Додатковий імпортний збір не стягуватиметься з ліків та медичних виробів для гемодіалізу і онкохворих за переліком, визначеним Урядом (оновлено)

29 Грудня 2014 11:15 Поділитися

Додатковий імпортний збір не стягуватиметься з лікарських засобів та виробів медичного призначення

З наступного року з товарів, що ввозяться на територію України, стягуватиметься додатковий імпортний збір. 28 грудня парламентарі прийняли за основу відповідні урядові законопроекти «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року»  за № 1562 та  «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо стабілізації платіжного балансу)» за № 1563. Відтак, з товарів, що ввозяться на митну територію України, додатковий імпортний збір стягуватиметься за такими ставками:

  • 10% для товарів, що класифікуються в 1–24-й товарних групах згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД);
  • 5% для товарів, що класифікуються в 25–97-й товарних групах за УКТЗЕД;
  • 10% для товарів, що ввозяться на територію України громадянами.

Винятком стануть життєво необхідні товари, до яких законопроектом № 1562 віднесено нафту, газ природний, неопромінені паливні елементи, електроенергію, вугілля, бензин, мазут та дизпаливо, а також ряд інших товарів.

Підготовленим до другого читання законопроектом № 1562 до життєво необхідних товарів також віднесено наступні:

  • фармацевтична продукція, сполуки, що використовуються для її виготовлення, які не виробляються в Україні та класифікуються за товарними групами 28, 29, 30 УКТЗЕД;
  • вироби медичного призначення наступних підгруп, що класифікуються згідно з УКТЗЕД:

1. підгрупа 3822 – реагенти діагностичні або лабораторні на підкладці і приготовлені (готові) діагностичні або лабораторні реагенти на підкладці або без неї, крім зазначених у товарних позиціях 3002 або 3006; сертифіковані еталонні матеріали»;

2. підгрупа 9018 – «Прилади та пристрої, що використовуються у медицині, хірургії, стоматології або ветеринарії, включаючи сцинтографічну апаратуру та іншу електромедичну апаратуру, а також апаратура для дослідження зору»;

3. підгрупа 9021 – «Пристрої ортопедичні, включаючи хірургічні пояси, бандажі та милиці; шини та інші пристрої для лікування переломів; штучні частини тіла; слухові та інші апарати, які носять на собі, із собою або імплантують в тіло, щоб компенсувати недолік (дефект) органа чи фізичну ваду»;

  • товари для дітей (дитяче харчування та дитячі пелюшки та підгузки).

Однак під час засідання Парламенту запропоновано віднести до життєво необхідних товарів лікарські засоби та медичні вироби для гемодіалізу й онкохворих за переліком, визначеним Урядом. «Що вилучається з цього законопроекту, окрім того, що було запропоновано Урядом? …Імпортний збір не поширюється на ліки і імпортний збір не поширюється на медичні вироби для гемодіалізу і онкохворих за переліком, що визначений Кабінетом Міністрів», – зазначив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Згідно із законопроектом № 1562 він мав набути чинності 1 січня 2015 р. Однак Прем’єр-міністр України під час пленарного засідання запропонував змінити відповідне положення, зазначивши, що «Закон «Про запровадження імпортного збору» набуває чинності з моменту опублікування рішення Кабінету Міністрів України щодо завершення консультацій з міжнародними фінансовими організаціями». 

За результатами обговорення законопроекту № 1562 256 народних депутатів прийняли його в цілому з правками, що були зазначені А. Яценюком.

Нагадаємо, що на урядову ініціативу запровадити 5% імпортний збір з лікарських засобів та медичних виробів, що ввозяться на територію України, відреагували Асоціація «Оператори ринку медичних виробів», Європейська Бізнес Асоціація та Всеукраїнська громадська організація «Аптечна професійна асоціація України». Профільними асоціаціями направлено відповідні листи Прем’єр-міністру України та головам парламентських комітетів з проханням включити відповідну продукцію до переліку життєво необхідних товарів.

Таким чином, судячи зі слів А. Яценюка, імпортний збір не стягуватиметься з усіх лікарських засобів, а також медичних виробів для гемодіалізу і онкохворих за переліком, визначеним Урядом. Достеменно про це, а також про те, коли набуває чинності відповідний закон, стане відомо, коли його буде підписано Президентом України та оприлюднено на сайті Верховної Ради України. Наразі ж, за інформацією, розміщеною на сайті Парламенту, закон готується на підпис.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Аптекар 29.12.2014 12:20
Тепер буде як завжди - Закон набуде чинності, а переліку Кабміну не буде, і поки він не затверджений - на медичні вироби для гемодіалізу і онкохворих митна служба буде стягувати збір 5%.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті