Реімбурсація ліків з 1 квітня: оприлюднено відповідні постанови

01 Березня 2019 4:52 Поділитися

1 березня на урядовому порталі оприлюднено постанови КМУ:

Зокрема, постановою № 135 передбачено, що до 31 березня 2019 р. (включно) реімбурсація лікарських засобів за рахунок медичної субвенції здійснюється за паперовими рецептами, а починаючи з 1 квітня виключно за електрон­ними. Реімбурсації підлягатимуть лікарські засоби для лікування в амбулаторних умовах серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу та бронхіальної астми.

Також нею вносяться зміни до постанов КМУ:

Відповідно до змін у постанові № 152 в новій редакції викладаються Порядок відшкодування вартості лікарських засобів та Порядок визначення розміру відшкодування вартості лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. Назви цих порядків пропонується змінити на Порядок реімбурсації лікарських засобів та Порядок визначення розміру реімбурсації лікарських засобів відповідно.

Також постанова № 152 доповнюється переліком міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, який наразі міститься в постанові КМУ від 09.11.2016 р. № 863 «Про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів». У зв’язку із цим після набуття чинності постановою № 135 втратить чинність постанова № 863.

Набуття чинності даною постановою відбудеться з дня її офіційного опублікування. Однак положення щодо внесення змін до постанов, а також положення щодо втратити чинності постановами, перелік яких затверджено додатком до постанови № 135, набудуть чинності 1 квітня 2019 р.

Реімбурсації підлягають ліки, які зареєстровані в Україні, внесені до Національного переліку основних лікарських засобів, переліку міжнародних непатентованих назв лікарських засобів та Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (далі — Реєстр).

Даний Реєстр вестиме МОЗ. До його прийняття реімбурсація здійснюватиметься на лікарські засоби, включені до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, затвердженого наразі наказом МОЗ від 21.01.2019 р. № 148.

Реєстр оновлюватиметься щороку в січні та липні, його позачергове оновлення здійснюватиметься в разі перерахунку граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби відповідно до постанови КМУ від 09.11.2016 р. № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби».

Фінансування реімбурсації ліків здійснюватиметься в межах бюджетних асигнувань встановлених у кошторисі на відповідний місяць. При цьому, якщо вартість виписаних ліків у відповідному місяці перевищуватиме суму місячних бюджетних асигнувань, то виписування ліків за рецептами припинятиметься до початку наступного місяця.

Ставки граничних постачальницько-збутових та граничних торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби з програми реімбурсації залишаться на рівні 10 і 15% відповідно.

У зв’язку з тим, що з 1 квітня Національна служба здоров’я України (НСЗУ) стає єдиним платником у програмі реімбурсації, то лікарські засоби відпускатимуться в будь-якій аптеці-учасниці програми, незалежно від місця проживання пацієнта чи місця надання медичних послуг.

Про хід здійснення реімбурсації НСЗУ повідомлятиме не рідше ніж 1 раз на місяць (до кінця десятого робочого дня місяця) на своєму веб-сайті.

Суб’єкти господарювання, які бажатимуть укласти договір з НСЗУ, повинні:

  • зареєструватися в системі та забезпечити реєстрацію в ній іх уповноважених осіб, які будуть залучені до виконання договору, та забезпечити отримання ними кваліфікованого електронного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги»;
  • мати в наявності комп’ютерне обладнання, програмне забезпечення, необхідні для роботи через систему, з підключенням до інтернету в кожній аптеці та аптечному пункті, у яких здійснюється відпуск лікарських засобів за договором.

Зауважимо, що під час прийняття Урядом цих постанов Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я, запевнив, що для аптек, не підключених до інтернету, буде напрацьовано окремий механізм, щоб і вони могли змогу взяти участь у програмі реімбурсації.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті