Микола Азаров доручив МОЗ розробити програму державного регулювання цін на препарати для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу і СНІДу

5 червня 2013 року під час засідання Уряду Микола Азаров, Прем’єр-міністр України, доручив МОЗ розробити програму державного регулювання цін на препарати для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу і СНІДу. Він нагадав, що протягом року в Україні на ініціативу Президента України діє Пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. «За цей час ціни на ліки від гіпертонії знизилися на 12%, а споживання зросло на 17%. Отже, ми на правильному шляху», – підкреслив Прем’єр-міністр України.

Він повідомив, що Голова держави вимагає від Уряду розширити практику застосування державного регулювання цін на життєво необхідні ліки. «Очевидні підстави для цього є. Так, порівняльний аналіз цін на певні лікарські засоби для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу і СНІДу засвідчив, що в Україні вони у рази вищі, ніж в Європі», – зауважив М. Азаров. – «Ми щороку збільшуємо суми бюджетних коштів на закупівлю препаратів, а якість і доступність лікування залишаються недостатніми. Настав час принципово змінити ситуацію. Доручаю Міністерству охорони здоров’я розробити наступний етап програми державного регулювання цін на лікарські засоби: щодо препаратів для лікування онкологічних захворювань, туберкульозу і СНІДу. Це найбільш соціально значимі захворювання, і в їх лікуванні треба навести порядок».

За словами М. Азарова, у проекті треба передбачити створення національних протоколів лікування зазначених захворювань, відповідних рекомендаціям ВООЗ. На думку голови Уряду слід зорієнтувати вітчизняну систему охорони здоров’я на оригінальні препарати, ціноутворення на які прозоре і стабільне. «Тоді ми зможемо запровадити референтні ціни на препарати, які використовуються в більшості країн, і видалити з українського ринку препарати з недоведеною ефективністю та якістю, прибрати спекулятивно дорогі генерики тощо», – зазначив він. – «Наголошую, що зволікати з реалізацією цього проекту і спостерігати, як важкохворі пацієнти щодня переплачують за продовження свого життя, категорично не можна. Проект має бути запроваджений максимум у четвертому кварталі поточного року. Досвід і у нас, і у сусідніх країнах є, його треба рішуче застосувати».

За матеріалами www.kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті