Зміни до патентування ліків: профільний парламентський комітет відправив на доопрацювання відповідний законопроєкт

27 Листопада 2019 4:58 Поділитися

27 листопада відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, на якому обговорювався проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення доступності лікарських засобів для громадян» (реєстр. № 2089).

Цим законопроєктом, зокрема, пропонується запровадити в законодавство правило Болар, яке дає можливість зареєструвати генеричний препарат до закінчення строку дії патенту на оригінальний лікарський засіб і вивести його на ринок наступного дня після закінчення терміну дії цього патенту. Також ним пропонується запровадити паралельний імпорт лікарських засобів, який дозволяє завозити на територію України оригінальні препарати, виготовлені правовласником та введені в обіг в іншій країні, без згоди правовласника на ввезення їх в Україну.

Даний проєкт викликав неоднозначну реакцію в операторів ринку, оскільки, з одного боку, в цілому вони підтримували запровадження правила Болар, але в той же час категорично виступали проти запровадження паралельного імпорту і просили доопрацювати текст законопроєкту.

Зокрема, Європейська Бізнес Асоціація наголошувала, що в запропонованому тексті проєкту закону не враховано пропозиції фармацевтичного сектору і він не узгоджується із задекларованим зобов’язанням України щодо імплементації законодавства Європейського Союзу (ЄС) в національне законодавство. Тому що в ЄС можливий вільний рух товарів лише всередині ЄС, а паралельний імпорт із третіх країн не є нормою законодавства ЄС.

В свою чергу, Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України зауважувало, що запровадження паралельного імпорту може призвести до узаконювання ввезення контрафактної продукції та фальсифікату. При цьому підкреслювалося, що такі імпортери матимуть право продавати препарати за зниженими цінами і, як наслідок, офіційні виробники почнуть конкурувати з власною продукцією сумнівного походження, що спричинить вихід гарантовано якісних ліків з українського ринку.

За результатами обговорення члени Комітету прислухалися до думки представників фармринку та їх застережень і прийняли рішення направити даний проєкт закону на доопрацювання.

Детальніше про засідання Комітету читайте найближчим часом на шпальтах нашого видання.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті