Депутати пропонують врегулювати питання проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для студентів галузі охорони здоров’я

21 Травня 2018 4:40 Поділитися

17 травня в Парламенті зареєстровано законопроект, яким пропонується внести зміни до Закону України «Про вищу освіту», доповнивши його нормою, відповідно до якої атестація осіб, які здобувають ступінь магістра медичного або фармацевтичного спрямування, інтернів здійснюється виключно у формі єдиного державного кваліфікаційного іспиту, який проводиться спеціально уповноваженою державою установою (організацією), що знаходиться в сфері управління МОЗ. Ініціаторами законопроекту виступила група народних депутатів: Валерій Карпунцов, Тетяна Бахтеєва, Андрій Шипко, Ірина Єфремова, Олександр Співаковський та Ігор Шурма.

Як зазначається в супровідних документах до законопроекту, обов’язковість проведення єдиного кваліфікаційного іспиту для фахівців з вищою освітою напрямів «Медицина» і «Фармація» не встановлено на рівні закону. На думку парламентарів, це стало причиною ситуації, що склалася довкола Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, а саме господарського спору між цим навчальним закладом та ДО «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України» з приводу визначення форми співробітницт­ва з проведення ліцензійних інтегрованих іспитів у студентів вишу у 2018 р., що призвів до зриву проведення ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок 1. Стоматологія» для студентів 3-го курсу стоматологічного факультету цього навчального закладу. І через законодавчу невизначеність вказаних питань подібна ситуація може повторитися в будь-якому вищому медичному навчальному закладі, який проводить навчання студентів за спеціальностями напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація».

У разі прийняття проекту документа він набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводитиметься в дію через 3 міс після набрання ним чинності.

Нагадаємо, Урядом постановою від 28.03.2018 р. № 334 затверджено Порядок здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я». Він складатиметься з одного або двох окремих тестових етапів залежно від спеціальності та здобутого освітнього рівня. Наприклад, на першому етапі (на 3-й рік навчання) для спеціальності «Фармація, промислова фармація» кваліфікаційний іспит включатиме тільки інтегрований тестовий іспит «КРОК 1» та іспит з англійської мови професійного спрямування, а на другому етапі (на 5-й рік навчання) — тільки інтегрований тестовий іспит «КРОК 2».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Тетяна 22.05.2018 10:47
Тестові завдання повинні відповідати декількким критеріям: 1).мати відповідний рівень складності (1,2 , 3), а не тільки 1 та 2, 2) завдання повинні відповідати типовим програмам з предмету,3) основна література для підготовки повинна включати національні підручники з предмету та діючіі документи і законодавчі акти.4).база даних з Крок 2 не може мати тести застарілі,які базуються на анульованих законодавчих документах,5) практична направленість тестів повністю не дає змоги оцінити загальну підготовку фахівця. Іспит з англійської мови професійного спрямування, напевно,включає читання та переклад статей з Европейської фармакопеї останнього видання? Яку роль грає фінансова зацікавленість "спеціально уповноваженої державної установи (організації), що знаходиться в сфері управління МОЗ" у кількісті перездоючих іспити?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті