Ухвалено закон щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або обіг фальсифікованих лікарських засобів

05 Липня 2012 11:40 Поділитися

5 липня 2012 р. парламент на основі законопроекту № 10561 ухвалив закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію або обіг фальсифікованих лікарських засобів. Закон підтримали 266 парламентарів.

У пояснювальній записці зазначається, що документ розроблено з метою підвищення ефективності боротьби з фальсифікацією лікарських засобів та їх реалізацією. Проблема полягає, зокрема, у низькому рівні юридичної відповідальності за згадані правопорушення.

Прийняття зазначеного проекту зумовлено потребою у вдосконаленні законодавства, що регламентує дії суб’єктів господарювання, які займаються ввезенням лікарських засобів на територію України, та державних органів, які займаються ліцензуванням господарської діяльності в сфері обігу лікарських засобів, для забезпечення виконання державою соціальних функцій у сфері охорони здоров’я, та необхідністю подальшої гармонізації національної нормативно-правової бази у сфері обігу лікарських засобів із міжнародним та європейським законодавством.

Нагадаємо, що законопроектом, серед іншого, пропонується передбачити кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань і державної реєстрації лікарських засобів і фальсифікацію їх результатів (ст. 321²). Зокрема, за згадане правопорушення передбачена санкція у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Нагадаємо, 7 червня поточного року відповідний законопроект було прийнято за основу. Розгляд документа у другому читанні планувався на 21 червня 2012 р., проте його було перенесено.

Наразі текст закону не оприлюднено.

У разі підписання Главою Держави цей документ набуде чинності наступного дня після його опублікування.
Крім того, планувалося, що законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо заборони реклами лікарських засобів (реєстраційний № 10563) також розглядатиметься у першому читанні 5 липня 2012 р., проте на сьогодні цей документ не включено до порядку денного пленарного засідання парламенту.

У цьому документі пропонується повністю заборонити рекламу лікарських засобів, окрім тієї, що розміщується у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних закладів та лікарів, а також тієї, яка розповсюджується на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики. Дозволяється реклама медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування та реабілітації, що в установленому порядку дозволені спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров’я України, і використання яких не потребує спеціальних знань та підготовки. Проектом також пропонується надати МОЗ повноваження з контролю за дотриманням законодавства щодо реклами згаданої продукції.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті