Депутат пропонує віддати під приватизацію окремі приміщення бюджетних лікарень, які не використовуватимуться для медичної практики

4 березня в Парламенті зареєстровано проєкт Закону Украї­ни «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності фінансування закладів охорони здоров’я». Ініціатором проєкту виступив народний депутат України Олексій Жмеренецький, голова підкомітету з питань антикорупційної політики у сфері цифрових інновацій та публічних даних Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики.

Законопроєктом пропонується дозволити приватизацію окремих приміщень державних та комунальних закладів охорони здоров’я, які внаслідок здійснення оптимізації медичних закладів вивільняються і в подальшому не використовуються для медичної практики.

Також пропонується зобов’язати об’єднані територіальні громади (ОТГ) об’єкти спільної власності територіальних громад, які перебувають в управлінні обласних, районних рад, утримувати за кошти обласного і районного бюджетів, а також міського бюджету ОТГ, пропорційно до кількості населення, яке проживає на відповідній території.

Як зазначається в супровідній документації прийняття цієї зміни є необхідним у зв’язку з тим, що заклади охорони здоров’я вторинного рівня надання медичної допомоги переважно знаходяться у спільній власності територіальних громад району і фінансуються з районного бюджету, у тому числі за рахунок коштів медичної субвенції з державного бюджету, рівень забезпечення якої в останні роки є недостатнім. Однак у результаті децентралізації районні бюджети втратили майже 80% власних надходжень, які були перерозподілені до бюджетів новостворених ОТГ, але утримання центральних районних лікарень має здійснюватися за рахунок районних бюджетів. Наразі участь у фінансуванні таких об’єктів є правом, а не обов’язком для інших бюджетів, зокрема міського та бюджетів ОТГ, тому й пропонується зобов’язати ОТГ виділяти кошти на утримання таких закладів, де отримують медичні послуги жителі цих громад.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті