Протидія COVID-19: набув чинності закон щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання фармпродукції

03 Квітня 2020 6:38 Поділитися

2 квітня набув чинності Закон України від 30.03.2020 р. № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Серед іншого законом вносяться зміни до Податкового кодексу України (ПКУ), якими передбачено звільнити від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) операції з постачання на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), за переліком, затвердженим постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224. Також для цих операцій не застосовуватимуть норми п. 198.5 ст. 198 ПКУ щодо нарахування податкового зобов’язання, виходячи з бази оподаткування, та складання і реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Окрім цього, зазначається, що ці норми застосовуються до операцій, здійснених, починаючи з 17 березня 2020 р.

Звільнення від ПДВ є тимчасовою нормою, яке закінчиться останнім числом місяця, в якому завершиться дія карантину, встановленого Урядом по всій території України.

Також законом дозволено державним підприємствам, які є одночасно виробниками спирту етилового денатурованого та дез­інфекційних засобів (код згідно з УКТЗЕД 3808 94 90 00), використовувати вироблений ними спирт для виробництва дезінфекційних засобів без наявності зареєстрованих витратомірів — лічильників спирту етилового на лінії виробництва таких дезінфекційних засобів за умови обладнання кожного місця відпуску дезінфекційних засобів засобами обліку виробленої продукції, що відповідають вимогам законодавства та мають позитивний результат повірки або оцінку відповідності, проведені відповідно до законодавства.

До 31 травня 2020 р. акцизний податок справлятиметься за ставкою 0 грн за 1 літр 100% спирту зі спирту етилового, який використовується для виробництва дезінфекційних засобів.

До 31 травня 2020 р. надано дозвіл виробникам лікарських засобів та виробникам продукції хімічного і технічного призначення, включеної до переліку продукції хімічного і технічного призначення, для виробництва якої використовується спирт етиловий денатурований, на відвантаження спирту етилового з акцизного складу виробників спирту етилового. Однак відвантаження спирту дозволятиметься у кількості, що не перевищує об’єм наявних у розпорядженні місць зберігання спирту етилового, що внесені до Єдиного реєстру місць зберігання спирту.

Окрім цього, до 31 травня продовжено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок, за винятком:

1) документальних позапланових перевірок, якщо платником подано декларацію, в якій заявлено про відшкодування з бюджету ПДВ, за наявності підстав для перевірки, визначених у розділі V ПКУ, та/або з від’ємним значенням з ПДВ, яке становить більше 100 тис. грн;

2) фактичних перевірок щодо порушення вимог законодавства в частині:

  • обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
  • цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;
  • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва й обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, на підставах, визначених підпунктами 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 пункту 80.2. ст. 80 ПКУ, зокрема щодо здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності патентів, ліцензій та інших документів, контроль за наявністю яких покладено на контролюючі органи виробництва та обігу підакцизних товарів.

Також в ПКУ внесено зміни щодо підвищення лімітів для платників податків єдиного податку (І група — 1 млн грн, ІІ група — 5 млн грн, ІІІ група — 7 млн грн).

Законом № 540 внесено зміни й у Митний кодекс України, якими до 30 червня 2020 р:

  • звільняються від сплати ввізного мита товари (в тому числі лікарські засоби, медичні вироби, медичне обладнання), необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), за переліком, затвердженим постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224;
  • митне оформлення цих товарів здійснюється першочергово;
  • плата за виконання митних формальностей поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них, щодо таких товарів не справляється.
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті