У МОЗ розглядають можливість створення нових органів з питань реєстрації й інспекції лікарських засобів

25 Червня 2018 11:00 Поділитися

Зміни в системі охорони здоров’я мають зменшити фінансовий тягар людей, які змушені лікуватися власним коштом. У 2019 р. розшириться програма «Доступні ліки», буде вдосконалено процес реєстрації ліків, покращиться контроль якості та врегулюється ринок реклами. Про це повідомили заступники міністра Роман Ілик та Павло Ковтонюк під час Всеукраїнського фармацевтичного конгресу, який відбувся 21–22 червня у столиці.

На первинній ланці, з якої цього року почалася трансформація системи охорони здоров’я, працює програма відшкодування вартості лікарських засобів «Доступні ліки».

«У цьому напрямку і рухатимемося далі. Уже зараз у Міністерстві створено експертну групу, яка оцінює 40 державних програм з ціллю виокремити ліки, які ми можемо перевести на майданчик «Доступні ліки». Плануємо почати реалізовувати цей задум вже у 2019 р.», — зазначив Р. Ілик.

«Зараз, коли ми формуємо гарантований пакет медичних послуг і ліків, ми будемо їх поступово вичищати. Це перше. Друге завдання — зменшити фінансовий тягар людей, який вони несуть до лікарень з власної кишень. 75% від усього, що пацієнти сплачують у лікарнях — це ліки», — додав П. Ковтонюк.

Буде реформовано регуляторну складову фармацевтичного ринку — непростий процес реєстрації ліків та відсутність належного контролю за їх якістю.

«Загалом наші головні завдання — це удосконалення процесу реєстрації та покращення контролю якості. Зараз експерти МОЗ спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку працюють у цьому напрямку. Поєднувати ці повноваження в одному органі, ми, скоріш за все, не будемо. Нині розглядається можливість реформування існуючих органів. Ми розмірковуємо над можливістю створення нової агенції з питань реєстрації й нового органу інспекції лікарських засобів. Головне, що ми хочемо досягнути цими змінами, це — логічний розподіл обов’язків та чіткі правила субординації в системі», — повідомили представники МОЗ України.

Також профільне міністерство розробило законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення порядку реклами лікарських засобів)».

«Телевізор — не лікарня. Ми повністю підтримуємо ініціативу Міністерства охорони здоров’я щодо обмеження реклами лікарських засобів. Сьогодні треба чітко взяти під контроль те, як рекламується і що рекламується з телеекранів. Той законопроект, який наразі є в Комітеті, лише частково відображає урядовий. Тому я впевнена, що саме в урядового законопроекту є всі шанси стати Законом», — зауважила народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

Детальніше про перебіг Всеукраїнського фармацевтичного конгресу читайте у найближчому номері «Щотижневика АПТЕКА», а також на нашому сайті.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті