Затверджено склад комісій з розробки освітніх стандартів

21 Травня 2019 5:01 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я Украї­ни повідомляє про затверд­ження Міністерством освіти і науки України складу науково-методичних комісій, які розроблятимуть державні освітні стандарти, у тому числі для спеціальностей галузі «Охорона здоров’я».

Уже сформовано вісім підкомісій для спеціальностей охорони здоров’я: «Стоматологія», «Медицина», «Медсестринство», «Технології медичної діагностики та лікування», «Медична психологія», «Фармація, промислова фармація», «Фізична терапія, ерготерапія», «Громадське здоров’я». Найближчим часом також буде затверджено склад підкомісії для спеціальності «Педіатрія». До складу комісій увійшли представники освітніх закладів, рекомендовані МОЗ України.

Для розробки освітніх державних стандартів залучатимуться й професійні спільноти, роботодавці та центральні органи виконавчої влади. Після підготовки проекти стандартів будуть оприлюднені для громадського обговорення.

Державні освітні стандарти визначають навички, компетенції та знання, якими повинен володіти студент. Таким чином, стандарти встановлюють чіткі, вимірювані цілі та інформують викладачів, якими повинні бути результати навчання, щоб студент був готовим до роботи.

Державні освітні стандарти є обов’язковою вимогою відповідно до Закону України «Про вищу освіту». Заклади вищої освіти мають повну автономію і саме вони відповідають за формування та зміст навчального процесу. Тому освітні стандарти для Міністерства є інструментом контро­лю якості освіти в університетах. Це важливо, адже професія лікаря є регульованою, а допуск до роботи має відбуватися на основі єдиних стандартів, оскільки від цього залежить здоров’я та життя пацієнта.

До основних завдань науково-методичних комісій належать:

  • розробка стандартів освітньої діяльності та стандартів вищої освіти;
  • розробка вимог до підвищення кваліфікації науково-педагогічних і педагогічних працівників;
  • розробка рекомендацій щодо наукової організації роботи закладів вищої освіти, нормування часу для планування й обліку навчальної роботи, основних видів методичної, наукової, організаційної та виховної роботи;
  • надання висновків щодо пропозицій до переліку галузей знань і спеціальностей;
  • надання експертної консультації щодо організаційно-методичного забезпечення освіти, впровадження нових освітніх технологій і методів навчання, інноваційних освітніх та інформаційних технологій, дистанційної освіти, освіти впродовж життя, визнання неформального та інформального навчання.

У МОЗ відзначають, що освітні стандарти є невід’ємним компонентом, який у комплексі з іншими змінами в медичній освіті дозволить студентам стати кваліфікованими та компетентними лікарями.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті