ВООЗ представила результати оцінки програми «Доступні ліки». Надано рекомендації

За ініціативою МОЗ України Європейське регіональне бюро ВООЗ провело комплексну оцінку роботи урядової програми «Доступні ліки» та підготувало звіт та рекомендації щодо її подальшої реалізації. 18 жовтня 2018 р. результати та рекомендації представлені українській стороні: представникам з регіонів, аптечних закладів, фармацевтичних виробників, народним депутатам, членам Уряду та громадськості.

«Реформа фінансування охорони здоров’я – це лише одна частина глобальної трансформації медичної галузі. Фактично першою глобальною зміною для українців стала урядова програма «Доступні ліки», — зазначила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун під час брифінгу, який відбувся в Українському кризовому медіа-центрі.

За 1,5 року реалізації урядової програми понад 6,5 млн українців отримали ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з невеликою доплатою. Держава відшкодувала вартість лікарських засобів, виписаних за понад 28 млн рецептами на суму 1,6 млрд грн.

Програма «Доступні ліки» є динамічною, за час її роботи вибір препаратів для пацієнта збільшився більше ніж у 2 рази: якщо на початку роботи програми до неї було включено 157 торгових назв лікарських засобів, 23 з яких були безкоштовними, то зараз цей показник становить 261 препарат, з яких 59 – безоплатні.

Коментуючи представлений звіт і рекомендації ВООЗ щодо подальшої роботи урядової програми, в.о. міністра наголосила на тому, що це будуть відправні точки для розвитку і вдосконалення нової моделі забезпечення пацієнтів ліками.

У МОЗ України передбачають, що, починаючи з квітня 2019 р., урядова програма відійде до Національної служби здоров’я України, яка як єдиний фінансовий оператор у сфері охорони здоров’я здійснюватиме відшкодування вартості доступних ліків. Планується також запровадження електронного рецепта.

За 1,5 року новий проект, який мав на старті лише скептичні прогнози, став успішним і задовольняє багатьох – і пацієнтів, і виробників ліків, і аптечні заклади. На цьому наголосив заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

За його словами, МОЗ України не планує зупинятися на досягнутому. «Наша мета – це більш вдосконалена система забезпечення пацієнтів лікарськими засобами, нові правила здорового життя та попередження передчасної смертності і ускладнень у хронічно хворих», — зауважив Р. Ілик.

Уряд, зі свого боку, продовжує свою системну підтримку профільного міністерства, і урядова програма є одним із пріоритетів в охороні здоров’я. У проекті Державного бюджету на 2019 рік, який був ухвалений Парламентом 18 жовтня в першому читанні, закладено на наступний рік 1 млрд грн. на фінансування програми «Доступні ліки». Р. Ілик не виключає, що заплановані асигнування протягом наступного року можуть бути збільшені.

Говорячи про перехід з наступного року політики відшкодування вартості ліків до Національної служби здоров’я України, заступник міністра зазначив, що у планах Міністерства — старт цієї новації одночасно із запровадженням електронного рецепта. «Передбачаються деякі оновлення в програмі з боку МОЗ, але ми розповімо про це згодом і детально презентуємо план розвитку програми», — повідомив Р. Ілик.

Незмінними залишаються 5 основних правил, закладених в урядовій програмі:

  • добровільна участь в програмі суб’єктів господарювання – виробників, аптечних закладів;
  • наявність у програмі ефективних та якісних ліків, включених до Національного переліку основних лікарських засобів та рекомендованих ВООЗ;
  • виписування рецептів на ліки виключно за діючою речовиною. При цьому залишається вільний вибір препарату для пацієнта;
  • з боку держави повністю відшкодовується вартість препаратів з найнижчою ціною;
  • система реімбурсації працює на первинній ланці – на амбулаторному рівні, де зараз відбувається реформування.

На завершення Р. Ілик наголосив на тому, що ціни на лікарські засоби, які беруть участь в програмі «Доступні ліки», продовжують знижуватися на фоні зростання цін на препарати, вартість яких не відшкодовується. «За час роботи програми усі виробники, чиї ліки включені до неї, знизили вартість щонайменше на 30%, у тому числі і зарубіжні компанії», — підкреслив він, додавши, що в українській моделі ціноутворення на ліки є тісний взаємозв’язок між реферуванням і реімбурсацією.

Користуючись нагодою, заступник міністра подякував представникам ВООЗ за проведену роботу, підтримку і надані рекомендації. «Звіт для нас важливий. Усі рекомендації, поради – це для нас надійний дороговказ для нашої майбутньої роботи», — наголосив Р. Ілик.

Коротко про результати оцінки реалізації програми «Доступні ліки», проведеної ВООЗ, розповів технічний фахівець Європейського регіонального бюро ВООЗ Гійом Деде.

Зважаючи, що подібної програми не існувало, ВООЗ розробило новий інструмент оцінки для неї. Були отримані міжнародні консультації від експертів з Австрії та Франції, залучено команду національних експертів. Значну технічну підтримку забезпечував проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Ефективні ліки для українців» (проект SAFEMed) і МОЗ України. Процес збору даних тривав з квітня по вересень 2018 р. Впродовж вересня–жовтня був проведений глибокий кількісний та якісний аналізи програми, на основі чого напрацьовано певні рекомендації щодо її подальшої реалізації.

Для окремого детального інтерв’ю були обрані 7 регіонів за рекомендацією експертів та розроблених методичних установ. Інтерв’ю проводилися в м. Харків та Харківській обл., в м. Львів та Львівській обл., в м. Одеса та Одеському регіоні, Івано-Франківську та області, на Вінниччині та у Вінниці, у м. Херсон та області, а також у м. Дніпро та регіоні.

«Лікарі підтвердили, що для багатьох пацієнтів програма була єдиною можливістю отримати доступ до лікування. Крім того, одним із непередбачуваних її наслідків стало те, що деякі пацієнти з хронічним бронхітом зверталися з проханням змінити їм діагноз, щоб стати на облік  як хворі на астму і таким чином отримати право на безоплатне лікування (або лікування за зниженою вартістю) в межах програми. Ця обставина свідчить про те, що програма сприймається як засіб для населення отримати доступ до необхідних дороговартісних препаратів. Вона також забезпечує додаткові причини для перегляду або розширення переліку лікарських засобів, що підлягають відшкодуванню», – йдеться в  звіті ВООЗ.

Результати аналізу показали, що програма «Доступні ліки» впроваджується в Україні оперативно й ефективно. МОЗ України вчасно прокомунікувало і опрацювало правила програми з усіма стейкхолдерами, тому вона дуже швидко набрала суттєвих обертів.

Також ВООЗ відмітили позитивну тенденцію, яку забезпечують правила програми: безперервне лікування та систематичне відвідування лікаря, а отже, і постійний контроль за перебігом хронічних захворювань. Споживання лікарських засобів, включених до урядової програми, збільшилося. Механізм, за яким працює проект, призвів до зниження вартості препаратів, що позитивно впливає на фінансове становище пацієнтів, які користуються можливостями урядової програми.

Ще один важливий аспект програми полягає у тому, що пацієнт сам обирає конкретний бренд препарату (лікарі виписують рецепти за діючою речовиною, а не за торговою назвою препарату).

Проте у розрізі регіонів програма реалізується нерівномірно. У ВООЗ сформулювали певні фактори, які, на думку міжнародних експертів, могли вплинути на це. Зокрема, мова йде про різну кількість аптечних закладів, що беруть участь у програмі, а також залучену кількість пацієнтів.

Зважаючи на те, що урядова програма поширюється лише на 23 міжнародні непатентовані назви (МНН) препаратів, що за словами Г. Діде, є недостатнім, Європейське бюро ВООЗ підтримало минулорічну ініціативу МОЗ України щодо розширення програми «Доступні ліки» на препарати для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту та підтримки ментального здоров’я населення (від депресивних розладів). Крім цього, в пріоритетні напрями розширення програми ВООЗ рекомендує додати ліки від хронічних обструктивних запалень легень, антибіотики широкого спектру, знеболювальні препарати (в тому числі для паліативної допомоги), стероїдні та нестероїдні протизапальні молекули.

Основні рекомендації ВООЗ стосуються удосконалення механізмів програми. Зокрема, йдеться про:

  • забезпечення прозорої комунікації та обміну інформацією між представниками центральних органів виконавчої влади, місцевою владою, суб’єктами господарювання, лікарями та пацієнтами;
  • вирішення проблеми щодо нерівномірної реалізації урядової програми в різних регіонах. Цьому, перш за все, мають посприяти органи місцевої влади;
  • розширення переліку МНН, включених до програми;
  • забезпечення інтеграції урядової програми в загальну реформу охорони здоров’я;
  • додаткове заохочення аптек, адже результативність програми залежить від доступу до аптек та економічних показників регіону тощо.

Світлана Швидюк, представник Департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації, відповідальна за реалізацію програми «Доступні ліки» на Вінничині, розповіла про досвід реалізації програми в регіоні.

За її словами, нині в області зареєстровано понад 400 тис. пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, 10,5 тис. хворих на бронхіальну астму та майже 49 тис. хворих на цукровий діабет. Понад 60% цих пацієнтів систематично лікуються.

Цього року Вінничина отримала майже 41 млн грн. на реалізацію програми «Доступні ліки», що, за словами С. Швидюк, вдвічі більше порівняно з минулим роком. Впродовж дії програми лікарями області виписано близько 1,62 млн рецептів, з яких за 1,5 млн рецептами було відшкодовано вартість ліків. Нині до програми долучено 299 аптечних закладів регіону. В цілому С. Швидюк відзначила успішність реалізації програми «Доступні ліки» на Вінничині.

Офіційний звіт ВООЗ буде опубліковано на сайті МОЗ України за 2 тиж.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»,

фото надані Українським
кризовим медіа-центром

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті