Закон про фінансові гарантії надання медпослуг створює рамки для реалізації основних ідей медреформи — Міжнародний фонд «Відродження»

26 Жовтня 2017 4:50 Поділитися

Підтримка парламентом урядового проекту закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та ліків» (реєстраційний № 6327) та схвалення в першому читанні проекту закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних фінансових гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів» (реєстраційний № 6604) є великим успіхом політичної підтримки медичної реформи. Про це повідомляє Міжнародний фонд «Відродження» (далі — Фонд), який вітає всіх, хто доклав зусиль для здійснення цього кроку.

«Схвалення закону є важливим з огляду на багаторічну роботу Фонду, його програми «Громадське здоров’я» з підтримки ініціатив та проектів, результати яких були враховані при роботі над текстом законопроекту. Водночас ухвалений закон базується на копіткій експертній роботі, якій сприяв Фонд за ініціативи Джорджа Сороса», — йдеться у повідомленні.

У 2014 р. за сприяння Фонду було створено Стратегічну дорадчу групу з питань медичної реформи. Ця група на чолі з Володимиром Курпітою об’єднала експертів, які долучилися до розробки концепції реформування фінансування системи громадського здоров’я та концепції розвитку системи громадського здоров’я, затверджених Урядом у 2016 р. Залучення експертів, що мають різні погляди щодо формування та подальшого пояснення реформи громадянам, є прикладом нової культури публічної політики в Україні. Підтримка залучення незалежних експертів і стейкхолдерів до впровадження медичної та інших реформ, що активно підтримується Фондом, є надзвичайно важливим завданням для нашого суспільства.

Схвалений закон створює рамки для реалізації основних ідей медичної реформи. Водночас успіх реформи залежатиме від того, як будуть реалізовані норми закону на рівні актів Уряду і МОЗ України, від того, як будуть реалізовані нові підходи до фінансування в бюджеті наступного і подальших років. Успіх реформи значною мірою залежатиме від того, наскільки ефективно буде працювати Національна служба здоров’я, як відбуватиметься взаємодія з органами місцевого самоврядування на рівні первинної медичної допомоги.

Результати медичної реформи будуть помітні за кілька років — бюджетних циклів, — але лише за умови ефективного і зваженого впровадження необхідних кроків реформи із залученням усіх стейкхолдерів та за умови відкритого діалогу з громадянським суспільством.

Фонд й надалі докладатиме зусиль для публічного, конструктивного процесу вироблення та прийняття рішень у сфері медичної реформи. «Ми сприятимемо знаходженню рішень, що дозволяють враховувати та збалансовувати інтереси різних суспільних груп. Фонд активно працюватиме задля розвитку та доступності медицини для всіх, приділяючи особливу увагу реалізації реформи на місцевому рівні, та публічному поясненню реформи суспільству», — зазначається у повідомленні Фонду.

За матеріалами www.irf.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті