Щодо Порядку отримання гуманітарної допомоги

23 Квітня 2013 11:47 Поділитися

Відповідно до Порядку державної реєстрації медичної техніки та виробів медичного призначення, затвердженого постановою КМУ від 09.11. 2004 р. № 1497, ввезення на митну територію України, реалізація та використання в нашій країні виробів медичного призначення дозволяється тільки після їх державної реєстрації, крім випадків, визначених МОЗ.

Наказом профільного міністерства від 30.11.2012 р. № 979 «Про затвердження Порядку ввезення на митну територію України незареєстрованих медичної техніки та виробів медичного призначення» врегульовано їх ввезення з метою:

  • державної реєстрації (перереєстрації);
  • участі в програмі технічної допомоги, програмах міжнародного співробітництва відповідно до міжнародних договорів;
  • використання у випадках стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних катастроф (за окремим рішенням Уряду, прийнятим відповідно до законодавства).

Державна служба України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба України) зазначає, що відповідно до листа Державної митної служби України від 10.07.2012 р. № 11.1/2-16.3/7843 на виконання ст. 197 Митного кодексу України КМУ прийняв постанову від 21.05.2012 р. № 436 «Про затвердження переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України», якою визначено перелік документів, що видаються державними органами або іншими юридичними особами, уповноваженими на це, для надання до митних органів при переміщенні товарів через митний кордон України та їх митному оформленні.

До зазначеного переліку не включено повідомлення щодо можливості або неможливості ввезення на територію нашої країни незареєстрованих виробів медичного призначення, оскільки жодним законом України не передбачено подання до митних органів цього документа.

Наказ Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів МОЗ Украї­ни від 16.06.2010 р. № 112 «Про затвердження Порядку ввезення на митну територію України незареєстрованих медичних виробів» втратив чинність 18.01.2013 р., про що було повідомлено Державну митну службу України (лист від 22.01.2013 р. № 1674-1.2/5.0/17-13).

Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Відповідно до ст. 5 цього ж закону цент­ральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, зокрема здійснює:

  • визнання вантажів, коштів, у тому числі в іноземній валюті, виконаних робіт, наданих послуг гуманітарною допомогою;
  • контроль за транспортуванням, отриманням, зберіганням, охороною, складуванням, розподілом, цільовим використанням, обліком гуманітарної допомоги, підготовкою відповідної статистичної звітності.

Спеціально уповноважені державні органи з питань гуманітарної допомоги приймають рішення за погодженням із митними і податковими органами України, центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сфері охорони здоров’я, економічного розвитку, державну фінансову політику, державну політику у сфері цивільного захисту, Національним банком України чи його філіями (територіальними управліннями), МВС України.

Держлікслужба України звертає увагу, що згідно з Указом Президента України від 01.02.2013 р. № 51/2013 «Про внесення змін до Положення про Міністерство соціальної політики України» Міністерство соціальної політики України є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань гуманітарної допомоги, який забезпечує формування та реалізацію державної політики з питань гуманітарної допомоги.

За матеріалами www.diklz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті