Сформовано новий Уряд: Олександр Квіташвілі – новий міністр охорони здоров’я України

Сьогодні Верховна Рада України планує розглянути і призначити новий склад Уряду2 грудня о 10:00 год. голова Парламенту Володимир Гройсман оголосив про відкриття другого пленарного засідання Верховної Ради України VIII скликання. Наразі оголошено перерву в роботі парламенту до 12:30 год. для консультацій щодо внесення кандидатур на затвердження в склад нового Уряду, а також парламентські комітети.

Нагадаємо, що 27 листопада відбулося перше засідання Верховної Ради України VIII скликання, під час якого 341 народний депутат підтримали Арсенія Яценюка на посаду Прем’єр-міністра України. Відтак, він вдруге очолив Уряд.

Як ми повідомляли раніше, Блок Петра Порошенко визначив список своїх кандидатів на міністерські посади. На посаду міністра охорони здоров’я України ця політична сила пропонує Олександра Квіташвілі, який з січня 2008 р. по серпень 2010 р. обіймав посаду міністра праці, соцполітики та охорони здоров’я Грузії.

Натомість 25 листопада під час всеукраїнської наради, присвяченої медичному забезпеченню потерпілих та учасників АТО, українські академіки та професори, головні лікарі та керівники обласних департаментів охорони здоров’я одностайно підтримали кандидатуру Василя Лазоришинця, нинішнього т.в.о. міністра охорони здоров’я на посаду міністра охорони здоров’я.

Раніше ми також повідомляли, що низка громадських організацій пропонують на посаду міністра охорони здоров’я Ольгу Богомолець або Володимира Курпіту.

Під час перерви А. Яценюк заявив представникам ЗМІ, що йому вручено подання від коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України. «До кінця сьогоднішнього дня в Україні буде сформовано новий Уряд», – повідомив Прем’єр-міністр України.

Після перерви В. Гройсман виніс пропозицію продовжити вечірнє пленарне засідання, яке розпочнеться о 16:00 год., до того моменту, доки не буде прийнято рішення щодо нового складу Уряду. 310 голосами народних депутатів пропозицію спікера Парламенту підтримано. В. Гройсман закритив ранкове пленарне засідання.

Олег Ляшко, народний депутат України, голова депутатської фракції Радикальної партії на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook оприлюднив попередній склад Уряду, запропонований коаліцією. Згідно з повідомленням О. Квіташвілі може очолити міністерство охорони здоров’я України; Сергій Квіт може продовжити очолювати міністерство освіти і науки України. Павло Петренко може залишитися у кріслі міністра юстиції.

У свою чергу Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Twitter повідомив, що підписав указ про прийняття до громадянства України 3 іноземних фахівців. Зокрема, українське громадянство отримали Наталія Яресько, кандидат на пост міністра фінансів, О. Квіташвілі та Айварас Абрjмавічус, кандидат на пост міністра економічного розвитку і торгівлі.

Аналогічне повідомлення розміщено на сайті Президента України. Коментуючи своє рішення, П. Порошенко зазначив: «Перед Україною стоять абсолютно непересічні виклики – надзвичайно складна ситуація в економіці, агресія з боку Росії, необхідність радикальних реформ та боротьби з корупцією. Усе це вимагає нестандартних рішень у державному управлінні. Ці рішення означають пошук кандидатів для нового Уряду не тільки в Україні, але й за її межами, особливо в тих країнах, які мають досвід виходу з системних криз зовнішнього і внутрішнього походження».

Претендент на посаду міністра охорони здоров’я О. Квіташвілі відзначив: «Я працював над реформами в Україні протягом останніх трьох місяців, але моя любов до країни є набагато довшою. Я прийняв пропозицію працювати в Уряді України через відчуття глибокої поваги до України й українців. Я гордий, що став громадянином цієї великої країни з великим майбутнім».

О 16:00 год. розпочалося вечірнє пленарне засідання Парламенту, однак невдовзі голова Верховної Ради України оголосив перерву на 1 год. для проведення консультацій щодо кандидатур на посади в новий Уряд, після чого засідання продовжиться.

О 17:50 год. після перерви продовжилося вечірнє засідання Верховної Ради України, на яке прибув П. Порошенко.

О 18:30 год. Верховна Рада України прийняла за основу проект постанови «Про формування складу Кабінету Міністрів України».

О 19:45 год. продовжується пленарне засідання. Саме зараз А. Яценюк представляє парламентарям кандидатів у члени Уряду. Прем’єр-міністр України пропонує народним депутатам заслухати тільки тих кандидатів у міністри, до яких є питання. У парламентарів є на це 10 хв.

О 20:05 год. 288 народних депутатів ухвалили постанову Верховної Ради України «Про формування складу Кабінету Міністрів України». Члени Кабінету Міністрів України склали присягу, яку зачитав Прем’єр-мiнiстр України. Її текст пiдписує кожен член Уряду.

Отже, галузь охорони здоров’я України отримала нового очільника. Кандидатура О. Квіташвілі виявилася несподіваною для медичної та фармацевтичної спільноти, наукового середовища та навіть пацієнтських організацій. Нині він входить до складу експертів, які беруть участь у роботі Стратегічної дорадчої групи з питань реформування системи охорони здоров’я України, створеної наказом МОЗ України № 522 від 24.07.2014 р. 

За інформацією, розміщеною на сайті The University of Georgia (http://ug.edu.ge/en/alexander_kvitashvili.php), Олександр Квіташвілі народився 15 листопада 1970 р. в Тбілісі в. У 1987 р. вступив до Тбіліського державного університету на історичний факультет. У 1992 р. він успішно закінчив спеціалізацію з новітньої історії Америки та Європи. У 1992 р. вступив до Нью-Йоркського університету Роберта Ф. Вагнера. У 1993 р. отримав ступінь магістра у сфері державного управління в Школі державного управління імені Роберта Ф. Вагнера Нью-йоркського університету (США). Після цього він працював у фінансовому та адміністративному департаменті Медичного центру Атланти (США).

У 1993 р. О. Квіташвілі повернувся в Грузії і працював в грузинському представництві Програми розвитку ООН (ПРООН) спеціалістом з адміністрування та фінансів.

У 1997 р. обіймає посаду президента грузинської неурядової організації «Міжнародний фонд курації», що спеціалізується на реформуванні систем охорони здоров’я в країнах з перехідною економікою.

У 2002 р. – національний координатор ПРООН сектора охорони здоров’я, соціального захисту та освіти програми економічного зростання і подолання бідності в Грузії.

З 1995 р. по 2002 р. працював консультантом у різних міжнародних організаціях у Азербайджані, Литві, Україні, Вірменії та Сербії.

У 2002- 2003 роках працював у Нью-Йорку (США) в Інституті Схід-Захід (Інститут Схід-Захід -EWI) і консультантом організації «Трансатлантичні партнери проти СНІД».

З 2004 р. – адміністративний директор Інституту Схід-Захід, з 2005 р. – головний адміністративний директор і член ради правління інституту. У його обов’язки входило управління центрами Інституту Схід-Захід в Нью-Йорку, Брюсселі, Празі та Москві, а також координація діяльності відділів по роботі з персоналом, інформаційних технологій і загальне адміністрування. Квіташвілі також відповідав за розробку корпоративної політики Інституту.

З січня 2008 р. по серпень 2010 р. – міністр праці, охорони здоров’я та соціального захисту Грузії в уряді Ладо Гургенідзе.

З вересня 2010 р. – в. о. ректора Тбіліського державного університету (ТГУ) ім. Іване Джавахішвілі. У грудні 2010 р. був обраний ректором ТГУ ім. Іване Джавахішвілі строком на чотири роки.

У червні 2013 р. Квіташвілі пішов у відставку з займаної посади у зв’язку з поправками, що вносяться до закону «Про вищу освіту». До серпня 2013 р. виконував обов’язки ректора ТГУ.

Олександр Квіташвілі – автор кількох аналітичних робіт, що стосуються реформи сфери охорони здоров’я та аналізу системи соціального захисту. Володіє англійською, російською та грузинською мовами.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті