Реформування медичної галузі міністр охорони здоров’я планує розпочати з Києва

19 січня 2015 р. відбулася зустріч Олександра Квіташвілі, міністра охорони здоров’я України, Віталія Кличка, київського міського голови, та Михайла Радуцького, заступника голови Київської міської державної адміністрації (далі — КМДА), з керівниками медичних закладів, голов­ними позаштатними спеціалістами, представниками профспілкових та самоврядних медичних організацій Києва та іншими представниками медичної спільноти України. Під час заходу обговорювалися першочергові кроки реформування столичної медичної галузі, введення нових підходів до медичного обслуговування та фінансування медичних закладів.

Віталій Кличко розпочав зустріч заявою про те, що якщо не проводити реформи, то медична галузь може опинитися в катастрофічному стані. За його словами, обіцянки представників колишньої влади, на жаль, не покращили життя і здоров’я населення. «Потрібно змінити чинне законодавство та вирішити питання фінансування медичної системи. КМДА підготувало 10 ключових кроків, які заплановано найближчим часом втілити в життя столиці», — повідомив мер столиці.

Він зазначив, що для проведення медичної реформи у столиці планується:

1. Припинити існування оплати «пацієнт — лікарю» при наданні медичної допомоги та легалізувати всі можливі джерела фінансування медицини.

2. Збільшити легальні доходи тих медичних працівників Києва, які готові працювати професійно з усіма верствами населення. Це стосується всіх лікарів, від стоматологів до хірургів.

3. Сприяти впровадженню лікарського самоврядування та страхування лікарів від помилок. Реорганізувати в якості пілотного проекту стоматологічну службу Києва.

4. Запровадити механізми професійної відповідальності та юридичного захисту медичних працівників, а також громадського контролю якості надання медичних послуг для населення відповідно до міжнародних норм.

5. Вивчити потреби киян, які стосуються отримання кваліфікаційної медичної допомоги, та визначити заклади охорони здоров’я, які на сьогодні є надмірним фінансовим тягарем для міста.

6. Максимально сприяти змінам у законодавстві як на державному, так і на столичному рівні, щоб забезпечити рівні права для лікарень усіх форм власності та лікарів, а також рівний доступ до медичних послуг та забезпечення лікарськими засобами або медичними виробами кожного киянина.

7. Сконцентрувати зусилля на 3 напрямках: надання медичної допомоги населенню під час військового конфлікту, проведення реформування медичної системи через громадський конт­роль, створивши координаційний комітет реформ при КМДА, та розвиток системи охорони здоров’я за допомогою залучення фінансування в медичну галузь інвестицій.

8. Провести реорганізацію первинної ланки медичної допомоги шляхом створення лікарень інтенсивного профілю, де цілодобово будуть надавати спеціалізовану медичну допомогу.

9. Ввести електронний реєстр пацієнтів і медичних працівників Києва, який допоможе впровадити сучасну систему обліку звернень до лікарів та полегшити пацієнту вибір лікаря або медичної установи.

10. Поліпшити систему забезпечення медикаментами за рахунок впровадження світового досвіду на страховій основі в рамках чинного законодавства України.

За словами В. Кличка, такі кроки необхідно робити послідовно. Також міський голова зазначив, що права медичних колективів будуть розширені і столична влада сприятиме розвитку та впровадженню лікарського самоврядування та страхування від лікарської помилки. Він по­обіцяв максимально сприяти змінам у законодавстві (як на державному, так і на міському рівні), щоб забезпечити рівні права для лікарень всіх форм власності. «Кожен киянин має отримати доступ до медичних послуг та відповідне забезпечення лікарськими засобами. Хочу підкреслити, що нашу ініціативу підтримують в Уряді і в адміністрації Президента. Отже, ми всі очікує­мо якнайшвидшої реалізації реформ», — підсумував В. Кличко.

Під час свого виступу Олександр Квіташвілі зазначив, що всі громадяни країни повинні отримувати якісне медичне обслуговування незалежно від їх соціального статусу та соціально-економічної ситуації в країні. Міністр зазначив, що лікарні повинні отримати можливість заробляти легально, а лікарі — офіційно отримувати гідну оплату за свою роботу. «Плата лікарям — це не хабар, а гонорар за виконану роботу. Потрібно легалізувати надходження коштів від пацієнта до лікаря», — зауважив О. Квіташвілі.

Його здивувало, що в Україні існує 450 форм медичної звітності. При цьому він зазначив, що в Грузії для звіту існує одна стандартизована медична форма. «Систему охорони здоров’я в Україні потрібно терміново розвантажувати від непотрібних паперів», — наголосив він. Крім цього, міністр зазначив, що розвантаження медичної галузі від зайвих та непотрібних дозволів або ліцензій, впорядкування звітності значно полегшить та прискорить підготовку системи до реформування.

