Проблеми з цінами на препарати за програмою «Доступні ліки»

Професійна спільнота неодноразово висловлювала свої пропозиції та зауваження щодо роботи електронної системи відпуску лікарських засобів, адміністрування е-рецепта та регулювання цін на препарати, що реалізуються в рамках урядової програми «Доступні ліки». Окрім цього, обговорювалася необхідність створення робочої групи для вирішення нагальних проблем, що виникають при роботі програми.

У відповідь на лист ТОВ «МОРІОН» щодо пропозицій задля вирішення проблемних питань з ціноутворенням на ліки, задіяні в програмі «Доступні ліки», Національна служба здоров’я України (НСЗУ) зазначила, що під час розробки відповідних нормативно-правових актів НСЗУ врахує отримані пропозиції. Також служба порадила звернутися до Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України як головного органу системи центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Також зазначимо, що під час зустрічей з представниками фармринку керівництво НСЗУ повідомляло, що до обговорення проекту з ціноутворення на «Доступні ліки» буде запрошено всіх представників зацікавлених сторін, які зможуть висловити свої зауваження та пропозиції.

Однак наразі, після того як редакція поперед­нього Проекту не пройшла погодження у відповідних структурах, обговорення нових змін, про розробку яких зазначає НСЗУ, проходить «за закритими дверима» по відношенню до учасників фармацевтичного ринку.

Окрім іншого, у представників фармації викликає глибоке занепокоєння не тільки відкрите питання щодо невідповідності цін Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, фактичним цінам в аптеках, а й реалізація залишків лікарських засобів за ціною старого Реєстру в перехідний період (детальніше про аналіз нового Реєстру див. у публікації). Так, оператори відзначають, що технічно можливості вибору ціни в програмному забезпечені немає, і вибрати ціну, за якою реа­лізується препарат, працівник аптеки просто не в змозі. Це викликає безліч складнощів з обліковою фінансовою документацією, не кажучи вже про те, що така ситуація може мати негативні фінансові наслідки для аптек.

Представники аптечних закладів висловлюють занепокоєння, що без зміни ситуації щодо обговорення проблеми НСЗУ з професійним середовищем та вирішення проблеми аптеки на перехідний період можуть призупинити участь у програмі «Доступні ліки».

Професійна фармацевтична спільнота закликає НСЗУ до відкритого діалогу та вирішення нагальних питань задля забезпечення безперебійної роботи програми та доступу пацієнтів до необхідного лікування.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті