Зміни в закупівлях ліків та договори про доступ: ДП «Медичні закупівлі України» закликає прийняти відповідні законопроєкти

16 Березня 2020 3:44 Поділитися

ДП «Медичні закупівлі Украї­ни» закликає Парламент якомога скоріше прийняти проєкти законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я» (реєстр. № 2538) та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров’я за кошти державного бюджету» (реєстр. № 2539).

Законопроєктом № 2538 передбачено подовження процедури закупівель фармацевтичної продукції через міжнародні організації, оскільки наразі роботу цієї системи закупівель заплановано до 31.03.2020 р.

Також цей проєкт визначає правові засади та особливості діяльності ДП «Медичні закупівлі України» в частині укладання договорів, організації отримання та розповсюдження товарів до кінцевих споживачів тощо. Законопроєкт № 2538 надає можливість укладати Managed Entry Agreements (договори про доступ) із виробниками інноваційних та дороговартісних оригінальних лікарських засобів, вступаючи напряму з ними в переговори та ексклюзивно отримувати ліки за зниженими цінами.

Цей же законопроєкт дозволяє здійснювати прямі закупівлі від постачальників-нерезидентів, шляхом імпортування таких товарів ДП «Медичні закупівлі України», звільнення від податку на додану вартість, створення скороченої процедури реєстрації ліків, звільнення від ліцензування імпорту тощо.

У свою чергу, законопроєкт № 2539 є допоміжним, що покликаний привести податкове законодавство у відповідність з положеннями законопроєкту № 2538.

«Ми розуміємо, що ситуація в Україні, як і в усьому світі, може розвиватися за негативними сценаріями у світлі багатьох чинників. Ми звертаємося до всіх, хто може вплинути на прийняття та підписання цих законопроєктів у найкоротші терміни, — будь ласка, не зволікайте і проголосуйте вже на цьому сесійному тижні», — закликають у ДП «Медичні закупівлі України».

За матеріалами facebook.com/uamedpro
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті