Законопроект щодо внесення доповнень до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»

27 Листопада 2012 5:45 Поділитися

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ПОДАННЯ

Відповідно до статті 93 Конституції України в порядку права законодавчої ініціативи вношу на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення доповнень до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (стосовно удосконалення механізмів охорони здоров’я громадян).

Доповідати зазначений законопроект на пленарному засіданні Верховної Ради України буде народний депутат України Б.В. Губський.

Проект Закону, порівняльна таблиця, пояснювальна записка, проект Постанови Верховної Ради України додаються.

Додатки:

1) проект Закону України – на ____ арк.;

2) порівняльна таблиця до проекту Закону України – на _____ арк.;

3) пояснювальна записка – на ____ арк.;

4) проект Постанови Верховної Ради України – на ___  арк.

Народний депутат України Б. Губський

ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА

до проекту Закону України «Про внесення доповнень до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»

(стосовно удосконалення механізмів охорони здоров’я громадян)

1. Обґрунтування необхідності прийняття Закону

В умовах системної демографічної кризи і погіршення основних показників здоров’я населення охорона здоров’я є пріоритетним вектором загальнодержавної політики щодо соціального захисту і відтворення здорового генофонду нації. Дані питання приходиться вирішувати в складних соціально-економічних умовах.

Особливу увагу  необхідно приділити доступності медичних препаратів для широкого загалу, оскільки через високу вартість ліків більшість громадян не можуть собі дозволити їх придбання. За таких умов нагальною є необхідність надання можливості громадянам придбати ліки за доступною ціною.

На вирішення цього питання і спрямовано зазначений законопроект.

2. Цілі і завдання прийняття Закону

Прийняття зазначеного закону спрямоване на законодавче врегулювання можливості придбання ліків населенням за доступними цінами.

3. Загальна  характеристика і основні положення законопроекту

Даним законопроектом запроваджується норма, згідно якої з метою забезпечення доступності для громадян лікарських засобів та імунобіологічних препаратів, у кожному населеному пункті, незалежно від кількості мешканців, функціонує не менш ніж одна державна аптека низьких цін.

Відпускна вартість лікарських засобів та імунобіологічних препаратів в державній аптеці низьких цін не може перевищувати собівартість їх виготовлення та постачання з підприємства-виробника.

Контроль за функціонуванням зазначених державних аптек, цінами на лікарські засоби та імунобіологічні препарати, які реалізуються в цій аптечній мережі, а також визначення необхідної кількості державних аптек низьких цін в межах окремого населеного пункту здійснюється центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Питання контролю за охороною здоров’я населення регулюється Конституцією України, Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та іншими нормативно-правовими актами.

Прийняття законопроекту не потребує внесення змін до чинних Законів України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Фінансування заходів, визначених у законопроекті, планується здійснювати у межах коштів державного та місцевих бюджетів, передбачених  для  забезпечення медичної галузі.

Прогноз Кабінету Міністрів України щодо зростання ВВП на 2013 рік становить 4,5% (тобто прогнозований обсяг ВВП 2013 року сягає майже 1,5 трлн. грн). Пропорційно зросте і обсяг надходжень до Державного бюджету України у 2013 році, який збільшиться від 3 до 4 відсотків порівняно з минулим роком.

Зазначене збільшення надходжень до Державного бюджету України в 2013 році дає реальну можливість виділення необхідної суми коштів для реалізації запропонованих у законопроекті положень.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття Закону

Прийняття закону дозволить забезпечити доступність медичних препаратів для широкого загалу, оскільки громадяни придбаватимуть ліки через мережу державних аптек низьких цін за доступною ціною.

Це дозволить реалізувати пріоритетний вектор загальнодержавної політики щодо соціального захисту і відтворення здорового генофонду нації.

Народний депутат України Б. Губський

Проект зареєстровано 27.11.2012 р., реєстраційний № 11457

Вноситься народним депутатом  України

Б.В. Губським

ЗАКОН УКРАЇНИ

«Про внесення доповнень до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» 

(стосовно удосконалення механізмів охорони здоров’я громадян)

Верховна Рада України постановляє:

I. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., № 4, ст. 19) доповнити статтею 54-1 наступного змісту:

«Стаття 54-1. Забезпечення доступності для громадян лікарських засобів та імунобіологічних препаратів

З метою забезпечення доступності для громадян лікарських засобів та імунобіологічних препаратів, у кожному населеному пункті, незалежно від кількості мешканців, функціонує не менш ніж одна державна аптека низьких цін.

Відпускна вартість лікарських засобів та імунобіологічних препаратів в державній аптеці низьких цін не може перевищувати собівартість їх виготовлення та постачання з підприємства-виробника.

Контроль за функціонуванням зазначених державних аптек, цінами на лікарські засоби та імунобіологічні препарати, які реалізуються в цій аптечній мережі, а також визначення необхідної кількості державних аптек низьких цін в межах окремого населеного пункту здійснюється центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я».

ІІ. Прикінцеві положення.

1. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.

2. Кабінету Міністрів України в тримісячний термін з дня опублікування цього Закону:

  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим Законом;
  • забезпечити перегляд та скасування центральними органами виконавчої влади прийнятих ними нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.
Голова Верховної Ради України В. Литвин
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті