Набули чинності зміни до Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я

На останньому засіданні попередній Уряд прийняв ряд нормативно-правових актів у сфері охорони здоров’я, серед яких — постанова Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 р. № 798 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 р. № 1133 і від 28 березня 2018 р. № 302». Дану постанову Кабінет Міністрів України прийняв без процедури обговорення на підставі параграфа 21 Регламенту і з 30.08.2019 р. документ набув чинності. Ним вносяться важливі зміни в чинне Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я, затверджене постановою від 28.03.2018 р. № 302 (далі — Положення).

Так, попередня редакція Положення містила норму щодо безперервного навчання фахівців сфери охорони здоров’я, яке розглядалося як право на безперервний професійний розвиток. Зміни в формулюванні зробили безперервне навчання вказаних фахівців імперативною нормою, тобто відтепер усі фахівці сфери охорони здоров’я після здобуття вищої освіти у зазначеній сфері та отримання кваліфікації після закінчення навчання в інтернатурі для подальшої атестації зобов’язані дотримуватися вимог до безперервного професійного розвитку. Відповідно, якщо раніше атестація здійснювалася з метою оцінки відповідності вимогам і посадовим обов’язкам, згідно зі змінами метою перевірки стало дотримання вимог до безперервного професійного розвитку.

Основні форми безперервного професійного розвитку розширили шляхом включення до них участі в тематичних школах, конгресах, здобуття післядипломної освіти, а стажування в клініках інших країн як одну з форм розвитку замінено на стажування просто за межами закладу, у якому працює фахівець. Також дещо розширено перелік організаторів заходів безперервного професійного розвитку, однак вимоги до таких заходів, як і раніше, затверджує Міністерство охорони здоров’я.

Крім того, уточнено вимоги щодо фінансування безперервного професійного розвитку, яке відтепер може здійснюватися за рахунок бюджетних коштів виключно згідно з Реєстром медичних працівників та Реєстром медичних спеціалістів з урахуванням принципу індивідуального виділення фіксованої суми коштів для розвитку окремого лікаря. Не виключено й оплату безперервного професійного розвитку фахівця за кошти фізичних чи юридичних осіб або ж залучення інших не заборонених законодавством джерел фінансування.

Новою нормою є закріплення збереження середньої заробітної плати на час проходження безперервного професійного розвитку (з відривом від виробництва) у порядку, визначеному законом для працівників, які направляються на підвищення кваліфікації. У такому разі роботодавець фахівця зобов’язаний сприяти дотриманню вимог до безперервного професійного розвитку.

Організацію й координацію процесу та моніторинг ефективності покладено на Міністерство охорони здоров’я України та агенцію з питань безперервного професійного розвитку. Останню Міністерство має створити шляхом реорганізації Українського центру наукової медичної інформації та патентно-ліцензійної роботи. Останньою зміною є внесення в Положення пункту 10, яким визначено, що з 1 липня 2020 р. бали безперервного професійного розвитку за заходи, проведені в Україні, нараховуються виключно за заходи організаторів (провайдерів), що зареєстровані агенцією з питань безперервного професійного розвитку або міжнародними асоціаціями відповідно до затвердженого МОЗ переліку.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті