарювання при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій»

Враховано Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо зниження фіскального навантаження на суб’єктів господарювання при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій
Верховна Рада України постановляє: Верховна Рада України постановляє:
І. Внести до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., № 38, ст. 315 із наступними змінами) такі зміни: І. Внести до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., № 38, ст. 315 із наступними змінами) такі зміни:
-2- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)”1. Пункт 1 Законопроекту викласти в наступній редакції:

“У статті 2:

абзац третій викласти в наступній редакції: “реєстратор розрахункових операцій (далі – РРО) – пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг, в тому числі з видачі або отримання готівкових коштів), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг). До реєстраторів розрахункових операцій відносяться: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо;”;

абзац четвертий викласти в наступній редакції:

“розрахункова операція – приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або щодо надання послуг з видачі/отримання готівкових коштів, або у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця;”;

 

Відхилено
-3- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)у статті 2:

в абзаці третьому:

перше речення доповнити словами «операцій з приймання готівки для подальшого переказу»;

у другому реченні слова «електронний контрольно-касовий реєстратор» замінити словами «електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор»;

після абзацу сьомого доповнити двома абзацами такого змісту:

«вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор – реєстратор розрахункових операцій, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автоматів з продажу товарів (послуг) тощо;

програмно-технічний комплекс самообслуговування» – у значенні, наведеному у Законі України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

У зв’язку з цим абзаци восьмий – двадцять сьомий вважати абзацами десятим – двадцять дев’ятим відповідно;

 

Враховано 1. У статті 2:в абзаці третьому:

перше речення доповнити словами «операцій з приймання готівки для подальшого переказу»;

у другому реченні слова «електронний контрольно-касовий реєстратор» замінити словами «електронний контрольно-касовий реєстратор, вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор»;

після абзацу сьомого доповнити двома абзацами такого змісту:

«вбудований електронний контрольно-касовий реєстратор – реєстратор розрахункових операцій, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автоматів з продажу товарів (послуг) тощо;

«програмно-технічний комплекс самообслуговування» – у значенні, наведеному у Законі України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

У зв’язку з цим абзаци восьмий – двадцять сьомий вважати відповідно абзацами десятим – двадцять дев’ятим;

 

1. У абзаці тринадцятому статті 2 після слів «суб’єкт господарювання, який» доповнити словами «є виробником або», після слів «організовує продаж,» доповнити словами «передачу в оренду, лізинг,». -4- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)абзац тринадцятий викласти в наступній редакції:

“постачальник – суб’єкт господарювання, який є виробником або за договором з виробником організовує продаж, передачу в оренду, лізинг, технічне обслуговування і ремонт реєстраторів розрахункових операцій”;

абзац п’ятнадцятий викласти в наступній редакції:

“розрахунковий документ – документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг (у тому числі з видачі або отримання готівкових коштів), отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну;”;

абзац сімнадцятий викласти в наступній редакції:

“книга обліку розрахункових операцій – прошнурована і належним чином зареєстрована в органах доходів і зборів книга, в яку у разі виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій чи відключення електроенергії, здійснюється запис про підсумки розрахункових операцій, проведених з його застосуванням або підклеюються фіскальні звітні чеки щодо руху готівкових коштів від реєстрації першої розрахункової операції після виконання фіскального звітного чеку до виконання наступного фіскального звітного чеку, але не пізніше 24 годин з початку проведення першої розрахункової операції, а також про проведення обліку ремонтів, робіт з технічного обслуговування РРО, а також перевірок конструкції та програмного забезпечення РРО;”;

абзац двадцять другий викласти в наступній редакції:

“фіскальний звітний чек – документ встановленої форми, надрукований або створений в електронній формі реєстратором розрахункових операцій, що містить дані денного звіту, під час формування якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам’яті”;

у абзаці двадцять третьому стосовно визначення терміну                                   “фіскальний звіт” після слова “надрукований” додати слова “або створений в електронній формі”;

у абзаці двадцять четвертому стосовно визначення терміну                                   “денний звіт” після слова “надрукований” додати слова “або створений в електронній формі”;

Враховано частково

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

абзац тринадцятий викласти в такій редакції:«постачальник – суб’єкт господарювання, який є виробником або за договором з виробником організовує продаж, передачу в оренду, лізинг, технічне обслуговування і ремонт реєстраторів розрахункових операцій».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-5- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Пункт 1 розділу І законопроекту викласти в такій редакції:

«1. У статті 2:

абзаци п’ятий, шостий та сьомий після слова «друкування» доповнити словами «та/або передачу в електронному вигляді»;

абзац тринадцятий після слів «суб’єкт господарювання, який» доповнити словами «є виробником або», після слів «організовує продаж,» доповнити словами «передачу в оренду, лізинг,»;

абзаци п’ятнадцятий, двадцять перший – двадцять третій після слова «надрукований» доповнити словами «та/або переданий в електронному вигляді»;

абзац двадцять перший після слів «під час друкування» доповнити словами «та/або передачі якого в електронному вигляді».

Враховано частково  
-6- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Пункт 2 розділу І законопроекту після абзацу першого доповнити абзацами другим – п’ятим такого змісту:

«у абзаці першому слова «,а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу» виключити;

пункт 1 після слів «з роздрукуванням» доповнити словами «та/або переданням в електронному вигляді»;

пункт 2 після слова «видавати» доповнити словами «та/або пересилати в електронному вигляді»;

пункт 3 після слів «що включені» доповнити словами «(були включені)»;

 

Відхилено
2. У статті 3: 2. У статті 3:
у пункті 7:
абзац перший після слова «подавати» доповнити словами «дротовими або бездротовими каналами зв’язку», перед словами «пов’язану із застосуванням» доповнити словами «в електронному чи паперовому вигляді»; -7- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)У пункті 2 законопроекту зміни до пункту 7 статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»виключити. Враховано
абзац другий та третій перед словами «повинні подавати» доповнити словами «за наявності технічної можливості»; -8- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)у пункті 2 законопроекту абзаци другий-четвертий стосовно внесення змін до пункту 7 статті 3 Закону виключити.

 

Враховано
-9- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)абзац четвертий пункту 2 розділу І законопроекту замінити абзацами такого змісту:

«абзац другий викласти в такій редакції:

«Суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді, за наявності технічної можливості повинні щомісячно подавати до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії фіскальних звітних чеків, створених за звітний період, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам’яті модемів, які до них приєднані»;

абзац третій перед словами «повинні подавати» доповнити словами «за наявності технічної можливості»;

Відхилено
-10- Н.д.Левченко Ю.В. (Реєстр.картка №223)Абзац 2 пункту 1 статті 2 розділу 1 Законопроекту викласти у наступній редакції:

2. У статті 3 у пункті 7:

«абзац другий та третій перед словами «повинні подавати» доповнити словами «за наявності технічної можливості (наявності доступу до каналів зв’язку)»;

 

Відхилено у пункті 9 слова «і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій» виключити;

 

пункти 8 та 12 виключити; -11- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)

Абзац п’ятий пункту 2 розділу І законопроекту викласти в такій редакції:

«пункт 12 викласти в такій редакції:

«12)   вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість;»;

пункт 13 доповнити реченням такого змісту:

« Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість;»;

 

Враховано пункт 12 викласти в такій редакції:«12) вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати   продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість»;

пункт 13 доповнити другим реченням такого змісту: «Такі вимоги не поширюються на   фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість»;

12– Н.д.Кобцев М.В. (Реєстр.картка №339)Абзац 5 (щодо пунктів 8 та 12) пункту 2 розділу І проекту Закону викласти у такій редакції:

«у пункті 12 після слів «облік товарних запасів» виключити слова «на складах та/або».

Враховано(в частині обліку для фізичних осіб-підприємців)
-13- Н.д.Мельничук І.І. (Реєстр.картка №14)Абзац п’ятий «пункти 8 та 12 виключити;» замінити новими абзацами такого змісту:

«пункт 8 викласти у такій редакції:

8) реалізовувати товари (надавати послуги) за умови наявності цінника на товар (меню, прейскуранта, тарифу на послугу, що надається) у грошовій одиниці України;

пункт 12 викласти у такій редакції:

«12) вести у порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів, які відображені в такому обліку, за винятком продажу товарів особами, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку обсягів реалізованих товарів (наданих послуг)»;

 

 

 

 

Враховано в чинній редакції

 

 

 

 

Враховано по суті

пункт 9 перед словами «щоденно друкувати» доповнити словами «в разі неподання інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку»; -14- Н.д.Насіров Р.М. (Реєстр.картка №340)Абзац шостий пункту 2 законопроекту викласти у такій редакції:

«у пункті 9 слова «і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій» виключити».

Враховано  

 

-15- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)абзац шостий законопроекту стосовно внесення змін до пункту 9 статті 3   викласти в наступній редакції:

“пункт 9 викласти в наступній редакції:

“9) друкувати або створювати в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій фіскальні звітні чеки (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) від реєстрації першої розрахункової операції після виконання фіскального звітного чеку до виконання наступного фіскального звітного чеку, але не пізніше 24 годин з початку проведення першої розрахункової операції;”;

Враховано частково
пункт 10 перед словами «друкувати або створювати» доповнити словами «в разі неподання інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку»; -16- Н.д.Насіров Р.М. (Реєстр.картка №340)Абзац сьомий пункту 2 законопроекту виключити. Враховано
-17- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)абзац сьомий пункту 2 законопроекту викласти в наступній редакції:

“пункт 10 викласти в наступній редакції:

“10) створювати в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій контрольні стрічки і забезпечувати їх зберігання протягом трьох років (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг) та електронних контрольно-касових апаратів, про які зазначено в абзаці третьому пункту 8 розділу II «Прикінцеві положення» цього Закону);”

У зв’язку з цим абзац восьмий Законопроекту вважати абзацом одинадцятим;

 

Враховано частково
пункт 14 після слів «у встановленому» доповнити словами «центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики,». -18- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Абзац восьмий пункту 2 розділу І законопроекту викласти в такій редакції:

«пункт 14 викласти в такій редакції:

«14) вводити в експлуатацію, проводити технічне обслуговування без порушення раніше здійсненого належним чином опломбування реєстратора   розрахункових   операцій, ремонтувати реєстратори розрахункових операцій через центри сервісного обслуговування у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;»

 

Враховано пункт 14 викласти в такій редакції:«14) вводити в експлуатацію, проводити технічне обслуговування без порушення раніше здійсненого належним чином опломбування реєстратора   розрахункових операцій, ремонтувати реєстратори розрахункових операцій через центри сервісного обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України»;

 

-19- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)Пункт 2 законопроекту доповнити абзацом такого змісту:

«доповнити пунктом 16 такого змісту:

««16) у разі   виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцій, а   також пошкодження засобів контролю     протягом робочого дня, у якому виявлено несправності чи пошкодження, письмово або засобами електронного зв’язку   в довільній формі повідомити центр сервісного обслуговування, а також протягом двох робочих днів, наступних за днем виявлення несправностей чи пошкодження, письмово або засобами електронного зв’язку в довільній формі повідомити про це контролюючий орган, у якому суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків» .

Враховано доповнити пунктом 16 такого змісту:«16) у   разі виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцій, а   також пошкодження засобів контролю   протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження, письмово або засобами електронного зв’язку в довільній формі повідомити центр сервісного обслуговування, а також протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження письмово або засобами електронного зв’язку в довільній формі повідомити про це контролюючий орган, у якому суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків».
3. У статті 4:
пункт 2 доповнити словами «без пред’явлення документу, що посвідчує особу споживача;»; -20- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)У пункті 3 законопроекту зміни до пункту 2 статті 4 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» виключити. Враховано
-21- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)У пункті 3 законопроекту:

абзац другий викласти в наступній редакції:

“у пункті 2 слова “у двох примірниках розрахункових документів, що підтверджують виконання цих операцій” замінити словами “відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій”;

Відхилено
-22- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)У пункті 3 законопроекту:

після абзацу другого додати нові абзаци третій – четвертий наступного змісту:

“пункт 3 вилучити”;

у пункті 5 слова “перший примірник розрахункового документа” викласти в наступній редакції “розрахунковий документ”;

У зв’язку з цим абзац третій законопроекту вважати відповідно абзацом п’ятим;

 

Відхилено
пункт 8 після слів «у встановленому» доповнити словами «центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики,». -23- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)абзац третій пункту 3 законопроекту викласти в такій редакції:

«пункт 8 викласти у такій редакції:

«8)  проводити технічне обслуговування без порушення раніше здійсненого належним чином   опломбування реєстратора     розрахункових   операцій, ремонтувати реєстратори розрахункових     операцій через центри сервісного обслуговування у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;»

Враховано 3. Пункт 8 статті 4 викласти в такій редакції:«8) проводити технічне обслуговування без порушення раніше здійсненого належним чином   опломбування реєстратора     розрахункових   операцій, ремонтувати реєстратори розрахункових     операцій через центри сервісного обслуговування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».
4. В абзаці першому статті 5 слова «але не більше 72 годин (7 робочих днів)» замінити словами «не більше 7 робочих днів». -24- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Пункт 4 законопроекту викласти в наступній редакції:

“В частині першій статті 5 слова «але не більше 72 годин (7 робочих днів)» замінити словами «не більше 5 робочих днів».

Відхилено 4. У частині першій статті 5 слова і цифри «але не більше 72 годин (7 робочих днів)» замінити словами і цифрою «не більше 7 робочих днів».
5. Статті 6, 10 та 11 виключити. -25- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Пункт 5 законопроекту викласти в наступній редакції:

“Статтю 6 виключити”;

Враховано 5. Статтю 6 виключити.
-26- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)Пункт 5 законопроекту виключити; Враховано частково
-27- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Пункт 5 розділу 1 законопроекту викласти в такій редакції:

«5. Статті 6, 11 виключити»;

 

Враховано частково
-28- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)Доповнити законопроект пунктом такого змісту:

пункт 2 статті 9 викласти в такій редакції:

«2) при виконанні банківських операцій крім:

операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, якщо ці операції виконуються не в касах уповноважених банків;

операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням     програмно-технічних комплексів самообслуговування, за винятком програмно-технічних комплексів самообслуговування, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів»;

 

     Враховано 6. Пункт 2 статті 9 викласти в такій редакції:«2) при виконанні банківських операцій, крім:

операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, якщо такі операції виконуються не в касах уповноважених банків;

операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням   програмно-технічних комплексів самообслуговування, за винятком програмно-технічних комплексів самообслуговування, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів».

 

-29- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Доповнити Законопроект пунктом 5-1 такого змісту:

“5-1. У статті 9:

пункт 2 викласти в наступній редакції:

“2) при виконанні усіх банківських операцій (крім операцій з купівлі-продажу іноземної валюти) та операцій комерційних агентів банків з приймання готівки для подальшого її переказу за умови відображення цих операцій в системі автоматизації банку;”;

після пункту 2 доповнити новим пунктом такого змісту:

“3) при виконанні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти у разі, якщо ці операції виконуються у касах уповноважених банків з оформленням розрахункових документів відповідно до нормативно-правових актів Національного банку України”;

Враховано частково 
30- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Доповнити розділ 1 законопроекту новим пунктом такого змісту:

«6. Доповнити новим пунктом такого змісту:

«Статтю 10 викласти в такій редакції:

Стаття 10. Дозволяється проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій для окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг згідно з переліком:

1. Роздрібна торгівля продовольчими товарами та пивом у пляшках і бляшанках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів, що здійснюється суб’єктами господарювання – платниками єдиного податку першої та другої груп.

2. Роздрібна торгівля через засоби пересувної торговельної мережі (автомагазини, авторозвозки, автоцистерни, цистерни, бочки, бідони, низькотемпературні лотки-прилавки, візки, розноски, лотки, столики), що розташовані за межами стаціонарних приміщень.

3. Роздрібна торгівля на ринках, ярмарках (за винятком розташованих на їх території магазинів, кіосків, палаток, павільйонів, приміщень контейнерного типу).

4. Роздрібна торгівля та громадське харчування на території села, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва.

5. Продаж страв та безалкогольних напоїв у буфетах навчальних закладів, у їдальнях і буфетах підприємств УТОС та УТОГ.

6. Роздрібна торгівля, громадське харчування та побутове обслуговування на території закритих військових гарнізонів і містечок, а також військових частин, розташованих у межах сіл.

7. Роздрібна торгівля медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села.

8. Продаж товарів (за переліком, затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сферах організації спеціального зв’язку, захисту інформації, телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України, і погодженим із центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику) і надання послуг поштовими відділеннями та пунктами зв’язку в селах.

9. Продаж газет, журналів, конвертів, листівок, знаків оплати поштових послуг, іншої друкованої продукції на підприємствах поштового зв’язку, якщо питома вага такої продукції становить понад 50 відсотків загального товарообороту за відсутності продажу алкогольних напоїв та підакцизних непродовольчих товарів.

10. Продаж квитків у кіосках та салонах транспортних засобів для проїзду в міському, приміському та міжміському електротранспорті, міжміському автотранспорті, на морських і річкових суднах, а також продаж у кіосках телефонних карток, що застосовуються у таксофонних мережах.

11. Надання побутових послуг:

на території села;

вдома у замовника з ремонту та встановлення побутових машин і приладів, радіоелектронної апаратури, телеантен, ремонту і складання меблів, прибирання квартир, догляду за дітьми, хворими та людьми похилого віку, фотографування, дрібного ремонту квартир за переліком робіт, що встановлюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, приготування їжі, прання білизни, хімічного чищення меблів, килимів та інших килимових виробів (за умови проведення розрахунків на місці надання послуг);

з ремонту взуття, швейних та трикотажних виробів, виробів текстильної та шкіряної галантереї, радіоелектронної апаратури, побутових машин і приладів, металевих виробів та хімічного чищення структурними підрозділами підприємств і суб’єктами підприємницької діяльності з 1 або 2 працюючими.

13. Надання послуг бібліотеками, репетиторами.

14. Продаж предметів релігійно-обрядової атрибутики та надання обрядових послуг релігійними організаціями.

15. Продаж товарів з розносок і ручних візків, надання послуг у салонах на залізничному, морському, річковому та повітряному транспорті за переліком, затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту, і погодженим з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері економічного розвитку, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, а на повітряних суднах, задіяних у міжнародних повітряних сполученнях, – також продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

16. Надання на вокзалах та у портах послуг носильниками з доставлення багажу пасажирів.

17. Роздрібна торгівля насінням у кіосках на території сіл та селищ міського типу.

18. Реалізація білетів державних лотерей, крім продажу цих білетів через електронну систему прийняття ставок, що контролюється у режимі реального часу Державним казначейством.

19. Приймання від населення вторинної сировини (крім металобрухту).

20. Страхування майнових та особистих ризиків фізичних осіб, яке проводиться страховими агентами за межами приміщення страховика, крім обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів за додатковими договорами (“Зелена Картка”).

21. Надання ритуальних послуг за умови проведення розрахунків вдома у замовника.

22. Провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб’єктами підприємницької діяльності на території сіл і селищ міського типу, яким згідно із Законом України “Про статус гірських населених пунктів в Україні” надано статус гірських.

23. Надання медичних послуг виїзними бригадами та медичне обслуговування вдома у замовника.

24. Організація прийому та обслуговування туристів в Україні, розрахунки за які проводяться у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків), а також надання туристичних та екскурсійних послуг за умови проведення розрахунків за межами стаціонарних приміщень суб’єктів туристичної та екскурсійної діяльності.

25. Надання послуг:

з видачі дозволів на вилов риби і полювання;

з газопостачання, водопостачання, водовідведення і теплопостачання в селах за умови проведення розрахунків вдома у споживача.

26. Продаж булочних, кондитерських і порційних кулінарних виробів, морозива, безалкогольних напоїв, сувенірів, іграшок і надувних кульок з розносок та ручних візків у театрально-видовищних та спортивних закладах.

27. Приймання від населення та реалізація через бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва, обладнання та інвентарю для пасічників.

Розрахункові книжки не застосовуються у випадках здійснення підприємницької діяльності, визначених статтею 9 цього Закону».

Відхилено
-31- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка 368)Доповнити Законопроект пунктом 5-2 в наступній редакції:

“5-2 Доповнити статтею 11-1 такого змісту:

«Стаття 11-1. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) на підставі укладеного договору з банком та наявності готівкових коштів, мають право надавати послуги з видачі готівкових коштів у національній валюті. Дані послуги надаються за рахунок готівкової виручки або коштів, отриманих із банку, у розмірі не більше суми обмежень видачі готівкових коштів через  каси та банкомати, які встановлені Національним банком України для банків.

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) мають право надавати послуги з отримання готівкових коштів у національній валюті для подальшого їх переказу на рахунок отримувача, в порядку, встановленому Національним банком України”;

Відхилено
6. Статтю 12 після абзацу першого доповнити абзацом другим такого змісту:«У разі виключення з Державного реєстру моделей реєстраторів розрахункових операцій, які раніше пройшли первинну реєстрацію та застосовувалися у суб’єкта господарювання, їх подальша експлуатація у суб’єкта господарювання може здійснюватися до закінчення нормативного терміну їх служби.». -32- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)після частини другої доповнити частиною третьою такого змісту:

“Не підлягають виключенню з Державного реєстру моделі реєстраторів розрахункових операцій, які раніше пройшли первинну реєстрацію та застосовуються у суб’єкта господарювання до закінчення строку їх служби (строку, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність реєстратора, у тому числі комплектувальних виробів та його   складових частин, збереження     інформації   у фіскальній   пам’яті за   умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів). Строк між первинною реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій та строком їх виключення із Державного реєстру не повинен бути меншим семи років. При цьому, при зміні законодавчих вимог до використання реєстратора розрахункових операцій виробник (постачальник) зобов’язаний за наявності технічних можливостей здійснити доопрацювання реєстратора розрахункових операцій»«.

У зв’язку з цим частини третю вважати відповідно частиною четвертою;

Враховано

 

7. Статтю 12 після частини другої доповнити новою частиною такого змісту:«Не підлягають виключенню з Державного реєстру моделі реєстраторів розрахункових операцій, що раніше пройшли первинну реєстрацію та використовуються суб’єктом господарювання, до закінчення строку їх служби (строку, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність таких реєстраторів, у тому числі комплектувальних виробів   та їх складових   частин, збереження   інформації   у фіскальній   пам’яті, за   умови   дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів). Строк між первинною реєстрацією реєстраторів розрахункових операцій та датою їх виключення з Державного реєстру не повинен бути меншим семи років. У разі зміни законодавчих вимог до використання реєстратора розрахункових операцій виробник (постачальник) зобов’язаний, за наявності технічних можливостей, здійснити доопрацювання реєстратора розрахункових операцій».

У зв’язку з цим частину третю вважати   частиною четвертою.

 

-33- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Пункт 6 Законопроекту викласти в наступній редакції:

“6. У статті 12:

в частині першій після слова “виробника” додати слова та знаки “(за виключенням випадків передбачених частиною другою цієї статті)”;

після частини першої доповнити частиною другою такого змісту:

“У разі виключення з Державного реєстру моделей реєстраторів розрахункових операцій, які раніше пройшли первинну реєстрацію та застосовувалися у суб’єкта господарювання, їх подальша експлуатація у цього суб’єкта господарювання може здійснюватися до закінчення строку їх служби».

У зв’язку з цим частини другу і третю вважати відповідно частинами третьою і четвертою.”;

Враховано по суті
-34- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)У пункті 6 розділу І законопроекту:

абзац перший замінити абзацами такого змісту:

«6. У статті 12:

абзац перший після слова «включені» доповнити словами «(були включені)»;

після абзацу першого доповнити абзацом другим такого змісту:»;

у абзаці другому після слів «експлуатація у» доповнити словом «цього», слова «терміну їх служби» замінити словами «строку їх експлуатації»;

Враховано по суті
35– Н.д.Ленський О.О.(Реєстр.картка №422)Пункт 6 розділу І законопроекту виключити. Відхилено

 

-36- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)Доповнити п.7 законопроекту абзацом такого змісту:

«У статті 13 частину другу виключити»;

Враховано 8. У статті 13:частину другу виключити;
7. У абзаці третьому статті 13 слова «власні» та «власних» виключити. 37– Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Пункт 7 Законопроекту викласти в наступній редакції:

“7. У частині другій статті 13 після слів та знаку “з купівлі-продажу іноземної валюти,” додати слова та знак “а також операцій надання послуг з видачі та отримання готівкових коштів,”. У частині четвертій статті 13 слова «власні» та «власних» виключити”;

Враховано частково у частині четвертій слова «власні» та «власних» виключити.
8. У статті 14: 9. У статті 14:
пункт 1 доповнити словами «, затвердженого Кабінетом Міністрів України»; -38- Н.д.Левченко Ю.В. (Реєстр.картка №223)Статтю 8 розділу 1 Законопроекту викласти у наступній редакції:

«8. У статті 14:

пункт 1 доповнити словами «, затвердженого Кабінетом Міністрів України»;

Враховано пункт 1 доповнити словами «затвердженого Кабінетом Міністрів України»;
-39- Н.д.Левченко Ю.В. (Реєстр.картка №223)Статтю 8 розділу 1 Законопроекту доповнити текстом такого змісту:

в пункті 2 слова та цифри «72 годин» замінити на «7 робочих днів»;

Враховано у пункті 2 слова і цифри «72 годин» замінити цифрою і словами «7 робочих днів»;
-40- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)У пункті 8 законопроекту:

після абзацу другого додати новий абзац третій наступного змісту:

“у пункті 2 слова “72 годин” замінити на слова “5 робочих днів”;

Відхилено 

 

доповнити статтю абзацами такого змісту:   доповнити пунктом 4 такого змісту:
«4) у разі незабезпечення ремонту реєстратора розрахункових операцій протягом шести робочих днів, на сьомий день з дня прийняття в ремонт, ввести в експлуатацію суб’єкта господарювання власний резервний реєстратор розрахункових операцій з фіскальними функціями; -41- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)

У пункті 8 законопроекту абзац четвертий викласти у такій редакції:

«4) у разі незабезпечення гарантійного ремонту реєстратора розрахункових операцій   не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт реєстратора розрахункових операцій ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний реєстратор розрахункових операцій»;»;

Враховано «4) у разі незабезпечення гарантійного ремонту реєстратора розрахункових операцій   не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт реєстратора розрахункових операцій ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний реєстратор розрахункових операцій».
-42- Н.д.Левченко Ю.В. (Реєстр.картка №223)Статтю 8 розділу 1 Законопроекту викласти у наступній редакції:

«8. У статті 14:

доповнити статтю абзацами такого змісту:

«4) у разі незабезпечення ремонту реєстратора розрахункових операцій протягом шести робочих днів, на сьомий день з дня прийняття в ремонт, ввести в експлуатацію суб’єкта господарювання власний резервний реєстратор розрахункових операцій з фіскальними функціями;

5) забезпечувати заміну, введення в експлуатацію та обслуговування нового реєстратора розрахункових операцій суб’єкту господарювання в разі псування реєстратора розрахункових операцій до закінчення його терміну експлуатації або вилучення його з Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.».

Враховано частково
-43- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)У пункті 8 законопроекту абзаци третій і четвертий виключити; Відхилено
5) забезпечувати заміну, введення в експлуатацію та обслуговування нового реєстратора розрахункових операцій суб’єкту господарювання в разі псування реєстратора розрахункових операцій до закінчення його терміну експлуатації або вилучення його з Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.». -44- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)У пункті 8 законопроекту абзац   п’ятий виключити;

 

 

 

Враховано
-45- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)У абзаці п’ятому пункту 8 розділу І законопроекту «в разі псування реєстратора розрахункових операцій до закінчення його терміну експлуатації або вилучення його з Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» замінити словами «в разі виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій не з вини суб’єкта господарювання», слова до закінчення строку його експлуатації»; Відхилено
-46- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Доповнити Законопроект пунктом 8-1:

“8-1. У частині другій статті 15 після слів “купівлі-продажу іноземної валюти” додати слова “та надання послуг з видачі та отримання готівкових коштів”;

Відхилено
-47- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)

Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)

Доповнити законопроект новим абзацом такого змісту:

«9. У статті 17:

у пункті 1:

в абзаці першому слова «невідповідності суми   готівкових коштів на     місці   проведення розрахунків сумі коштів,   зазначеній у денному звіті, а в разі
використання розрахункової книжки   – загальній сумі   продажу за розрахунковими квитанціями, виданими   з початку робочого   дня;» замінити словами «невідповідності у юридичних осіб на   місці     проведення розрахунків     суми готівкових коштів   сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі
використання юридичною особою розрахункової книжки –   загальній сумі продажу   за розрахунковими   квитанціями, виданими з   початку робочого дня;»;

в абзаці третьому слова «вчинене вдруге» замінити словами «за кожне наступне вчинене порушення»;

абзац четвертий виключити»;

Враховано 10. У статті 17:у пункті 1:

в абзаці першому слова «невідповідності суми   готівкових коштів на     місці   проведення розрахунків сумі коштів,   зазначеній у денному звіті, а в разі
використання розрахункової книжки   – загальній сумі   продажу за розрахунковими квитанціями, виданими   з початку робочого   дня» замінити словами «невідповідності   у юридичних осіб на   місці   проведення розрахунків   суми   готівкових коштів сумі   коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі
використання юридичною особою розрахункової книжки –   загальній сумі продажу   за розрахунковими   квитанціями, виданими з   початку робочого дня»;

 

в абзаці третьому слова «вчинене вдруге» замінити словами «за кожне наступне вчинене порушення»;

абзац четвертий виключити;

 

     -48- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)додати пункт 2 який викласти в наступній редакції:

“2) за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки – у розмірі 100 відсотків неоприбуткованої суми;”;

Відхилено
9. Пункти 4 та 5 статті 17 доповнити словами «, якщо звітність не подається по дротових або бездротових каналах зв’язку;». 49- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)Пункт 9 законопроекту виключити; Враховано частково пункт 4 виключити.
     -50- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Пункт 9 законопроекту викласти у такій редакції:

«пункт 4 статті 17 виключити;

у пункті 5 слова «або не збережено контрольну стрічку протягом трьох років, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі» виключити, доповнити словами «, якщо звітність не подається по дротових або бездротових каналах зв’язку»;

Враховано частково
       -51- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Пункт 9 законопроекту викласти у такій редакції:

«пункт 4 статті 17 виключити;

пункт 5 викласти в наступній редакції:

“5) десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі якщо контрольну стрічку не створено в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій або не збережено контрольну стрічку протягом трьох років (за виключенням випадків, передбачених пунктом 10 статті 3 цього Закону), або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі;”;

Відхилено
10. Доповнити статтею 171 такого змісту: 11. Доповнити статтею 171 такого змісту:
«Стаття 171. Відповідальність виробників, постачальників та сервісних центрів, що здійснюють їх обслуговування. -52- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)

Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)

Пункт 10 законопроекту викласти в такій редакції:

«Стаття 171.   За порушення вимог цього Закону до   центрів сервісного обслуговування, що забезпечують гарантійний ремонт реєстраторів розрахункових операцій, за рішенням контролюючого органу, який здійснює фактичні перевірки суб’єктів господарювання відповідно до Податкового кодексу України, застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

1) у разі незабезпечення гарантійного ремонту реєстратора розрахункових операцій у строки, встановлені цим Законом та не введення в експлуатацію належним чином зареєстрованого на суб’єкта господарювання резервного реєстратора розрахункових операцій – п’ять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року».

Враховано «Стаття 171.  За порушення вимог цього Закону до     центрів сервісного обслуговування, що забезпечують гарантійний ремонт реєстраторів розрахункових операцій, за рішенням контролюючого органу, який здійснює фактичні перевірки суб’єктів господарювання відповідно до Податкового кодексу України,   застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:1) у разі незабезпечення гарантійного   ремонту реєстратора розрахункових операцій у строки, встановлені цим Законом, та невведення в експлуатацію належним чином зареєстрованого на суб’єкта господарювання резервного реєстратора розрахункових операцій – у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, встановлених законом на 1 січня податкового (звітного) року».
За порушення вимог цього Закону до виробника, постачальника, центра сервісного обслуговування, за рішенням відповідних органів доходів і зборів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:
1) у разі реалізації виробником або постачальником реєстратора розрахункових операцій або модему з конструктивними та/або технічними недоліками, що унеможливлюють, ускладнюють їх використання за функціональним призначенням – п’ятдесят неоподаткованих мінімумів доходів громадян;
-53- Н.д.Клюєв С.П. (Реєстр.картка №46)у абзаці четвертому пункту 10 Розділу І законопроекту слова «п’ятдесят» замінити словами «сто»; Відхилено
2) у разі порушення постачальником умов, визначених в угоді з суб’єктом господарювання про продаж, оренду, лізинг або надання технічного обслуговування і здійснення ремонту реєстраторів розрахункових операцій – сто неоподаткованих мінімумів доходів громадян; -54- Н.д.Клюєв С.П. (Реєстр.картка №46)у абзаці п’ятому пункту 10 Розділу І законопроекту слова «сто» замінити словами «двісті». Відхилено
3) у разі невиконання центром сервісного обслуговування:
– пункту другого статті 14 цього Закону – п’ятдесят неоподаткованих мінімумів доходів громадян; -55- Н.д.Клюєв С.П. (Реєстр.картка №46)у абзаці сьомому пункту 10 Розділу І слова «п’ятдесят» замінити словами «сто»; Відхилено
– пунктів першого, третього – п’ятого статті 14 цього Закону – сто неоподаткованих мінімумів доходів громадян.». -56- Н.д.Клюєв С.П. (Реєстр.картка №46)у абзаці восьмому пункту 10 Розділу І законопроекту слова «сто» замінити словами «двісті». Відхилено
-57- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Додати пункт 10-1 Законопроекту наступними абзацами:

“У пункті 3 статті 18 слова та знак “, даним їх других примірників та/або” видалити;

“Статтю 20 виключити”;

Доповнити Законопроект пунктом 10-1:

“10-1. Доповнити статтею 29-1 в наступній редакції:

“Стаття 291. Формальні недоліки в заповненні розрахункових документів, розрахункової книжки, книги обліку розрахункових операцій, фіскального звітного чеку, фіскального звіту та інших документів, які складаються на виконання вимог цього Закону, не можуть бути підставою для застосування фінансових санкцій.

Під формальними недоліками розуміється:

а) арифметичні помилки – помилки, які допущені в результаті арифметичних або логічних дій (помилка у визначенні результату підрахунку: пропуск цифри, випадкова перестановка цифр);

б) описки – помилки, зумовлені неправильним написанням слів, цифр, знаків;

в) часткова відсутність інформації в документах, що не перешкоджає встановити суб’єкта господарювання, дату та основний зміст проведеної операції при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг);

Відхилено

 

11. Доповнити статтею 30 такого змісту: -58- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Пункт 11 законопроекту виключити.

-59- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)

Пункт 11 законопроекту виключити;

-60-Н.д.Ленський О.О. (Реєстр.картка №422)

Пункт 11 розділу І законопроекту виключити.

-61- Н.д.Мельничук І.І. (Реєстр.картка №14)

Частину 11 розділу першого законопроекту виключити.

-62- Н.д.Гордєєв А.А. (Реєстр.картка №183)

Н.д.Хлань С.В. (Реєстр.картка №185)

Пункт 11 частини І проекту Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)» виключити.

Враховано

 

«Стаття 30. Забезпечення обліку розрахункових операцій реєстраторами
Вартість реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, придбаних суб’єктом господарювання для виконання цього Закону, зараховується цьому суб’єкту господарювання в якості сплати чинних чи майбутніх податкових зобов’язань в повному обсязі. -63- Н.д.Клюєв С.П. (Реєстр.картка №46)у абзаці третьому пункту 11 Розділу І законопроекту слова «цьому суб’єкту господарювання в якості сплати чинних чи майбутніх податкових зобов’язань в повному обсязі» замінити словами «у повному обсязі в рахунок сплати поточних або майбутніх податкових зобов’язань цього суб’єкта господарювання»; Відхилено
Зарахування витрачених коштів на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, що створюють контрольну стрічку в електронній формі, суб’єктам господарювання проводиться на підставі документів, які підтверджують їх походження і вартість, у порядок і спосіб, визначений Кабінетом Міністрів України.». -64- Н.д.Клюєв С.П. (Реєстр.картка №46)у абзаці четвертому пункту 11 Розділу І законопроекту слова «порядок і спосіб, визначений» замінити словами «порядку, встановленому».

 

Відхилено
12. Пункт 4 Прикінцевих положень доповнити абзацом такого змісту:«відповідно до статті 30 цього Закону у місячний термін розробити та затвердити Порядок та механізм зарахування коштів, витрачених суб’єктами господарювання на придбання модемів або реєстраторів розрахункових операцій, в якості сплати податкових зобов’язань.». -65- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)Пункт 12 законопроекту виключити;

-66- Н.д.Ленський О.О. (Реєстр.картка №422)

Частину 12 розділу І законопроекту виключити.

-67- Н.д.Мельничук І.І. (Реєстр.картка №14)

Частину 12 розділу першого законопроекту виключити.

-68- Н.д.Гордєєв А.А. (Реєстр.картка №183)

Н.д.Хлань С.В. (Реєстр.картка №185)

Пункт 12 частини І проекту Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (щодо державних гарантій суб’єктам господарювання у застосуванні ними реєстраторів)» виключити.

Враховано

 

 

 

 

 

 

-69- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Законопроект доповнити пунктом такого змісту:

«11. Статтю 20 доповнити реченням такого змісту:

«Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість;».

Враховано 12. Статтю 20 доповнити другим реченням такого змісту: «Такі вимоги не поширюються на   фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість».
-70- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)Доповнити законопроект новим пунктом такого змісту:

«12. У розділі II. “Прикінцеві положення”:

пункт 9 викласти в такій редакції:

«9. Тимчасово звільняються від санкцій за порушення вимог цього Закону:

суб’єкти господарювання при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції) – до 1 липня 2015 року. При цьому, санкції за порушення вимог цього Закону у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року не застосовуються до суб’єктів господарювання, які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій,   і ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом, до 1 січня 2016 року;

суб’єкти господарювання при виконанні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти у разі, якщо ці операції виконуються не у касах уповноважених банків, операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування – до 1 січня 2016 року»;

після пункту 9 доповнити   пунктом 10   такого змісту:

“10. Установити, що у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року для платників єдиного податку третьої групи (фізичних осіб – підприємців) та до 1 липня 2016 року для платників єдиного податку другої групи, фінансові санкції, передбачені статтею 17 цього Закону, не застосовуються.

Норми цього пункту поширюються на платників єдиного податку третьої групи (фізичних осіб – підприємців), які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, і ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом, до 1 січня 2016 року, та на платників єдиного податку другої групи (фізичних осіб – підприємців), які до 1 січня 2016 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, наявних в Державному реєстрі реєстраторів розрахункових операцій, і ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом, до 1 липня 2016 року “.

Враховано 13. У розділі II «Прикінцеві положення»:

пункт 9 викласти в такій редакції:

«9. Тимчасово звільняються від санкцій за порушення вимог цього Закону:

суб’єкти господарювання при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку, при продажу товарів у системах електронної торгівлі (комерції) – до 1 липня 2015 року. При цьому санкції за порушення вимог цього Закону у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року не застосовуються до суб’єктів господарювання, які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, і до 1 січня 2016 року ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом;

суб’єкти господарювання при виконанні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти у разі, якщо ці операції виконуються не у касах уповноважених банків, операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування – до 1 січня 2016 року»;

доповнити пунктом 10   такого змісту:

«10. Установити, що фінансові санкції, передбачені статтею 17 цього Закону, тимчасово не застосовуються:

у період з 1 липня 2015 року до 1 січня 2016 року – до платників єдиного податку третьої групи (фізичних осіб – підприємців), які до 1 серпня 2015 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, і до 1 січня 2016 року ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом;

у період з 1 січня 2016 року до 1 липня 2016 року – до платників єдиного податку другої групи, які до 1 січня 2016 року уклали договори на постачання реєстраторів розрахункових операцій, включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, і до 1 липня 2016 року ввели в експлуатацію такі реєстратори в порядку, встановленому цим Законом».

 

-71- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)

У пункті 12 законопроекту:

перший та другий абзаци виключити;

додати нові абзаці наступного змісту:

“у розділі II. “Прикінцеві положення”:

у абзаці третьому пункту 8 слова “1 січня 2016 року” замінити на слова “закінчення строку служби”;

після пункту 9 додати пункт 10 наступного змісту:

“10. Тимчасово, до 31 грудня 2015 року включно, для платників податку третьої групи (фізичних осіб – підприємців) та до 30 червня 2016 року включно, для платників податку другої групи, фінансові санкції передбачені статтею 17 цього Закону (за виключенням непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи) застосовуються   у розмірі, що становить 50% від суми відповідної санкції “;

Враховано частково
ІІ. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування. -72- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)

Розділ II законопроекту викласти у такій редакції:

«1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2.Кабінету Міністрів України у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

розробити вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку операцій з приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування;

розробити вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації з купівлі-продажу іноземної валюти;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

3. Національному банку України   у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом привести   нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

 

Враховано

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Прикінцеві положення1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Внести до Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 29, ст. 137; 2005 р., № 1, ст. 23) такі зміни:

1) пункт 1.32-2) статті 1 доповнити абзацом другим такого змісту:

«Програмно-технічний комплекс самообслуговування – пристрій, що дає змогу користувачеві здійснювати операції з ініціювання переказу коштів, а також виконувати інші операції відповідно до функціональних можливостей цього пристрою без безпосередньої участі оператора (касира)»;

2) абзац перший пункту 15.3 статті 15 доповнити словами «для використання на території України»;

3) пункт 24.7 статті 24 доповнити абзацом п’ятим такого змісту:

«забезпечити надання щомісячно та на вимогу контролюючих органів інформації про суми коштів, що стягуються у вигляді фіксованої суми або відсотка за здійснення операцій з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічного комплексу самообслуговування».

3. Кабінету Міністрів України у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

розробити вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку операцій з приймання та переказу готівкових коштів через програмно-технічні комплекси самообслуговування;

розробити вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

4. Національному банку України     у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

73- Н.д.Журжій А.В. (Реєстр.картка №368)Розділ II. Законопроекту викласти в наступній редакції:

“ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

2. Пункт 1.42 статті 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» ( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, N 29, ст.137) викласти в наступній редакції: «торговець – суб’єкт господарювання, який, відповідно до договору з еквайром або платіжною організацією, приймає до обслуговування платіжні інструменти з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг (включаючи  надання окремої послуги  з  видачі (прийому) коштів у готівковій формі);».

3. Національному банку України та Кабінету Міністрів України у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом”.

Враховано частково
-74- Н.д.Острікова Т.Г. (Реєстр.картка №371)

Доповнити законопроект новим пунктом такого змісту:

 

«4. Внести до Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» (Відомості Верховної Ради України, 2001 р., № 29, ст. 137; 2005 р., № 1, ст. 23) такі зміни:

 

1) пункт 1.32-2) статті 1 доповнити абзацом такого змісту:

«Програмно-технічний комплекс самообслуговування – пристрій, який дає змогу користувачеві здійснити операції з ініціювання переказу коштів, а також виконати інші операції згідно з функціональними можливостями цього пристрою без безпосередньої участі оператора (касира)»;

2) абзац перший пункту 15.3 статті 15 доповнити словами «для використання на території України»;

4) пункт 24.7 статті 24 доповнити абзацом такого змісту:

«забезпечити надання щомісячно та на вимогу контролюючих органів інформації про суми коштів, що стягуються у вигляді фіксованої суми або відсотка за здійснення операцій з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічного комплексу самообслуговування».

Враховано  

 

-75- Н.д.Продан О.П. (Реєстр.картка №304)Розділ ІІ законопроекту викласти в такій редакції:

«ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. Визнати таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 12.06.1995 р. №436 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Відхилено
Голова Верховної Ради України
    Голова Верховної Ради України

 

Законопроект №1088

Друге читання

Зауваження

до проекту закону України про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо зниження фіскального навантаження на суб’єктів господарювання при застосуванні реєстраторів розрахункових операцій та до інших законів щодо деяких питань, пов’язаних з переказом готівкових коштів

(реєстраційний №1088)

У Головному юридичному управлінні проаналізовано зазначений проект закону та звертається увага на таке.

1. Текст законопроекту, підготовлений Комітетом з питань податкової та митної політики до розгляду у другому читанні, не відповідає вимогам статті 116 Регламенту Верховної Ради України щодо внесення пропозицій та поправок лише до того тексту законопроекту (статей, їх частин, пунктів, речень), який прийнятий Верховною Радою за основу.

Натомість законопроект доповнено, зокрема, положеннями щодо особливостей використання реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, операцій з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування тощо. Пропонується також внести зміни до Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», зокрема до статті 15, в якій йдеться про право банку здійснювати випуск електронних грошей, номінованих лише в гривні «для використання на території України».

Принагідно зауважити також, що питання функціонування платіжних систем та електронної комерції віднесені до предмету відання Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності.

Відтак, доповнення тексту законопроекту зазначеними вище положеннями виходить за межі предмета його регулювання та призводить до зміни концепції проекту закону.

2. Окремі положення проекту закону щодо змін до Закону про застосування реєстраторів розрахункових операцій допускають неоднозначне трактування, а їх внесення у запропонованій законопроектом редакції призведе до правової невизначеності окремих норм зазначеного Закону щодо реалізації та застосування реєстраторів, їх технічного обслуговування та ремонту.

Так, згідно зі статтею 12 Закону «на території України у сферах, визначених цим Законом, дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті реєстратори розрахункових операцій вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій та конструкція і програмне забезпечення якихвідповідаєконструкторсько-технологічній та програмній документації виробника».

Проектом передбачено доповнити статтю 12 Закону і встановити, що «не підлягають виключенню із Державного реєстру моделі реєстраторів «до закінчення строку їх служби» (строку, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність таких реєстраторів, у тому числі комплектувальних виробів та їх складових частин, збереження   інформації   у фіскальній   пам’яті за   умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів). Цей строк «не повинен бути меншим семи років», а «у разі зміни законодавчих вимог до використання реєстратора розрахункових операцій виробник (постачальник) зобов’язаний, за наявності технічних можливостей, здійснити доопрацювання реєстратора розрахункових операцій».

Наведена вище редакція потребує доопрацювання та уточнення понять і термінів, таких як: «за наявності технічних можливостей», «працездатність» реєстраторів, «експлуатаційні документи», «користувач» (наприклад, у чинному тексті Закону та у змінах до його статей 2, 3, 12, 14 вживається термін «суб’єкт господарювання», а у змінах до статті 17 – «юридична особа»). Не зрозуміло також хто – виробник чи постачальник – має «доопрацювати реєстратор» у разі «зміни законодавчих вимог»; як співвідноситься зміст термінів (а, відтак, і правові наслідки їх застосування) «строк служби» та гарантійний строк обслуговування реєстратора розрахункових операцій? Дотримання яких критеріїв, з урахуванням редакції наведених вище змін до Закону, буде обов’язковим та визначальним при вирішенні питання щодо допуску реєстраторів розрахункових операцій до застосування та реалізації?

Крім того, у проекті використано поняття «контролюючі органи», тоді як у тексті Закону, до якого вносяться зміни, – «органи доходів і зборів».

Доцільно також уточнити та узгодити деякі інші положення законопроекту, зокрема щодо «ремонту» та «гарантійного ремонту» реєстраторів розрахункових операцій, а також щодо використання у період ремонту резервного реєстратора.

Так, у чинній редакції статті 14 передбачено, що центри сервісного обслуговування зобов’язані «у разі виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій забезпечувати відновлення його роботи протягом 72 годин», а у змінах до статті 14 йдеться про обов’язок центрів сервісного обслуговування «у разі незабезпечення гарантійного ремонту реєстратора розрахункових операцій   не пізніше сьомого робочого дня з дня прийняття в ремонт реєстратора розрахункових операцій ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на суб’єкта господарювання резервний реєстратор розрахункових операцій».

При цьому, згідно з статтею 5 Закону «на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного реєстратора розрахункових операцій».

Слід уточнити викладені вище положення та викласти у редакції, яка б не допускала подвійного тлумачення змісту щодо початку строків ремонту, гарантійного ремонту (з дня прийняття в ремонт чи з дня виходу з ладу) та випадків обов’язкового використання резервного реєстратора (у разі гарантійного ремонту чи у разі відключення електроенергії), оскільки у статті 17-1, якою проектом запропоновано доповнити Закон, передбачена відповідальність «за порушення вимог цього Закону» у разі «незабезпечення гарантійного ремонту реєстратора розрахункових операцій у строки, встановлені цим Законом, та невведення в експлуатацію належним чином зареєстрованого на суб’єкта господарювання резервного реєстратора розрахункових операцій».

Доцільно було б уточнити назву законопроекту, спростивши її, та викласти у такій редакції:

«Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій».

Законопроект потребує також редакційного та техніко-юридичного доопрацювання.

Заступник Керівника Головного управління В. Мілованов
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті