Президент ветує закон про мораторій на підвищення цін на ЛЗ

13 листопада на ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» відбулася зустріч Президента України Віктора Ющенко з крупними вітчизняними виробниками лікарських засобів та представниками професійних фармацевтичних асоціацій. У зустрічі взяли участь Василь Князевич, міністр охорони здоров’я України, Юрій Константінов, директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції у системі охорони здоров’я МОЗ України, керівники найбільших вітчизняних підприємств — виробників фармацевтичної продукції

Президент ветує закон про мораторій на підвищення цін на ЛЗНа початку зустрічі Віктор Ющенко пояснив присутнім мету свого візиту. Зокрема він зазначив, що сьогодні навко­ло вітчизняної фармацевтичної галузі спостерігається багато політичних спекуляцій, які можуть відкинути фармацію набагато років назад. Президент наголосив, що під час прийняття рішень політичні сили повинні в першу чергу враховувати національні інтереси держави. З іншого боку, за його словами, необхідно пам’ятати про специфічність вітчизняної фармацевтичної галузі та системи охорони здоров’я загалом. В. Ющенко наголосив, що непродумане політичне рішення здатне знищити перспективний сектор економіки та поставити під удар національну безпеку України.

Крок за кроком українська фармацевтична галузь наближалася до європейських стандартів, а виробники намагалися зайняти достойну нішу на вітчизняному ринку. На засадах цивілізованої конкуренції, підвищуючи якість продукції, українські фармацевтичні виробники досягли значних результатів у цьому напрямку. Сьогодні ? ринку в натуральному вираженні належить вітчизняному виробникові, тобто більшість громадян України споживають ліки саме українського виробництва, адже вони якісні та доступні за ціною. Якщо з боку політичних сил не буде проявлено мудрість та патріотизм, фармацевтичну галузь буде знищено, підкреслив Президент.

В. Ющенко зазначив, що він буде чесним перед суспільством та не залишиться осторонь подій, що відбуваються сьогодні у фармацевтичній галузі. Він підкреслив, що не піде назустріч популістському рішенню про мораторій на підвищення цін на лікарські засоби та ветує прийнятий 20 жовт­ня поточного року Верховною Радою України Закон «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення».

Президент не оминув увагою і безпідставні звинувачення фармацевтів у мародерстві, що лунають сьогодні з боку деяких політичних сил. Він зазначив, що подібні заяви принижують гідність фармацевтичного працівника та зменшують довіру населення до галузі охорони здоров’я у цілому.

В. Ющенко зазначив, що його рішення достатньо для того, щоб не допустити руйнування галузі, але, на його думку, сьогодні важливим є переконання суспільства в тому, що закон є популістським та у разі набуття ним чинності призведе до тотального дефіциту ліків в Україні.

Під час зустрічі виступили представники керівництва найбільших віт­чизняних фармацевтичних підприємств-виробників, які одностайно висловилися щодо неприпустимості набуття чинності законом про мораторій на підвищення цін на лікарські засоби як такого, що призведе до втрати рентабельності вітчизняного фармацевтичного виробництва.

Людмила БезпалькоЛюдмила Безпалько, генеральний директор ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» подякувала В. Ющенку за небайдужість до проблем фармацевтичної галузі. Вона зазначила, що протягом останніх років український фармацевтичний ринок динамічно розвивався. Навіть з початком світової кризи ця тенденція збереглася. Сьогодні Україна має потужну фармацевтичну галузь. Вітчизняне виробництво здатне забезпечити якісними ліками населення країни та вийти на світові ринки. Тобто, воно має величезний потенціал.

На даний час майже 150 ліцензій видано українським суб’єктам господарської діяльності на виробництво лікарських засобів. Серед підприємств виділяється низка крупних виробників, які запровадили європейські стандарти належної виробничої практики (GMP), що унеможливлюють випуск неякісної продукції. Саме ці вітчизняні виробники випускають близько 60% українських ліків.

За словами Л. Безпалько, у суспільстві існує низка міфів, що стосую­ться фармацевтичної галузі. Одним з них є ствердження про те, що українськ­а фармацевтична продукція не­якісна. Доповідачка запевнила, що навпаки, лікарські засоби вітчизняного виробництва не поступаються за якістю зарубіжним аналогам. Також існує міф щодо переважного використання українськими споживачами лікарських засобів зарубіжного виробництва. Насправді споживання вітчизняних лікарських засобів становить більше ніж 75% ринку в натуральному та лише 28% у грошовому вираженні. Середня вартість вітчизняного лікарського засобу становить трохи більше 5 грн., у той час як імпортного — майже 34 грн. Взагалі українці витрачають на фармацевтичну продукцію набагато менше, ніж європейці. І це не тільки тому, що в Європі стандарти життя вищі, ніж в Україні, а ще й тому, що українці мають можливість придбавати вітчизняні дешеві ліки. За великим рахунком — це заслуга вітчизняних виробників, їх соціальний підхід до здійс­нення діяльності.

Президент ветує закон про мораторій на підвищення цін на ЛЗ

Л. Безпалько зазначила, що світова фінансова криза болюче вдарила по українській економіці. Національна грошова одиниця девальвувала на 61%, ціни на споживчі товари зросли. При цьому вартість імпортних ліків в середньому підвищилася на 44%, віт­чизняних — на 38%. Л. Безпалько зазначила, що субстанції, які використовую­ться у виробництві лікарських засобів, переважно придбаваються за кордоном і за валюту. Також зросла вартість комунальних послуг, енергоносіїв тощо. Але українські виробники з розумінням поставилися до проблем споживачів, адже темпи зростання цін на лікарські засоби вітчизняного виробництва нижчі, ніж такі в середньому по ринку.

Далі Л. Безпалько ознайомила присутніх з діяльністю ЗАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод». Вона підкреслила, що це перше в Україні фармацевтичне підприємство, яке повністю впровадило європейські стандарти в сфері якості, дистрибуції та екологічного менеджменту. Підприємство має власну сучасну високорозвинену матеріально-технічну базу з розробки, контролю та виробництва лікарських засобів та високий професійний рівень фахівців. Підприємств­о є членом Асоціації фармацевтичних виробників України, Українського національного комітету міжнародної торгової палати, Європейської Бізнес Асоціації. Підприємство активно займається благодійністю. За останні 10 років благодійні пожертви становили близько 10 млн грн.

Л. Безпалько підкреслила, що у разі набуття чинності Законом Украї­ни «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» перед підприємством постане проблема нерентабельності виробництва більшості продукції. Воно не зможе випускати до 30% лікарських засобів, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення. На думку Л. Безпалько, це створює загрозу здоров’ю нації. Крім того, будуть припинені національні розробки інноваційних лікарських засобів.

Філя ЖебровськаФіля Жебровська, генеральний директор ВАТ «Фармак», нагадала, що фармацевтична галузь має дві складові — соціальну та бізнесову. Споживач вимагає якісних і доступних ліків. Тому держава повинна створити умови для розвитку вітчизняного фармацевтичного виробництва.

За словами Ф. Жебровської, сьогодні неможливо повернутися до цін на фармацевтичну продукцію рівня 1 липня 2008 р. Доступність ліків необхідно підвищувати за рахунок запровадження механізмів компенсації їх вартості з боку держави.

Ф. Жебровська зазначила, що Україна нарешті наблизилася до вступу в PIC/S (Pharmaceutical Inspection Cooperation Scheme — Система співробітництва фармацевтичних інспекцій). Набуття чинності законом про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення унеможливить здійс­нення нашою країною вирішального останнього кроку на шляху до цієї організації. Це означає, що вступ України до PIC/S, а значить і вихід українських виробників на світовий ринок, буде відкладено ще на невизначений термін. У разі негативного рішення щодо вступу країни до PIC/S лише через 6 років вона має право подавати повторну заявку.

Закінчуючи зустріч, В. Ющенко повідомив, що він прийняв рішення накласти вето на закон «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення». Він наголосив, що цей закон фактично вбиває національного виробника і мрію про те, що ця унікальна наукоємна галузь може вийти на європейські та світові ринки, оскільки володіє необхідними виробничими потужностями та розробками.

Олена Приходько,
фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті