У парламенті зареєстровано проект звіту тимчасової слідчої комісії з питань розслідування окремих фактів порушень законодавства з боку посадових осіб МОЗ України

08 Жовтня 2013 5:35 Поділитися

7 жовтня 2013 р. у парламенті зареєстровано проект звіту Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів порушень законодавства при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб МОЗ України, інших державних підприємств, установ та організацій у сфері охорони здоров’я та фармацевтичної галузі (реєстраційний № 3360).

Нагадаємо, що з метою розслідування фактів порушення Конституції України та законів України при скороченні існуючої мережі закладів охорони здоров’я, що призвело до масових звільнень медичних працівників, неналежного виконання державних цільових програм і комплексних заходів з охорони здоров’я, поширення та застосування небезпечних і фальсифікованих лікарських засобів, порушення законодавства України при здійсненні державних закупівель, неефективного використання державних коштів та зловживань службовим становищем з боку посадових осіб профільного міністерства, інших державних підприємств, установ й організацій у сфері охорони здоров’я та фармацевтичної галузі постановою Верховної Ради України від 15.05.2013 р. № 236-VII створено Тимчасову слідчу комісію. Цим документом передбачено, що звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу має бути представлено на пленарному засіданні парламенту не пізніше 5 міс з дня прийняття вказаної постанови — тобто у жовтні поточного року.

Проектом звіту Тимчасової слідчої комісії передбачається звернутися до Президента України з пропозицією звільнити з займаної посади Р.В. Богатирьову, міністра охорони здоров’я України.

За період своєї роботи Тимчасова слідча комісія направила 320 запитів до органів державної влади щодо надання необхідних матеріалів та інформації. За результатами опрацювання, аналізу й узагальнення отриманих відповідей Тимчасова слідча комісія дійшла висновків, які викладено в проекті звіту. Зокрема, у ньому представлено дані щодо сучасного стану сфери охорони здоров’я України, виконання державних цільових програм, обігу лікарських засобів та виробів медичного призначення і ціноутворення на них, дотримання законодавства у сфері охорони здоров’я в регіонах.

На підставі висновків у проекті звіту наведено пропозиції Тимчасової слідчої комісії стосовно вдосконалення чинного законодавства у сфері охорони здоров’я. Зокрема, пропонується ухвалити ряд законопроектів, метою яких є:

  • спрощення процедури реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів та приведення вітчизняного законодавства у сфері створення, виробництва, контролю якості й реалізації лікарських засобів у відповідність до стандартів Європейського Союзу;
  • приведення вітчизняного законодавства щодо державного регулювання цін на лікарські засоби у відповідність до стандартів Європейського Союзу, запобігання штучному завищенню цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення для населення, забезпечення ефективного використання бюджетних коштів під час закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення;
  • недопущення штучного завищення цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення для населення, а також створення законодавчих перешкод для тіньового виведення капіталу з України та штучної мінімізації податкових зобов’язань віт­чизняних суб’єктів господарювання, які здійснюють ввезення лікарських засобів та виробів медичного призначення на територію нашої країни;
  • запровадження прозорих закупівель у сфері охорони здоров’я, посилення контролю за якістю та безпекою лікарських засобів і виробів медичного призначення, що закуповуються за бюджетні кошти, недопущення закупівлі препаратів за завищеними цінами.
Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті