Оприлюднено текст прийнятих змін до урядової постанови щодо державного регулювання цін на ліки

30 Грудня 2016 1:22 Поділитися

Оприлюднено текст прийнятих змін до урядової постанови щодо державного регулювання цін на ліки29 грудня на урядовому порталі оприлюднено текст постанови КМУ № 1006, прийнятої напередодні, 28 грудня щодо внесення змін до постанови КМУ від 30.11.2016 р. № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби». Документ набуде чинності з дня його опублікування в офіційному друкованому виданні.

Нагадаємо, що прийнятими змінами передбачено виключити з постанови КМУ № 862 положення, яке з 1 січня 2017 р. скасовує граничні постачальницько-збутові (10%) та роздрібні (25%) надбавки, встановлені постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 955, і залишити їх чинними. Таким чином,  на ліки, які входитимуть до Національного переліку основних лікарських засобів, але не включені до переліку 21 міжнародної непатентованої назви, затвердженого постановою КМУ від 09.30.2016 р. № 863, та реалізовуватимуться за власні кошти громадян, встановлюватимуться регульовані націнки, які діють на сьогодні, тобто 10 та 25%.

Також постанова КМУ № 862 доповнюється нормою, згідно якої реалізація залишків лікарських засобів, що включені до переліку непатентованих міжнародних назв лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, які були поставлені в аптечну мережу за оптово-відпускними цінами, що перевищують їх граничний рівень, здійснюється до 1 лютого 2017 року.

Раніше наше видання вже знайомило з правовою позицією Віталія Пашкова, доктора юридичних наук, завідувача кафедри цивільного, господарського та екологічного права Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, на думку якого для фактичної реалізації учасниками ринку з 1 січня 2017 р. положень урядової постанови № 862 необхідно вчасне прийняття профільним міністерством Порядку розрахунку граничної оптово-відпускної ціни на лікарські засоби (далі – Порядок розрахунку). В іншому випадку буде відсутня база (гранична оптово-відпускна ціна) для нарахування граничних постачальницько-збутових та роздрібних надбавок у розмірі 5 та 15% відповідно, що унеможливить виконання положень постанови КМУ № 862.

Наразі Порядок розрахунку знаходиться на погодженні в Міністерстві економічного розвит­ку і торгівлі України. Про це 29 грудня повідомив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик під час прес-брифінгу, присвяченого актуальним питанням Національного переліку основних лікарських засобів. Він висловив сподівання, що вже 30 грудня всі технічні процедури буде завершено та МОЗ оприлюднить референтні ціни на своєму сайті.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун додала, що займатися перевіркою дотримання ціноутворення буде Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (при. ред.: відповідно до Положення про Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, цей орган не має таких повноважень). «Аптеки зобов’язані вивісити ці ціни для споживачів. Ми також просимо, щоб споживачі інформували МОЗ про завищення цін, адже ми не можемо перевіряти кожну аптеку. У той же час до лютого 2017 р. аптеки мають змогу розпродати всі залишки за старими цінами», – наголосила вона.

Наше видання також звернулося за коментарем до Європейської бізнес Асоціації. Серед іншого, у ЄБА повідомили, що зміни до постанови КМУ № 862 щодо реалізації залишків ліків до 1 лютого 2017 р. є недостатніми. аби відкоригувати ситуацію і забезпечити стале функціонування ринку лікарських засобів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті