Операції з постачання ліків, необхідних для протидії COVID-19, теж слід звільнити від оподаткування ПДВ — ООРММПУ

24 Березня 2020 5:58 Поділитися

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (ООРММПУ) звернулося до міністра охорони здоров’я з проханням ініціювати внесення змін у Податковий кодекс України. Організація пропонує передбачити в даному кодексі норму, згідно з якою звільнялися б від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України фармацевтичної продукції, перелік якої затверджено постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224. Оскільки організація вважає дискримінаційними положення Податкового кодексу, якими наразі передбачено звільнення від ПДВ лише операцій з ввезення на митну територію України, тим самим створюючи умови для недобросовісної конкуренції, коли продукція вітчизняних виробників стане дорожчою за імпортовану, бо остання звільнена від сплати ПДВ. Пропонуємо увазі читачів повний текст листа.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України

від 24.03.2020 р. № 01/080

Міністру охорони здоров’я України

п. Іллі Ємцю

Шановний пане Іллє!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММПУ) висловлює свою щиру повагу та звертається до Вас особисто з наступним. З метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 серед населення України 18 березня поточного року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Даним законом, зокрема, передбачена норма щодо звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, призначених для запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

ООРММПУ повністю підтримує ініціативи керівництва держави щодо запровадження необхідних заходів протидії коронавірусній інфекції, забезпечення населення та закладів охорони здоров’я необхідними та економічно доступними лікарськими засобами та медичними виробами за переліком, визначеним КМУ. Проте, вважаємо, що норма щодо звільнення від сплати ввізного мита та ПДВ лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, призначених для запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби, є дискримінаційною по відношенню до віт­чизняних виробників лікарських засобів та має всі ознаки недобросовісної конкуренції.

Ми наголошуємо, що на сьогодні наші виробники можуть забезпечити 100% потребу у препаратах, перелік яких затверджено КМУ! При цьому вартість вітчизняних препаратів з ПДВ буде коштувати інколи дорожче, ніж зарубіжних, звільнених від ПДВ.

Зважаючи на необхідність здешевлення ряду препаратів, необхідних для подолання пандемії коронавірусу, та з метою встановлення рівних умов для всіх учасників фармринку нами пропонується нова редакція ст. 71 розділу ХХ Податкового кодексу України, а саме: «71. Тимчасово, для здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

При цьому норми пункту 198.5 статті 198 та статті 199 цього Кодексу на такі операції не застосовуються;». Дані зміни спрямовані передусім на підвищення доступності для кінцевого споживача своє­часного лікування та запобігання поширенню пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19).

У зв’язку з вищенаведеним звертаємося до Вас, шановний пане Іллє, з проханням підтримати нашу пропозицію та терміново ініціювати внесення відповідних змін до Податкового кодексу.

З повагою
Валерій Печаєв, президент ООРММПУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

карина 25.03.2020 4:44
слід також звільнити від ПДВ ліки що виготовляються в умовах аптек,а саме розчини антисептичні

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті