Як покращити роботу головного мозку?

15 Липня 2016 5:29 Поділитися

104819Зниження когнітивних функцій з віком є нормальним процесом старіння: погіршується пам’ять, знижується швидкість обробки інформації і здатність формування довгострокових спогадів. Однак учені в новому дослідженні підтвердили більш ранні дані про те, що раціон харчування відіграє важливу роль у підтримці когнітивного здоров’я, зокрема дієта, багата флаванолами какао, може допомогти зберегти когнітивні функції в процесі старіння.

Дослідження з вивчення впливу флаванолів какао на діяльність головного мозку складалося з 2 частин. У ході першого етапу, результати якого опубліковані в журналі «Hypertension», встановлено переваги для кардіометаболічного і когнітивного здоров’я від вживання флаванолів какао особами похилого віку з помірними когнітивними розладами. У другому етапі дослідження взяли участь чоловіки й жінки у віці 61–85 років без ознак когнітивної дисфункції, рандомізовані в 3 групи: 1-а група вживала какао-напій, що містить високий рівень флаванолів, — 993 мг, 2-а група — какао-напій з середнім рівнем флаванолів — 520 мг і 3-тя група — какао-напій, що містить низький рівень флаванолів, — 48 мг, щодня протягом 8 тиж.

На початку дослідження і повторно через 8 тиж учені оцінювали когнітивні функції учасників за допомогою ряду тестів з метою перевірки можливостей пам’яті, зберігання інформації і її відтворення, а також виконавчих функцій, які характеризують здатність людини здійснювати планування діяльності. Результати, опубліковані в журналі «AJCN», показали значне поліпшення когнітивної діяльності в учасників, які вживали какао-напій з високим або середнім рівнем флаванолів. Когнітивні функції були нормальними для віку добровольців, що свідчить про можливу вигоду додавання какао-напою, багатого на флаваноли, у раціон харчування здорових осіб.

На додаток до оцінки когнітивної функції вчені також провели моніторинг резистентності до інсуліну, рівня артеріального тиску та інших маркерів кардіометаболічного здоров’я в організмі учасників. Результати показали зниження рівня як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску в учасників, які вживали какао-напій з високим або середнім рівнем вмісту флаванолів, у них також була зниженою резистентність до інсуліну. У свою чергу, у учасників, що вживали какао-напій з низьким рівнем вмісту флаванолів, відзначали лише помірне зниження діастолічного артеріального тиску.

За словами вчених, незважаючи на те, що механізм позитивного впливу флаванолів какао на діяльність головного мозку детально не вивчено, можна передбачити, що цього вдається досягти завдяки нормалізації рівня артеріального тиску і зниженню резистентності до інсуліну. Так, більш ранні дослідження вказують на ключову роль інсулінорезистентності в процесі старіння головного мозку. Інші дослідження вказують на користь від вживання флаванолів какао для підтримки здоров’я судин, що також може сприяти поліпшенню когнітивної діяльності.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті