МОЗ пропонує встановити регресивні націнки на ліки з Національного переліку

25 Лютого 2019 1:25 Поділитися

22 лютого на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проект постанови КМУ «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти» (далі — проект постанови). Попри те, що у назві документа йдеться про бюджетні закупівлі, проект безпосередньо стосується ціноутворення на лікарські засоби у роздрібному сегменті фармацевтичного ринку.

Зокрема, проектом постанови пропонується з 1 липня 2019 р.:

  • запровадити референте ціноутворення на лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів (далі — Національний перелік), що закуповуються за бюджетні кошти;
  • скасувати механізм декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти;
  • здійснити перехід на державне регулювання граничних рівнів торговельних (роздрібних) надбавок шляхом встановлення регресивної шкали.

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту, очікується, що запровадження референтного ціноутворення (комбінації зовнішнього та внутрішнього) на повний список препаратів, включених до Національного переліку, забезпечить зниження цін на такі лікарські засоби та, відповідно, сприятиме підвищенню їх фізичної доступності для пацієнтів.

При цьому розрахунок граничних оптово-відпускних цін на діючі речовини, включені до програми реімбурсації, здійснюватиметься за існуючим механізмом зовнішнього референтного ціноутворення, передбаченим наказом МОЗ України від 29.12.2016 р. № 1423.

Крім того, з метою стимулювання аптечних закладів до реалізації більш дешевих лікарських засобів, включених до Національного переліку, закупівельна вартість яких, зокрема, становить до 100 грн., передбачений перехід на державне регулювання граничних рівнів торговельних (роздрібних) надбавок шляхом встановлення регресивної шкали.

Граничні торговельні (роздрібні) надбавки пропонується встановлювати, виходячи із закупівельної ціни з урахуванням податків, що не перевищуватимуть такі розміри:

Закупівельна ціна, грн. Торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни, %
До 100 (включно) 25
Більше ніж 100 до 500 (включно) 20
Більше ніж 500 до 1000 (включно) 15
Більше ніж 1000 10

Щодо граничних постачальницько-збутових надбавок, то вони залишаються, як і зараз, — не вище ніж 10%.

Таким чином, МОЗ України фактично пропонує повернутися до диференційованих націнок, від яких Уряд відмовився з липня 2015 р. з огляду на те, що ця регуляція не мала позитивного впливу на економічну доступність ліків для населення, а лише ускладнила адміністрування господарської діяльності аптечних закладів.

Зауважимо, що на сьогодні Національний перелік містить 427 міжнародних непатентованих назв, а це більше 6 тис. торгових назв.

Проект постанови зобов’язує МОЗ у двомісячний термін розробити та затвердити Порядок розрахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, що включені до Національного переліку та закуповуються за бюджетні кошти.

Також серед новацій, запропонованих проектом, — виведення з-під державного регулювання цін на медичні вироби, про що оператори ринку медичних виробів неодноразово просили Міністерство.

Запропонований МОЗ України проект постанови щодо регулювання цін на ліки, включені до Національного переліку, передбачає існування в Україні декількох механізмів розрахунку цін на лікарські засоби, навіть у межах Національного переліку. Так, ціни на препарати, включені до програми «Доступні ліки», регулюватимуться відповідно до постанови КМУ від 09.11.2016 р. № 862. Крім того, у разі ухвалення КМУ постанови її дія не поширюватиметься на лікарські засоби, які закуповуються через міжнародні організації. Також до 1 січня 2020 р. її дія не поширюватиметься й на препарати інсуліну, які включені до пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті