Вакцини проти грипу мають з’явитися в аптеках та закладах охорони здоров’я найближчим часом – МОЗ

25 Жовтня 2017 1:19 Поділитися

За даними ДУ «Український Центр грипу та гострих респіраторних інфекцій» МОЗ України, на третьому тижні жовтня захворіли понад 140 тис. осіб. Найчастіше хворіли та потребували медичної допомоги в лікарні діти до 14 років. Найвищий показник захворюваності зареєстровано в Київській області (659,9 на 100 тис. населення), найменший – у Одеській (152,1 на 100 тис. населення). Смертей через ускладнення від грипу на звітному тижні не зареєстровано.

Найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень–жовтень). Разом з тим, щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

За рекомендацією ВООЗ для забезпечення максимального захисту від вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону, щорічно змінюється штамовий склад вакцин.

Для Північної півкулі в сезоні 2017 – 2018 років в склад вакцин проти грипу включені наступні штами вірусів:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 – подібний вірус,
  • A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус,
  • вірус B/Brisbane/60/2008.

На сьогодні оновлений штамовий склад затверджено для 4 вакцин проти грипу.

  • Інфлувак® (Influvac®) вакцина для профілактики грипу, поверхневий антиген, інактивована, виробник Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди;
  • Інфлуенза ваксін (Influenza Vaccine), виробник Хуалан Біолоджікал Бактерін Ко., Лтд., Китай;
  • Джісі флю (GC FLU), вакцина для профілактики грипу (Розщеплений віріон, інактивований), виробник Грін Кросс Корпорейшн, Корея;
  • Ваксігрип (Vaxigrip), спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, виробник Санофі Пастер, Франція.

На сьогодні у Лабораторії з контролю якості медичних імунобіологічних препаратів ДП «Державний експертний центр МОЗ України» завершено лабораторний контроль зразків препарату Джісі флю (GC FLU), Корея, Інфлуенза ваксін (Influenza Vaccine), Китай та Ваксігрип (Vaxigrip), Франція. Найближчим часом ці вакцини мають з’явитися в аптеках та закладах охорони здоров’я.

Враховуючи початок епідемічного сезону грипу та ГРВІ, необхідність проведення вакцинації населення для профілактики грипу, МОЗ України направило до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками лист з проханням першочергово провести контроль якості вакцин проти грипу.

Щеплення проти грипу не входять до Календаря профілактичних щеплень, а відтак, ці вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету. Вони можуть закуповуватися за кошти місцевих бюджетів чи інших джерел, не заборонених законодавством.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*