Як відновити баланс мікрофлори кишечнику?

Мікрофлора кишечнику виконує численні життєво важливі функції. Вона бере участь у процесах травлення, синтезу вітамінів, засвоєнні їжі, задіяна в усіх видах обміну речовин, детоксикації організму тощо. Одними з ключових функцій мікрофлори, яка визначає стан здоров’я людини, є підтримка і забезпечення нормального функціонування імунної системи організму, що таким чином підвищує стійкість до інфекцій. Відомо, що в кишечнику живе понад 70% імунокомпетентних клітин (Бомко Т.В. та співавт., 2016). При цьому згідно із сучасними уявленнями вплив на стан імунітету корисних мікроорганізмів набагато більш виражений, ніж вважали ще 10 років тому. Отже, правильний кількісний і якісний склад мікрофлори кишечнику визначає не тільки нормальну роботу травного тракту, але й здоров’я всього організму і його стійкості до інфекцій.

На жаль, з кожним роком помітно збільшується число факторів, що несприятливо впливають на склад і активність мікрофлори кишечнику людини. Так, на стан мікрофлори негативно впливають такі чинники, як погана екологічна обстановка, неправильне чи недостатньо різноманітне харчування, зростання кількості стресових ситуацій, нераціональне застосування лікарських засобів, у першу чергу антибіотиків (Бережний В.В. та співавт., 2004). Крім того, дисбактеріоз формується у більшості пацієнтів з гост­рими кишковими інфекціями. Його розвиток зумовлюють алергія, запальні захворювання травного тракту, ендокринні порушення. Причинами дисбактеріозу можуть бути також дефіцит вітаміну В12 і фолієвої кислоти (Бельмер С.В., Малкоч А.В., 2006).

Під впливом зазначених агресивних чинників розвиваються порушення якісного і кількісного складу нормальної мікрофлори кишечнику — дисбактеріоз. Дисбактеріоз може проявлятися у вигляді розвитку діареї або запору, здуття, метеоризму та інших неприємних симптомів, що знижують якість життя, впливають на щоденну активність і самопочуття. При цьому знижується здатність організму протистояти інфекції, можуть турбувати часті простудні захворювання: людина частіше хворіє і довше одужує (Бельмер С.В., Малкоч А.В., 2006).

Як вберегтися від дисбактеріозу?

На тлі зменшення кількості корисної мікрофлори збільшується число патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів і продуктів їх метаболізму, що призводить до виникнення і загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, а також інших захворювань. У зв’язку з цим особливої уваги заслуговує підтримка мікро­екологічної рівноваги в шлунково-кишковому тракті як найважливішого захисного фактора життєдіяльності людини. У цьому аспекті синбіотики відіграють дуже важливу роль.

Синбіотики — це функціональний харчовий компонент рослинного, тваринного або мікробіо­логічного походження, що являє собою комбінацію пробіотиків і пребіотиків. Така комбінація чинить синергічний ефект на фізіологічні функції й метаболізм людини в цілому (Селезньова Н.В. та співавт., 2009).

Синбіотики вважають одним із найбільш ефективних шляхів нормалізації дисбалансу кишкового мікробіоценозу. Це досягається за рахунок того, що при застосуванні синбіотиків і продуктів на їх основі в організм не тільки потрапляють нові мікроорганізми, а й стимулюється власна мікрофлора шлунково-кишкового тракту (Миколаєва О.Н., Андрєєва А.В., 2008).

Дія синбіотиків ґрунтується на синергічному впливі комбінації пробіотиків і пребіотиків один на одного, у результаті чого нормалізуються обмінні процеси в організмі людини (Селезньова Н.В. та співавт., 2009). Підвищений фізіо­логічний ефект синбіотиків обумовлений тим, що в присутності пребіотиків збільшується кількість бактерій-пробіонтів, які досягають товстого кишечнику в життєздатній формі та прискорюється зростання корисних мікроорганізмів, які надходять з препаратом, так і власних, що населяють кишечник людини.

Також пребіотики з групи харчових волокон підвищують швидкість доставки лакто- і біфідобактерій до місць їх проживання в кишечнику. Включення синбіотиків у раціон харчування сприяє оптимізації складу кишкового мікробіоценозу, нормалізації обміну білків, жирів, вуглеводів, підвищенню імунного статусу, поліпшенню всмоктування в кишечнику вітамінів, макро- і мікроелементів, зниженню всмоктування токсичних речовин, підвищенню адаптації до фізичних навантажень (Учасов Д.С., 2015).

На вітчизняному фармацевтичному ринку на особливу увагу споживачів заслуговує новий данський синбіотик ОПТІЛАКТ®, який представляє в Україні ТОВ «Фарма Старт», компанія Acino Group, Швейцарія.

«ОПТІЛАКТ» — новий синбіотик на сторожі вашого здоров’я!

Лінійка ОПТІЛАКТ® представлена в Україні трьома продуктами: ОПТІЛАКТ®, ОПТІЛАКТ МАЛЮК® й ОПТІЛАКТ ПЛЮС®.

ОПТІЛАКТ® належить до новітніх синбіо­тиків 5-го покоління, що спеціально підібрані з урахуванням потреб кожної вікової категорії, мають клінічну доказову базу та відповідають європейським стандартам якості та безпеки. Це синбіотик, що містить комбінацію корисних бактерій (пробіотика) й Actilight® (пребіотика), які сприяють швидкому відновленню нормальної мікрофлори кишечнику та зміцненню системи травлення.

ОПТІЛАКТ® рекомендовано дітям віком старше 3 років. Продукт містить молочнокислі бактерії Lactobacillus rhamnosus та Lactobacillus reuteri й пребіотик (Actilight®). Продукт розроблено для підтримання та збереження балансу кишкової мікрофлори під час або після застосування антибіотиків, при стресі, зміні характеру харчування, порушенні режиму та погіршенні якості їжі. Представлений у формі саше.

ОПТІЛАКТ МАЛЮК® рекомендовано немовлятам з 1-го місяця від народження та малюкам віком до 3 років. Продукт містить молочнокислі бактерії Lactobacillus rhamnosus та Lactobacillus reuteri, пребіотик (Actilight®) та вітамін D3. ОПТІЛАКТ МАЛЮК® розроблено для підтримки нормального балансу кишкової мікрофлори при можливому порушенні функціонального стану шлунково-кишкового тракту та при станах організму, які можуть бути пов’язані з дисбалансом кишкової мікрофлори й проявлятися, зокрема, закрепом або діареєю. Представлений у формі крапель з кришечкою-дозатором.

ОПТІЛАКТ ПЛЮС® рекомендується вживати дітям з 12-річного віку та дорослим. Продукт містить 5 штамів корисних бактерій: Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum та пребіотик (Actilight®). ОПТІЛАКТ ПЛЮС® розроблено спеціально для підтримання та збереження балансу кишкової мік­рофлори при станах організму, які можуть бути пов’язані з порушеннями з боку травного тракту (атопічний дерматит, синдром подразненої кишки та ін.). Продукт не містить лактози та представлений у формі саше.

ОПТІЛАКТ: здоров’я всього організму починається зі здоров’я травної системи!

UA-OPTI-PUB-102018-032

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Останні новини та статті