Він наголосив, що планує вивести тендерні закупівлі лікарських засобів із компетенції МОЗ України та співпрацювати з міжнародними організаціями, наприклад ЮНІСЕФ та ВООЗ. «Зокрема, це стосується закупки певних лікарських засобів та медичних виробів, в тому числі вакцин», — зазначив О. Квіташвілі. Міністр підкреслив, що державні закупівлі ліків повинні проводитися за допомогою публічних електрон­них процедур. Також, за його словами, планується запровадити багаторічний план закупівель лікарських засобів. «МОЗ України не має бути закупівельним агентством товарів і послуг, так само як і держава не мусить придумувати різні бар’єри для нормального функціонування медичної системи», — підкреслив міністр.

Окремо О. Квіташвілі зупинився на одній із важливих проблем в українській медицині — це забезпечення та розподіл медичних кадрів по всій території країни. За словами міністра, кваліфікованими фахівцями повинна забезпечуватися вся країна: не тільки великі міста, але і віддалені населені пункти. Для цього МОЗ України планує розробити пропозиції щодо вирішення проблемних питань з цього приводу. Зокрема, міністр наголосив на необхідності забезпечення належних умов праці та проживання для медичних працівників у сільській місцевості. «Міністр не повинен направляти на роботу у сільську місцевість випускника медичного навчального закладу. Молодий спеціаліст сам має бути зацікавлений поїхати туди. Отже, необхідно вирішити багато питань, зокрема фінансових», — зазначив О. Квіташвілі.

wpid-dsc_9585_fmt.jpeg

Процес реформування столичної медицини, за словами міністра, не планується затягувати, на результати цього процесу очікують до кінця року. Одним із вирішальних факторів обрання Києва для запровадження реформування медичної галузі, за словами О. Квіташвілі, є те, що міські служби зацікавлені працювати на користь реформ, а не проти них. «Це дуже серйозна підтримка, тому ми зможемо швидко втілити в життя досить велику кількість нововведень. У Києві вже 2 роки проводиться пілотний проект, тут багато чого напрацьовано. Розпочату реорганізацію планується розгорнути на всі регіони», — зазначив міністр.

За його словами, вже в липні поточного року реформування можуть розпочати в інших великих містах України. «МОЗ України підготовлено пакет законопроектів з реформування системи охорони здоров’я, який буде поданий на розгляд Верховної Ради України до 15 лютого поточного року», — повідомив О. Квіташвілі. Паралельно з підготовкою цих документів Міністерство охорони здоров’я готує розрахунки за тарифами на медичні послуги і схеми фінансування для реалізації реформ. «Я розумію, що процес реформування медичної галузі буде важким, але сподіваюся, що помилок буде мінімальна кількість. І якщо вони виникнуть у ході реалізації, то будуть виправлятися якнайшвидше», — запевнив міністр.

Слід зазначити, що після виступів міського голови та міністра відбулася активна дискусія, під час якої присутні медичні фахівці ставили запитання доповідачам. Так, відповідаючи на питання стосовно очікуваного терміну отримання результату від запровадження реформ в медичній галузі, О. Квіташвілі зазначив, що незважаючи на те, що в Україні близько 4 тис. лікарень і дуже важко їх реформувати одразу, в кінці поточного року можна буде отримати результат. «Медична система реформується важко і повільно, але поступово протягом 2015 р. зміни відбудуться і їх повинні побачити і лікарі, і пацієнти як Києва, де почнеться ця реформа, так і інших міст України», – пообіцяв міністр.

Також він підкреслив, що починати реформу галузі слід із законодавчої бази та надати лікарням самостійності та автономії у вирішенні внутрішніх питань. «Зараз лікувальні заклади перебувають під «держковпаком». Їх терміново треба звільнити від цього», — запевнив О. Квіташвілі.

За його словами, перший пакет законопроектів дозволить легалізувати статус медичних закладів. Для цього планується внести зміни до більше ніж 30 законів. Зокрема, змінити дві статті Конституції України, внести близько 60 нововведень до Податкового кодексу України та ряд інших змін у законодавство країни. «Готуються такі зміни пакетом, адже ми не можемо ходити кожного дня у Верховну Раду і змінювати по 1–2 закони», — підкреслив О. Квіташвілі.

Більшість медичних фахівців звернули увагу міністра на необхідність враховувати не тільки інтереси пацієнтів, а й лікарів та інших медичних працівників. Так, було запропоновано переглянути розмір заробітної оплати та розглянути інші шляхи мотивації. З цього приводу міністр пообіцяв, що в результаті реформи зможе забезпечити медикам гідну оплату праці. «Реформування медичної галузі не буде вважатися вдалим, якщо становище лікарів не покращиться», — пояснив міністр.

Після завершення заходу О. Квіташвілі пообіцяв присутнім, що такі зустрічі з медичною спільнотою він планує проводити регулярно, принаймні щомісяця або частіше. Він зазначив, що відкритий до діалогу та візьме до уваги пропозиції щодо перебігу реформування медичної галузі. У свою чергу, В. Кличко подякував міністру охорони здоров’я за співпрацю, зокрема за вибір Києва як пілотного проекту щодо втілення медичної реформи.

Євгенія Бочерикова,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті