Імпорт медичних виробів та ліків залишається заблокованим: заява АОРМВ

17 Квітня 2014 12:01 Поділитися

Імпорт медичних виробів та ліків залишається заблокованим: заява АОРМВЯк стало відомо, 16 квітня 2014 р., під час круглого столу Міністерство охорони здоров’я публічно констатувало підвищення цін на лікарські засоби та медичні вироби на 50%, спричинене різким валютним коливанням, нестабільністю політичної ситуації і введенням 7% ПДВ.

При цьому Олег Мусій міністр охорони здоров’я зазначив: «Через зростання курсу валют маємо подорожчання ліків на 40%. Плюс в ціні зіграло роль введення 7% ПДВ на постачання ліків. Всього маємо подорожчання медикаментів на 50%». Міністр підкреслив, що МОЗ має великі проблеми з закупівлею ліків для потреб пацієнтів в необхідних обсягах. Для вирішення цієї проблеми МОЗ буде впроваджувати нову політику державних закупівель, зокрема, викорінювати корупційні схеми і відкати».

Однак, нещодавно Міністерство охорони здоров’я України запевняло, що підвищення цін на ліки після введення ПДВ у розмірі 7% на постачання ліків не відбудеться. Про це під час брифінгу, що відбувся 31 березні 2014 р., журналістам заявив Олег Мусій міністр охорони здоров’я і додав, що найближчим часом, навпаки, варто очікувати зниження цін на ліки.

По-перше, міністр мотивував це меншою ставкою ПДВ для ліків, ніж для інших товарів (7% замість 20%). По-друге, після того, як корупційна складова буде ліквідована, ціни на ліки взагалі різко впадуть. Також Олег Мусій прогнозував, що ціни на ліки в Україні залишаться на рівні січня 2014 р. До того ж вітчизняні виробники ліків погодилися не піднімати ціни на свою продукцію.

Зазначаємо, що операторів ринку цікавить питання щодо передумов такої різкої зміни експертних прогнозів Міністерства охорони здоров’я України стосовно підвищення цін на лікарські засоби і медичні вироби, якщо взагалі такі прогнози та розрахунки здійснювались.

Наразі на фармацевтичному ринку України склалася вкрай складна ситуація, через яку штучно було зупинено імпорт лікарських засобів та медичних виробів, що, як наслідок, вже загрожує неможливістю забезпечення не лише економічної, а й фізичної доступності життєво необхідних лікарських засобів та медичних виробів для українських пацієнтів та закладів охорони здоров’я.

Всі спроби Уряду вирішити проблему, фактично створену через визнану помилку нормотворчої роботи під час опрацювання Закону України № 1166 -VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», наразі юридично не завершені.

Так, вже прийнятий 10 квітня 2014 р. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства» (відповідний законопроект зареєстровано за № 4645), що мав на меті частково звузити коло проблемних аспектів, спричинений прийняттям Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» за даними офіційного веб-сайту Верховної Ради України на сьогодні залишається в невідомій редакції з грифом «Передано на підпис Президенту (14.04.2014)». Як наслідок, операції з ввезення медичних виробів та лікарських засобів на митну територію України до сих пір обкладаються ПДВ за ставкою 20%.

В той же час, в рамках тематичної наради 9 квітня 2014 р. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк публічно повідомив, що Уряд ухвалив постанову, якою затверджено перелік виробів медичного призначення, щодо яких застосовується 7% ставка ПДВ, однак до сьогодні на офіційному веб-сайті Уряду відсутня інформація щодо опублікування зазначеної постанови.

На думку членів Асоціації, в діалозі з Урядом Міністерство охорони здоров’я України займає неактивну позицію та як профільне відомство не відстоює належним чином необхідність негайного прийняття чітких і виважених рішень.

Враховуючи зазначене вище, переконливо просимо Міністра охорони здоров’я Олега Мусія

1) докласти зусиль та переконати в.о. Президента України Олександра Турчинова підписати Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства»;

2) негайно звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням офіційно опублікувати постанову Кабінету Міністрів України, якою затверджено перелік медичних виробів, щодо яких застосовується ставка ПДВ у розмірі 7%.

За матеріалами, наданими Асоціацією «Оператори ринку медичних виробів»

Читайте також:

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті