Вступна кампанія 2014: інформація для абітурієнтів

17 Липня 2014 2:26 Поділитися
З 11 липня 2014 р. розпочався прийом заяв про участь у конкурсному відборі та документів у паперовій та електронній формі від вступників до вищих навчальних закладів (ВНЗ). Умови прийому до вітчизняних ВНЗ у 2014 р. затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 29.10.13 р. № 1510. Відповідно до цього документа прийом заяв на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти закінчується о 12:00 годині 1 серпня, від осіб, які вступають на навчання на основі базової загальної середньої освіти, — 24 липня.

Вступна кампанія 2014: інформація для абітурієнтівРейтинговий список вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення буде оприлюднено не пізніше 12:00 2 серпня.

Зарахування вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти відбувається:

  • за державним замовленням не пізніше 15:00 11 серпня;
  • за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму (спеціальності)) не пізніше 18 серпня.

У разі вступу на навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодшого спеціаліста, а також бакалавра, вступник може подати заяву (заяви) в паперовій або в електронній формі не більше ніж до 5 вищих навчальних закладів України та не більше ніж на 3 напрями підготовки (спеціальності) у кожному з них. Заяви, подані на певний напрям підготовки (спеціальність), до одного вищого навчального закладу за різними формами навчання вважаються фактом подання 1 заяви.

Заява в електронній формі подається шляхом заповнення вступником електронної форми в режимі онлайн. Щоб подати електронну заяву, вступник має зареєструватися на інтернет-сайті дистанційного подання заяв до вищих навчальних закладів за адресою: http://ez.osvitavsim.org.ua.

В особистому електронному кабінеті він вносить до Єдиної бази наступні дані про себе: стать, місце проживання, номери телефонів (домашній та/або мобільний) із зазначенням телефонних кодів, номер та дата видачі медичної довідки за формою № 086-о, середній бал додатка до атестата про повну загальну середню освіту та обирає вищий навчальний заклад і напрям (спеціальність).

До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає:

  • документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього — за особистим вибором — оригінали або копії;
  • сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти) — за особистим вибором оригінали або копії;
  • копію документа, що посвідчує особу та громадянство;
  • медичну довідку за формою 086-о або її копію;
  • 6 кольорових фотокарток розміром 3х4 см.

При цьому вступники мають право подавати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий у 2014 р., або сертифікати чи їх дублікати, видані у 2013, 2012, 2011, 2010, 2009 або 2008 рр.

Приймальні комісії ВНЗ допускають до участі в конкурсному відборі для вступу на навчання абітурієнтів на основі повної загальної середньої освіти, які подають сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання (або їх копії) з відповідних загальноосвітніх предметів:

  • для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста — не нижче 124 балів з конкурсних предметів;
  • для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямувань) — не нижче 124 балів з непрофільних конкурсних предметів та не нижче 140 балів з профільних конкурсних предметів.

Що стосується конкурсного відбору та зарахування на навчання до вищих навчальних закладів, розташованих на території Донецької та Луганської обл., осіб, що там проживають, то прийом заяв та документів на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти закінчується о 12:00 годині 15 вересня, на основі базової загальної середньої освіти — 7 вересня.

Зарахування вступників, що проживають на території Донецької та Луганської обл., на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти відбувається:

  • за державним замовленням не пізніше 15:00 25 вересня;
  • за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму (спеціальності)) не пізніше 1 жовтня.

Конкурсними предметами для спеціальності «Фармацiя» цього року стали українська мова та література, хімія (обов’язкові), біологія або фізика; для спеціальностей «Лiкувальна справа», «Педiатрiя», «Медико-профiлактична справа», «Медична психологія» та «Стоматологія» — українська мова та література, біологія (обов’язкові), хімія або фізика.

Відповідно до постанови КМУ від 29 червня 1999 р. № 1159 «Про підготовку фахівців для роботи в сільській місцевості» організовується цільовий прийом до ВНЗ. Установлена квота в фармацевтичних та медичних навчальних закладах не повинна перевищувати 25% обсягу державного замовлення. Учасники цільового прийому зараховуються на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів молодшого спеціаліста, бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямувань) за окремим конкурсом, який організовується за кожним напрямом підготовки з урахуванням обсягу державного замовлення та встановленої квоти відповідним регіонам.

Поза конкурсом зараховуються:

  • особи, яким відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» надано таке право;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з їх числа віком від 8–23 років;
  • інваліди I–II груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю);
  • особи, яким відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надано таке право;
  • особи, яким відповідно до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» надано таке право;
  • діти, чиї батьки загинули або стали інвалідами на вугледобувних підприємствах, при вступі на навчання за гірничими спеціальностями;
  • діти військовослужбовців Збройних сил України, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків;
  • члени сімей шахтарів та гірничорятувальників, які загинули внаслідок аварії на орендному підприємстві «Шахта імені О.Ф. Засядька».

Кількість місць для вищезазначених осіб визначається приймальною комісією ВНЗ за погодженням з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України й не повинна становити більше 25% обсягу державного замовлення за кожним напрямом підготовки (спеціальності).

МОЗ України здійснюватиме належний контроль­ за дотриманням вищими медичними та фармацевтичними навчальними закладами IV рівня акредитації МОЗ України Умов прийому до ВНЗ України в 2014 р. Прозоре та демократичне проведення всіх етапів вступної кампанії є пріоритетним у роботі цього міністерства на найближчий час.

Для ефективного забезпечення вступної кампанії 2014 р. наказом міністерства від 07.07.2014 р. № 472 створено Оперативний штаб з питань проведення вступної кампанії. Його очолив Василь Лазоришинець, заступник міністра — керівник апарату.

У 2014 р. збільшено державне замовлення на підготовку лікарів — обсяг прийому на лікарські спеціальності за напрямом «Медицина» — 5165 осіб (на 597 більше у порівнянні з показником 2013 р., який становив 4568 осіб). Як і в попередні роки, підготовка спеціалістів за фахом «Лікувальна справа» є пріоритетною для потреб галузі охорони здоров’я.

Станом на 15 липня до вищих медичних навчальних закладів IV рівня акредитації вже подано 25 237 заяв від абітурієнтів, з них — 5132 до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Інформування громадськості про ліцензований обсяг, обсяг державного замовлення, вартість навчання за напрямами, хід подання заяв про вступ, рекомендації до зарахування тощо здійснюється інформаційними системами, у тому числі системою «Конкурс» Міністерства освіти і науки молоді та спорту України (http://www.vstup.info).

Також працює телефон гарячої лінії МОЗ України з питань проведення вступної кампанії: (044) 253-45-69.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті