2D-кодування лікарських засобів: затверджено перелік препаратів, які братимуть участь у пілотному проекті

Наказом МОЗ України від 30.10.2019 р. № 2194 затверджено перелік лікарських засобів, стосовно яких запроваджується маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками та проводиться моніторинг обігу, станом на 15 жовтня 2019 р. (далі — Перелік лікарських засобів). Він містить 21 позицію лікарських засобів.

Нагадаємо, що постановою КМУ від 24.07.2019 р. № 653 з 1 вересня 2019 р. до 31 грудня 2020 р. запроваджено пілотний проект щодо маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобів (далі — Пілотний проект). Згідно з даною постановою МОЗ мало затвердити до 10 вересня 2019 р. перелік учасників пілотного проекту, але його було затверджено лише 11 жовтня 2019 р.

До нього увійшли 12 учасників, серед яких фармацевтичні виробники, аптечні мережі, дистриб’ютори, постачальник обладнання для стерильних приміщень і розробник мобільного додатку для зчитування кодів на товарах з метою отримання інформації про оригінальність походження товару. Щодо Переліку лікарських засобів, то його слід було затвердити ще до 1 жовтня 2019 р.

Також до 1 грудня Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, правонаступником якого є Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, має забезпечити створення та функціонування єдиної державної системи проведення моніторингу обігу лікарських засобів.

Зауважимо, що 29.08.2019 р. МОЗ виносив на обговорення проект документа, яким пропонувалося відтермінувати запуск Пілотного проекту на 1 рік. Відповідний проект підтримувала Європейська Бізнес Асоціація, хоча й наголошувала про необхідність відтермінування не на 1 рік, а на 2. На думку представників асоціації, це дало б змогу побудувати багатокомпонентну систему 2D-кодування ліків, враховуючи всіх задіяних в її впровадженні операторів ринку та органи державної влади, оскільки наразі постанова № 653 не гармонізована із законодавством Європейського Союзу в частині вимоги до 2D-коду. Однак відповідний проект постанови так і не було прийнято. У зв’язку з цим міжнародні виробники ліків наразі позбавлені можливості взяти участь у Пілотному проекті.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті