Лікарям на замітку — інформація щодо вакцин проти грипу, які зареєстровані в Україні станом на 01.11.2017 р.

03 Листопада 2017 5:06 Поділитися

В очікуванні епідемії грипу в Україні наше видання вирішило проаналізувати поточну ситуацію з вакцинами проти грипу.

Для допомоги лікарям ми підготували порівняльну таблицю, у якій містяться ключові характеристики вакцин проти грипу, зареєстрованих в Україні станом на 01.11.2017 р., в яких оновлено штамовий склад для сезону 2017–2018 рр.

Нагадаємо, що у жовтні поточного року у Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) на державний контроль якості надійшло 5 серій 3 найменувань вакцин для профілактики грипу. Стосовно частини серій вакцин, які надійшли на державний контроль встановлено факт порушення умов зберігання під час транспортування.

Зразки цих вакцин були направлені на лабораторний контроль якості за показниками, визначеними Держлікслужбою України, у Лабораторію з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів Державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України». На основі отриманих актів про відповідність препарату показникам якості Держлікслужба надала висновки про відповідність вакцин вимогам державних та міжнародних стандартів, після чого вакцини можуть реалізовуватися на території України.

У цілому аналіз інструкцій для медичного застосування вакцин проти грипу та поточна ситуація з їх наявністю на ринку свідчать про те, що деякі виробники зареєстрували дитячу форму випуску, але не постачають її в Україну. Відповідно, батьки, не маючи змоги придбати дитячу форму, вимушені купувати 2 дорослих дози вакцини, адже для дітей віком від 6 міс до 9 років, які раніше не вакцинувалися проти грипу, показане застосування 2 доз з інтервалом у 4 тиж. Зрозуміло, що частина дози буде просто знищена.

Також звертаємо увагу на те, що індивідуальним термоіндикатором оснащена лише одна вакцина. Щодо решти вакцин неможливо встановити відхилення від температурного режиму при постачанні на території України до кінцевого споживача. Відтак радимо батькам бути пильними — необхідно вимагати документальне підтвердження дотримання умов температурного режиму впродовж усього ланцюга постачання від центрального складу імпортера до кінцевого споживача.

Порівняльна таблиця вакцин проти грипу, які зареєстровані в Україні станом на 01.11.2017 р. і в яких оновлено штамовий склад для сезону 2017–2018 рр. відповідно до Державного реєстру лікарських засобів України

(Інформація підготовлена за даними інструкцій для медичного застосування зазначених лікарських засобів, які затверджено МОЗ України та розміщено на офіційному сайті Державного реєстру лікарських засобів України — www.drlz.com.ua/).

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті