Поліомієліт в Україні: що означають листи ВОЗ та виробника вакцини стосовно її повторного заморожування

Історія з оральною вакциною проти поліомієліту ще далека від свого завершення. Наше видання уважно слідкує за станом справ та докладає максимум зусиль для своєчасного та повного висвітлення подій на цьому «фронті». Новим витком в цій історії стала публікація 11 вересня МОЗ України на своєму офіційному сайті двох досить цікавих листів — від ВООЗ та «Sanofi Pasteur», які профільним міністерством були названі не багато, не мало «офіційними виснов­ками». Про що ж насправді йдеться в цих листах? І що має більшу юридичну силу — нормативно-правові акти України чи ці листи?

Наша редакція, заручившись допомогою експертів, проаналізувала, яке смислове навантаження несуть ці документи. Почнемо з листа від компанії — виробника оральної поліовакцини (ОПВ).

По-перше, компанія «Sanofi Pasteur» прокоментувала ситуацію з вакциною, звертаючись у своєму листі до «всіх, кого це може стосуватися», а не до конкретних посадових осіб.

По-друге, компанія-виробник не надає жодних висновків чи рекомендацій. Так, вона повідомляє, що ОПВ-вакцина має зберігатися при температурі –20 °С протягом 24 міс, а після розморожування — 6 міс при температурі 2–8 °С, що повністю відповідає українській, французькій та ВООЗівській інструкціям про застосування ОПВЕРО.

А далі на читача цього листа чекає гра слів, яка може видатися за рекомендацію від виробника, але це не так. Зокрема, у листі виробника зазначено, що «транспортування OPV не може бути здійснене при температурі –20  °С , яка б підтримувалася протягом транспортування, що є причиною знаходження OPV у розмороженому стані після прибуття. Коли спостерігається розмороження OPV під час отримання, рекомендується ( прим. ред . — звертаємо увагу, що не «виробник рекомендує») покласти вакцину назад у температуру –20  °С до того часу, поки флаконний термоіндикатор (VVM) діє, а температурна діаграма реєстратора даних або індикатор холодового ланцюга (ССМ) не покажуть температуру за межами 8 °С. Це добре описано у посібниках щодо пакування та перевезення BOO3/IVB/05.23 для пакування класу А».

У пункті 1.1 документа, на який посилається виробник у своєму листі (Guidelines on the international packaging and shipping of vaccines), визначено, що вакцини класу А пакування (до яких згідно з цим самим документом належить ОПВ-вакцина), мають бути запаковані таким чином, щоб найвища температура всередині ізольованої упаковки не перевищувала 8 °С при температурі навколишнього середовища 43 °С в період щонайменше 48 год. Разом з тим у пункті 5.2 зазначено, що ОПВ-вакцина протягом відвантаження, перевалки і до забору вантажоодержувачем повинна зберігатися при температурі від –15 °С до –25 °С.

Далі у листі виробника йдеться про те, що дослідження, проведене ВООЗ з використанням декількох ОПВ-вакцин, включно з ОПВ виробництва «Sanofi Pasteur», довело, що декілька етапів заморожування-розморожування не впливають на безпеку та ефективність вакцини. Результати цього дослідження викладені у огляді WHO/GPV/98.07 «Thermostability of vaccines» (Galazka A., Milstien J., Zaffran M., 1998). Звертаємо увагу, що цей огляд не має офіційного характеру, а думки, представлені в ньому, належать виключно її авторам, про це вони й повідомляють читачам на с. 2.

Розділ 10 вищезгаданого огляду присвячено оральній вакцині проти поліомієліту, а у пункті 10.2.2 безпосередньо аналізується питання ефективності вакцини після повторних циклів заморожування-розморожування. Так, в деяких матеріалах продемонстровано, що немає статистично достовірного зниження титру вірусів в досліджуваних ОПВ-вакцинах аж до 10 циклів заморожування-розморожування. Однак жодних деталей щодо швидкості заморожування та розморожування, температури, до якої здійснювалося відтанення, та його тривалість не наведено.

Крім того, у представлених дослідженнях вимірювався загальний титр вірусів тривалентної вакцини, але жодних тип-специфічних даних не зазначено (тобто не показано, який тип вірусів більш чутливий до процесу заморожування-розморожування). Між тим, ці фактори можуть впливати на кількість вірусних часток. До того ж автори посилаються на наукові статті, датовані 1977–1993 рр., жодна з яких недоступна у повно­текстовому варіанті.

Особливу увагу в огляді присвячено аналізу дослідження 5 ОПВ-вакцин, які пройшли 10, 90 та 180 циклів заморожування-розморожування (від –25 °С до 2,5 °С). Згідно з його результатами титри всіх трьох типів вірусів не мали статистично достовірної різниці з такими у контрольних зразках, що зберігалися при температурі –25 °С. Також не виявлено тенденції до зниження титру відповідно до збільшення кількості цик­лів заморожування-розморожування. Однак наведені узагальнені дані не індивідуалізовані щодо конкретної ОПВ-вакцини — ОПВЕРО, а вільного доступу до першоджерела немає.

Також у листі виробник звертає увагу на те, що виробництво ОПВ-вакцини включає декілька етапів заморожування-розморожування. Але жодних висновків з цього він не робить.

Таким чином, у листі виробник ділиться з нами відкритими даними та рекомендаціями ВООЗ, але компанія власне нічого не рекомендує й ні до чого не закликає.

У другому листі — від ВООЗ, також адресованому до «всіх, кого це може стосуватися», йдеться про те, що багаторазові цикли заморожування-розморожування дозволені для всіх прекваліфікованих ВООЗ ОПВ, вказаних на сайті цієї організації. За даним посиланням міститься перелік прекваліфікованих вакцин із інструкціями. Інструкція для застосування препарату ОПВЕРО, розміщена на цьому сайті, не містить фрази, наявної у французькій та українській інструкціях (http://www.drlz.kiev.ua — ОПВЕРО): «Ніколи не заморожувати продукт повторно, якщо він вже був розморожений».

Разом з тим в інструкції, розміщеній на сайті ВООЗ, відсутня й інформація про кількість можливих (дозволених) циклів заморожування-розморожування. Внесення такої інформації в інструкцію для медичного застосування на національному рівні відбувається на основі результатів досліджень, що проводяться виробником. Можна переконатися, що національний регуляторний орган країни-виробника — Франції та вітчизняний регуляторний орган досі не внесли відповідних змін до інструкції для медичного застосування вакцини.

Далі у своєму листі ВООЗ посилається на власний внутрішній документ — Annex 2 Recommendations to assure the quality, safety and efficacy of poliomyelitis vaccines (oral, live, attenuated). У розділі A.11 «Стабільність, зберігання і термін придатності» підрозділі A.11.2 зазначено наступне. Незважаючи на те що рекомендована температура зберігання становить –20 °C, вакцина може зберігатися при температурі 2–8 °С протягом 6 міс. Під час доставки чи на місцях вакцина може розморожуватися й заморожуватися. Виробники мають продемонструвати, що багаторазові цикли заморожування-розморожування не чинять негативного впливу на якість продукту. Кількість дозволених циклів заморожування-розморожування повинна бути схвалена національним регуляторним органом. Загальний термін зберігання при температурі 2–8 °С не повинен перевищувати 6 міс.

Натомість у французькій інструкції ми бачимо чітку пересторогу: «Ніколи не заморожувати продукт повторно, якщо він вже був розморожений».

Залишається відкритим питання, на якому етапі, з якою метою і на яких підставах ВООЗ виключила це застереження з власної інструкції для медичного застосування вакцини? Можливо, такі стандарти є вимушеними для складних умов, в яких здійснюється доставка цієї вакцини в деякі країни Африки, але чи є вони виправданими в Україні, з огляду на те, що в нашій країні діють стандарти належної практики дистрибуції (GDP), невід’ємною складовою частиною яких є неухильне дотримання холодового ланцюга?

На завершення звертаємо увагу на те, що нині інструкція для медичного застосування вакцини ОПВ (http://www.drlz.kiev.ua — ОПВЕРО) залишається незмінною, забороняючи повторно заморожувати продукт. І це є визначальним у вирішенні питання щодо значущості згаданих нами листів, розміщених на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

З огляду на це, наразі незрозуміло, на підставі яких документів МОЗ ініціюватиме застосування повторно замороженої вакцини ОПВ у регіонах.

Прес-служба
«Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті