АОРМВ наполягає на якнайшвидшому затвердженні нового Переліку медичних виробів, що підлягають обкладенню ПДВ за ставкою 7%

13 Червня 2014 5:26 Поділитися

АОРМВ наполягає на якнайшвидшому затвердженні нового Переліку медичних виробів, що підлягають обкладенню ПДВ за ставкою 7%Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства», який набув чинності 19 квітня 2014 р. передбачено застосовування ПДВ за ставкою 7% за операціями з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Так, зазначений Перелік був затверджений постановою КМУ від 23.04.2014 р. № 118 «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків» (далі — постанова КМУ № 118) та набув чинності з 26 квітня 2014 р.

Відповідно до пункту 3 постанови КМУ № 118 вона втрачає чинність 01.07.2014 р., тобто операторам ринку де-юре можна керуватися зазначеним переліком лише до 01.07.2014 р.

Асоціація «Оператори ринку медичних виробів» (далі — АОРМВ) резюмує, що до 01.07.2014 р. центральними органами виконавчої влади має бути розроблений на заміну переліку, затвердженого постановою № 118, новий Перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків, який має набути чинності не пізніше 01.07.2014 р., оскільки це передбачено чинним Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства».

З огляду на зазначене вище, МОЗ України ініціювало створення робочої групи з питань перегляду Переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків, до якої увійшли представники АОРМВ.

7 травня 2014 р. в приміщенні МОЗ України за участі представників центральних органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства, у тому числі АОРМВ, відбулося тематичне засідання під головуванням першого заступника міністра охорони здоров’я України Руслана Салютіна щодо перегляду вказаного переліку.

Наступним кроком було оприлюднення 23 травня 2014 р. проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків» з пояснювальною запискою шляхом розміщення на офіційному веб-сайті МОЗ України в мережі Інтернет, яким, зокрема, передбачено: у рамках Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства» підлягають обкладенню ПДВ за ставкою 7% операції з постачання та ввезення на митну територію України медичних виробів у значенні:

  • «медичний виріб», визначений у Технічному регламенті щодо медичних виробів, що затверджений постановою КМУ від 02.10.2013 р. № 753;
  • «медичний виріб для діагностики in vitro», визначений у Технічному регламенті щодо медичних виробів для діагностики in vitro, що затверджений постановою КМУ від 02.10.2013 р. № 754;
  • «активний медичний виріб, який імплантують», визначений у Технічному регламенті щодо активних медичних виробів, які імплантують, що затверджений постановою КМУ від 02.10.2013 р. № 755.

При цьому статус таких медичних виробів має бути підтвердженим одним з наступних документів:

  • свідоцтвом про державну реєстрацію виробу медичного призначення — для виробів, які пройшли процедуру державної реєстрації відповідно до постанови КМУ від 09.11.2004 р. № 1497;
  • декларацією відповідності — для медичних виробів, що пройшли процедури оцінки відповідності згідно з вимогами технічних регламентів;
  • заявою щодо медичних виробів особливого призначення — для медичних виробів, виготовлених на замовлення або призначених для клінічних досліджень чи оцінки характеристик, відповідно до вимог технічних регламентів.

Зазначимо, що АОРМВ шляхом участі в громадському обговоренні, а також зацікавлені органи центральної виконавчої влади підтримали ініціативи МОЗ України щодо перегляду Переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків та в цілому схвалили проект постанови в запропонованій МОЗ України редакції, оскільки:

  • чинний перелік, затверджений постановою КМУ від 23.04.2014 р. № 118, відповідно до пункту 3 цієї постанови втрачає чинність уже 01.07.2014 р., а тому до цього часу необхідно розробити та прийняти відповідний регуляторний акт належної юридичної сили;
  • він повністю враховує як реальну ситуацію на ринку медичних виробів, так і волевиявлення учасників засідання, що відбулося 7 травня 2014 р. в МОЗ України.

АОРМВ наголошує, що винесений на громадське обговорення проект постанови необхідно прийняти найближчим часом, оскільки вже з 01.07.2014 року у разі його відсутності виникне ситуація, за якої всі операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України медичних виробів автоматично підлягатимуть оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%, що, безсумнівно, призведе до суттєвого здорожчання вартості медичних виробів як національного, так і іноземного виробництва.

.

За матеріалами, наданими АОРМВ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті