Перша співбесіда: що робити, щоб досягти успіху

Перша співбесіда — це перший крок у кар’єрі. І добре, якщо ви зробите цей крок твердо та успішно. Але для цього необхідно підійти до підготовки з усією відповідальністю. Роботодавець шукає не просто спеціаліста, він прагне знайти хорошого фахівця до своєї команди. Ви повинні вивчити поле, на якому необхідно буде «вести бій», і вразити своїми професійними навичками, особистими якостями та вмінням усе це подати. «Job Morion» у продовження серії статей-рекомендацій щодо пошуку роботи склав список основних моментів, які стануть у нагоді на першій співбесіді.

Дотримуйтеся дрес-коду

Якою б неактуальною в сучасному демократичному світі вам би не здавалася фраза: «Зустрічають за одягом, але проводжають за розумом», — не варто нею нехтувати. У багатьох компаніях дрес-коду як такого не існує, а ось в інших він є — як невід’ємна частина корпоративної культури. У будь-якому випадку «відключіть» протест та модника, та «включіть» ділову людину. Вам не треба вдягатися, як на прийом до президента, повсякденного ділового стилю або ж кежуал буде достатньо. Вам необхідно відповідати місцю, у котре прийшли. Ваш одяг має виглядати охайно, стримано та комфортно.

Пам’ятайте: саме з першого погляду починає формуватися думка про вас як про людину та спеціаліста. І цей перший погляд стається в той момент, коли ви заходите до кабінету. Не втратьте цей шанс, тому що саме зовнішній вигляд може залишити неприємний шлейф, кот­рий зіпсує загальне враження. Те, як ви попрацюєте над образом, буде помічено та зарахується як великий плюс.

Ознайомтеся з інформацією про компанію

Дуже важливо уловити дух компанії. Роботодавець повинен побачити у вас частину свого колективу. Потрудіться дізнатися якомога більше інформації про місце, куди йдете на співбесіду. Історія компанії, корпоративна культура, традиції, філософія, принципи роботи, становище на ринку. Перегляньте, як виглядають співробітники потенційного роботодавця, почитайте інтерв’ю з керівником, цілком імовірно, що такі знайдуться в інтернеті, пошукайте корпоративні видання (у великих компаніях часто випускають внутрішньокорпоративні журнали та газети).

Ніколи не забувайте, що ви хочете отримати саме цю роботу! Не таку ж саму десь в іншому місці, а саме цю. Не варто показувати, що вам все одно, яким буде результат співбесіди, і ви надто не перейматиметеся, якщо вам скажуть «ні».

На співбесіді завжди ставлять питання: «Що ви знаєте про нас?». Звісно, не варто викладати відразу все досьє, котре ви зібрали. Дочекайтеся питання: «Чому ви хочете у нас працювати?». І ось тут можете похизуватися знаннями про компанію.

Кажіть правду

Ніколи не кажіть неправди на співбесіді. Краще добре та правильно розповісти про реальний стан справ, про те, що ви дійсно вмієте, ніж прикрашати свої досягнення. Не приписуйте собі вмінь та досвіду, не вигадуйте посад та компаній, у котрих ви не працювали. Хто б з вами не проводив співбесіду: спеціаліст з персоналу, керівник відділу чи керівник компанії, ці люди завжди будуть знати, коли ви кажете правду, а коли ні. Маленька брехня може все зіпсувати. Ніхто не захоче мати справи з людиною, яка каже неправду, тому що чесність — незамінна риса і в житті, і в роботі.

Ведіть себе природно

Багато хто боїться проходити співбесіди, навіть ті, хто на них ходив далеко не один раз. Але боятися — це найголовніша помилка. Налаштуйтеся на співбесіду як на ділову зустріч. Навіть якщо ви будете трішки нервувати (тільки зовсім трішки), це не завадить побачити у вас спеціаліста, котрого ви формували у своєму внутрішньому світосприйнятті.

Не використовуйте певні фрази

Все, що ви скажете на співбесіді, може бути використано проти вас. Не тому, що людина, котра проводить співбесіду, має бажання «потопити» вас складними питаннями. Нічого особистого, у нього є завдання знайти ідеального спеціаліста на вакантну посаду в компанії. Тому подумайте про те, що ви говорите і як це буде сприйнято. Не говоріть забагато, не відволікайтеся від теми, розповідаючи про те, як мандрували, чи про те, як любите тварин.

Уникайте небезпечних фраз. Саме вони нас перетворюють у несерйозного, випадкового кандидата, а це вам зовсім не потрібно.

Фрази, від яких потрібно відмовитися:

  • Я не знаю;
  • Я не хочу;
  • Я ніколи цього не робив;
  • Мені все одно;
  • Я тут випадково;
  • Я ніколи не планував працювати в цій сфері;
  • Я так нервую.

Також не варто ставити особисті питання і ні в якому разі не варто говорити погано про своїх попередніх колег, керівництво або викладачів. Якщо у вас виникали складнощі під час навчання, про них поширюватися теж не варто.

Підготуйтеся до питань

Формат співбесіди — стандартна процедура, і питання, які вам будуть ставити, — це не секрет. Не полінуйтеся почитати HR-матеріали, розпитати у знайомих, які мають досвід співбесід, і скласти собі список передбачуваних питань. Потім ретельно підготуйте продумані правдиві відповіді на ці питання. Дана частина підготовки найважливіша.

Саме ваші відповіді забезпечують позитивний результат співбесіди. Якщо ви підготуєте їх заздалегідь, то зможете уникнути затримок, зайвих нервів, конфузів і казусів, заплутаних думок і невиразних фраз. Адже в екстремальних ситуаціях далеко не кожен зможе правильно перетворити свої думки в злагоджений спіч.

Ось найпоширеніші питання на співбесіді:

  • Розкажіть про себе;
  • Які ваші сильні та слабкі сторони?
  • Чому ви хочете працювати у нас, що знаєте про нашу компанію?
  • Чого ви очікуєте від цієї роботи?

Підготовлені відповіді на них — ваша голов­на зброя на шляху до перемоги.

Сформуйте образ фахівця і налаштуйтеся на нього

Для того щоб роботодавець побачив у вас фахівця, ви повинні сформувати цей образ у першу чергу в собі. Хто ви? Що ви вмієте? Чого хочете? Поставте собі ці питання. І повторюйте як мант­ру: ви фахівець, який володіє навичками та інструментами, ви хочете отримати роботу, ви можете бути корисні, ви готові розвиватися і працювати в команді.

Розкажіть про те, хто ви є зараз і які робочі завдання вмієте вирішувати, розкажіть про свій минулий досвід і обов’язково поділіться планами, перспективами й амбіціями. Зберіть усю свою волю і відтворіть образ впевненої перспективної людини, зацікавленої в професійних перемогах, здатної працювати в команді й бути ефективною.

Усім подобаються впевнені в собі люди, які знають, куди йдуть і чого хочуть від життя і роботи. Якщо ви будете себе так відчувати, ви будете і виглядати відповідно, і враження про вас буде складатися найвигідніше.

І у фіналі ще один невеликий лайфхак. Коли ми бачимо акторів на сцені, то захоплюємося їхньою грою, але ж це результат репетицій. Проводьте репетиції своєї співбесіди, як актор, готуйтеся до неї, і ви обов’язково будете винагороджені за свою працю.

Бажаємо всім ідеальних співбесід і успіхів у пошуку роботи своєї мрії!

Надія Мишко,
керівник проекту job.morion.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті