Відкритий лист громадської організації до органів влади щодо обов’язкового мінімального асортименту

До редакції «Щотижневика АПТЕКА» надійшов відкритий лист громадської організації «Київська обласна асоціація аптечних працівників» до органів влади щодо обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, затвердженого наказом МОЗ від 29.12.2011 р. № 1000. Пропонуємо його до уваги наших читачів.

Громадська організація «Київська обласна асоціація аптечних працівників»

Прем’єр-міністру України
М.Я. Азарову
Віце-прем’єр-міністру України,
міністру охорони здоров’я України
Р.В. Богатирьовій

 

Шановний Миколо Яновичу!

Шановна Раїсо Василівно!

Київська обласна асоціація аптечних працівників розглянула вимоги наказу МОЗ України від 29.12.2011 р. № 1000 зі змінами, внесеними згідно з наказом МОЗ України від 07.09.2012 р. № 703 «Про затвердження обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів» та просить врахувати наступні пропозиції:

1. В Україні й раніше існував обов’язковий асортиментний мінімум лікарських засобів для аптечних закладів, але він не був таким розширеним за переліком. Якщо в аптечному закладі зберігаються лікарські засоби і вироби медичного призначення згідно з вимогами наказу МОЗ України від 29.12.2011 р. № 1000 і не користуються попитом у населення, тоді це веде до збитковості аптечного закладу.

Просимо скоротити кількість лікарських засобів у переліку обов’язкового асортиментного мінімуму, затвердженого наказом МОЗ України від 29.12.2011 р. № 1000 зі змінами «Про затвердження обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів».

2. Згідно з постановою КМУ від 24.09.2012 р. № 880 встановлена торговельна (роздрібна) надбавка 25% від закупівельної ціни до 100 грн. включно, а це означає, що дуже велика кількість аптечного товару буде мати націнку не вище 25%, що у свою чергу призведе до збитковості аптечного закладу.

Якщо взяти до уваги постійне підвищення суми обов’язкових платежів аптечного закладу (орендна плата, опалення, вода, електроенергія тощо), то це означає закриття аптечного закладу.

Просимо в постанову КМУ від 24.09.2012 р. № 880 внести п. 2 з постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955, а саме: лікарські засоби і вироби медичного призначення, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 грн. за одну упаковку, не підлягають державному регулюванню, крім тих, що придбаваються за бюджетні кошти.

3. Крім того, для захисту аптечних закладів від збитковості необхідно ввести торговельні назви та коди на лікарські засоби, включені в обов’язковий асортиментний мінімум для аптечних закладів, який затверджено наказом МОЗ України від 29.12.2011 р. № 1000.

З повагою
Л.Г. Горюнова,
голова правління
Київської обласної асоціації аптечних працівників, заслужений працівник фармації України
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Володимир 29.10.2012 8:57
Зрозуміло усім, що не може бути однаковим асортимент ЛЗ у сільській аптеці і в аптеці, яка обслуговує обласну клінічну лікарню. Чому цього не розуміють у МОЗ?
Provisor 30.10.2012 9:47
Работают проФФессионалы! Чего вы лезете со своёй "збитковістю". Закроются аптеки, расчистится рынок,вот тогда правила игры и перепишут под своих.
Тамара 30.10.2012 4:13
якуємо київській асоціації за такий лист. Фармацевтична асоціація дніпропетровської області підтримує пропозицїю
Виктор 31.10.2012 3:57
З початку створення аптечних асоціацій всі виступали з пропозиціями спільно. На сьгодні асоціацій багато , а толку мало . Один в полі не воїн. Миколаївська, Київська та декілька інших активні, а інші в кущах. Боріться і поборемо.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті