МОЗ створить централізовану закупівельну організацію

На урядовому порталі оприлюднено розпорядження КМУ № 582-р «Про схвалення Концепції реформування механізмів публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів», прийняте Урядом 23 серпня 2017 р.

Як ми вже повідомляли, Концепція передбачає створення централізованої закупівельної організації, яка буде здійснювати публічні закупівлі ліків та медичних виробів на національному, місцевому та міжнародному рівнях із використанням механізмів довгострокових рамкових угод та інструментів електронних закупівель.

У Концепції зазначено, що на етапі утворення та початковому етапі діяльності закупівельної організації джерелами її фінансування можуть бути благодійні внески та інші джерела, не заборонені законодавством. Крім того, фінансування заходів з реалізації Концепції не потребує виділення додаткових бюджетних коштів.

Іншими словами Уряд не має наміру фінансувати централізовану закупівельну організацію. Для її утворення та функціонування потрібно знайти джерела фінансування, не заборонені законодавством. А як відомо, хто фінансує, той і виступає замовником. Виникає питання, чиї інтереси представлятиме централізована закупівельна організація? Наразі ж ініціатива з її створенням без належного державного фінансування виглядає як спроба приватизації процесу державних закупівель лікарських засобів.

Реалізацію Концепції за підтримки міжнародних організацій передбачається здійснити поетапно до 2019 р.

Представляючи Концепцію членам Уряду, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила, що вже у 2018 р. централізована закупівельна організація частково здійснюватиме закупівлі за деякими програмами. У березні 2019 р. планується повний перехід закупівель від міжнародних організацій до української.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті