Підтримка національних фармвиробників з боку держави: ООРММП України готує звернення до Уряду

20 Вересня 2019 6:04 Поділитися

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММП Украї­ни) звернулося до керівників фармацевтичних підприємств з проханням опрацювати питання запровадження виробництва нових препаратів для забезпечення потреби за державними програмами та надати пропозиції щодо їх номенклатури, форм випуску, дозування та орієнтовних термінів організації виробницт­ва. У своєму зверненні організація зазначає, що підтримка національних фармвиробників з боку держави підвищить національну безпеку, створить нові робочі місця та дозволить самостійно в рамках країни забезпечувати громадян життєво необхідними якісними, безпечними та доступними ліками. Для реалізації цього держава має розмістити замовлення для забезпечення затверджених 40 державних програм та надати гарантії щодо обов’язкової закупівлі таких препаратів протягом щонайменше 6 років. У свою чергу, українські фармвиробники повинні зобов’язатися протягом 2–3 років створити нові виробничі лінії для виготовлення якісних та ефективних препаратів, що входять до затверджених державних програм (вакцини, сироватки та ін.) та, враховуючи нерівномірність проплат з держбюджету, гарантувати їх рівномірне постачання з наданням державі товарного кредиту.

У зв’язку з такою ініціативою організація просить керівників фармпідприємств до 30 вересня надати свої пропозиції з метою підготовки відповідного звернення до Уряду та МОЗ. Пропонуємо увазі читачів повний текст звернення.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

ОБ’ЄДНАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙ РОБОТОДАВЦІВ
МЕДИЧНОЇ ТА МІКРОБІОЛОГІЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

від 20.09.2019 р. № 01/242

Керівникам підприємств

Шановні колеги!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММП України) висловлює Вам свою щиру повагу та звертається з наступним.

На розширеному засіданні правління ООРММП України, яке відбулося 16 вересня 2019 р., було прийнято рішення (п. 2.2. Протокольного рішення) звернутися до Уряду країни та МОЗ України з ініціативою вжити заходів щодо запровадження державної цільової програми з організації вітчизняного виробницт­ва препаратів (вакцин, сироваток та ін.) для лікування особливо небезпечних інфекційних хвороб та інших, які входять до державних програм.

Реалізація вітчизняного потенціалу в цій сфері можлива лише за умови стимулювання з боку держави розвитку вітчизняного виробництва імунобіологічних препаратів, препаратів для лікування особливо небезпечних інфекційних хвороб, таких як гепатит, СНІД та ін.

Створення нового виробництва стратегічно важливих для України лікарських засобів — це питання не тільки національної безпеки, а й економічного розвитку держави, оскільки розвиток вітчизняної фармацевтичної промисловості сприятиме незалежності України від зовнішніх економічних чинників, підвищенню виробничого потенціалу, забезпеченню конкурентоспроможності національних виробників, створенню нових робочих місць.

Враховуючи вищенаведене, ООРММП України готує свої пропозиції щодо запровад­ження в Україні державної програми, метою якої є розробка та впровадження у виробницт­во життєво необхідних та імпортозамінних вітчизняних лікарських засобів, біотехнологічних препаратів, у тому числі вакцин та сироваток, а також забезпечення застосування вітчизняних лікарських засобів у медичній практиці.

Вважаємо, що саме розвиток та запровад­ження інноваційних та наукоємних виробництв у фармацевтичній промисловості дозволить знизити імпортозалежність України від фармацевтичної продукції та може стати важливою складовою формування потенціалу України як високотехнологічної держави. Зважаючи на те, що фармацевтична промисловість є безперечним лідером серед інших високотехнологічних галузей у всьому світі за показником створення валової доданої вартості на одну зайняту особу, ми переконані, що виконання такої програми має забезпечити підвищення рівня національної безпеки країни, створити нові робочі місця, збільшити обсяги виробницт­ва, а головне — дозволить забезпечити повною мірою українців життєво необхідними якісними, безпечними та доступними лікарськими засобами за державними програмами.

Ефективною підтримкою даної програми з боку держави має стати розміщення державних замовлень для забезпечення затверджених 40 державних програм та гарантія з боку Уряду країни щодо обов’язкової закупівлі таких препаратів протягом щонайменше 6 років.

При цьому українські фармвиробники візь­муть на себе зобов’язання протягом 2–3 років створити нові виробництва якісних та ефективних препаратів, що входять до затверджених державних програм (вакцин, сироваток та ін.), та, враховуючи нерівномірність проплат з держбюджету, гарантуватимуть їх рівномірне постачання, надаючи державі товарний кредит.

З метою підготовки конкретних пропозицій для розробки даної програми, просимо вас, шановні колеги, до 30 вересня 2019 р. опрацювати питання щодо запровадження у виробництво нових препаратів, які дозволять забезпечити потребу за державними програмами та надати свої пропозиції щодо їх номенклатури, форм випуску, дозування та орієнтовних термінів організації виробництва.

З повагою
В.К. Печаєв,
президент ООРММП України
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті