В Одеській області відсутні 4 вакцини проти важких хвороб

15 Листопада 2017 10:04 Поділитися

В Одеській обл. відсутні 4 вакцини проти важких хвороб. Йдеться про протиправцеву, протидифтерійну, протигангренозну вакцини та вакцини проти укусу каракурту. Крім цього, потреби жителів Одещини забезпечені протиботуліністичною сироваткою на 20%, антирабічним імуноглобуліном — 17%, вакциною антирабічною — 17%, протиправцевим анатоксином — 16%. Про це стало відомо під час апаратної наради Одеської обласної державної адміністрації. Протягом 5 міс МОЗ України не постачає необхідні вакцини та не дає дозволу ввезти їх самостійно.

«Це питання дуже важливе. Мене обурює позиція Міністерства охорони здоров’я щодо забезпечення вакцинами і сироватками. Вони самостійно не здатні чомусь забезпечити все населення і не можуть надати цю можливість Одеській обл. Проти 4 смертельних хвороб вакцин взагалі немає, і проти 4 — в недостатній кількості. Наприклад, якщо завтра, не дай Боже, спалах ботулізму матимемо — з п’яти осіб, які захворіють, четверо помруть», — зауважив голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов.

За попередніми розрахунками, для закупівлі імунобіологічних препаратів для екстреної профілактики ботулізму, дифтерії, гангрени, правця, сказу, укусів гадюк та павуків потрібно 5 млн грн.

«Ще у червні ми звернулися до Міністерства охорони здоров’я з проханням надати нам можливість самостійно закупити ці вакцини для області. Я знаю, як їх ввезти. Мова йде про перелік вакцин від захворювань, які несуть смертельний характер. П’ять місяців ми не можемо отримати відповідь. Просто в іграшки граємо, а їх ціна — людські життя. Готуємо ще одне звернення до Міністерства охорони здоров’я України. Також я поспілкуюся з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, аби отримати дозвіл закупити вакцини самостійно», — наголосив М. Степанов.

Зазначимо, що раніше МОЗ України повідомляло про те, що в регіонах України наявні всі вакцини, окрім ін’єкційної вакцини для профілактики поліомієліту, яка закінчилася у 5 регіонах через неправильно сформований запит на закупівлю цих вакцин.

У Міністерстві закликають регіони стежити за наявністю вакцин та вчасно звертатися в МОЗ України, якщо потрібних вакцин немає. Міністерство щомісяця оновлює інформацію про залишки вакцин, що надаються державою безоплатно, в усіх регіонах. Згідно з цією інформацією в Одеській обл. також відсутня інактивована вакцина для профілактики поліомієліту.

За матеріалами oda.odessa.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті