На громадське обговорення винесено проект постанови КМУ про порядок надання дозволу на використання запатентованого винаходу

21 Червня 2013 10:47 Поділитися

На офіційному сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання Кабінетом Міністрів України дозволу на використання запатентованого винаходу (корисної моделі), що стосується лікарського засобу» (далі — проект постанови). Так документом визначається, що використанням запатентованого винаходу визнається виготовлення лікарського засобу із його застосуванням, пропонування для продажу, продаж, імпорт такого препарату на територію України тощо. Проте його імпорт на територію нашої країни на підставі отриманого дозволу на використання патенту має здійснюватися з дотриманням вимог, наведених у п. «ґ» ст. 31 Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (Trade-related Aspects of Intellectual Property Rights — TRIPS), і з урахуванням положень Дохійської декларації про Угоду TRIPS та громадське здоров’я.

Крім того, проектом постанови передбачається, що перелік надзвичайних обставин у сфері охорони здоров’я, за яких надається дозвіл на використання винаходу, визначатиметься КМУ шляхом прийняття відповідного рішення за клопотанням МОЗ України. Уряд зможе надати визначений ним особі дозвіл на використання патенту без згоди його власника у випадку документального підтвердження наявності одночасно таких обставин:

– власник патенту або уповноважені ним особи не можуть задовольнити потребу у відповідному лікарському засобі в період дії надзвичайних обставин у сфері охорони здоров’я силами та потужностями, що звичайно використовуються для виробництва такого препарату;

– власник патенту відмовив у наданні дозволу на використання винаходу особі, яка зверталася за його отриманням на прийнятних комерційних умовах, що враховують економічну цінність винаходу.

Згідно з документом, для отримання дозволу заінтересована особа повинна буде звернутися до МОЗ України з клопотанням про підготовку пропозицій щодо надання Урядом такого дозволу. У разі, якщо під час його розгляду до МОЗ України надійде таке ж клопотання від іншої особи, визначення особи, щодо якої надаватимуться пропозиції до КМУ із вищезазначеного приводу, відбуватиметься шляхом проведення конкурсу на умовах та у порядку, встановленому МОЗ України. Уряд протягом 15 робочих днів має розглянути отримані пропозиції разом із супровідними документами та прийняти рішення про надання або відмову у наданні відповідного дозволу. У рішенні КМУ щодо надання дозволу зазначатиметься особа, якій він надається, строк, умови та порядок його надання, розмір компенсації, що має бути виплачена власникові патенту такою особою.

Попередній проект постанови з цього питання 7 травня 2013 р. був відхилений Державною службою з питань регуляторної політики та розвитку підприємства.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті