Всесвітній день здоров’я-2020 під гаслом «Підтримайте медсестер та акушерок»

07 Квітня 2020 3:53 Поділитися

Сьогодні, 7 квітня, під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) відзначають Всесвітній день здоров’я. Англійською – World Health Day, іспанською – Día Mundial de la Salud, китайською – 世界卫生日, французькою – Journée mondiale de la santé… Всесвітній день здоров’я було започатковано у 1948 р. – році, коли набув чинності статут ВООЗ. Починаючи з 1950 р., Всесвітній день здоров’я щороку присвячується певним темам. Цього року ВООЗ привертає увагу до надзвичайно важливої ролі медичних сестер та акушерок у системі охорони здоров’я та дякує за їх наполегливу працю.

Слід зазначити, що сьогодні медичні працівники, у тому числі медичні сестри, стоять на передовій боротьби з COVID-19 та чи не найбільше ризикують заразитися.

У соціальних мережах люди з усього світу висловлюють прихильність та подяку всім медичним працівникам, у тому числі медичним сестрам та акушеркам,  за їх важливу роботу та турботу про пацієнтів у ці непрості часи, та бажають один одному здоров’я з хештегами #WorldHealthDay; #ThankYouNHS; #SupportNursesandMidwives; #HopeFromHome; #StayHomeStaySafe.

«Зараз увесь світ бореться з пандемією. Проте це не тільки час боротьби, але й час переоцінки цінностей. Ті прості речі, яких раніше ми навіть не помічали, наразі стали недоступними: прогулянка в парку, зустріч із друзями, кіно, кафе та ресторани. Можливість не боятися за близьких. Не чекати вечірніх новин. Дихати не через маску. Обіймати під час зустрічі. Пандемія вчить нас цінувати прості речі, а ще вона оголила ті проблеми, що існують в українській системі охорони здоров’я, та поставила її реформування в пріоритет для країни, винесла це питання на перший план. Однак у цих важких обставинах проявляються не лише проблеми, а й сильні позитивні людські якості. Ми бачимо взаємну підтримку та допомогу. Лікарі, волонтери, представники бізнесу — це єдина команда, яка нині працює 24/7. І це приклад того, що кожен із нас може зробити свій внесок у збереження здоров’я рідних та суспільства, — звернувся до української спільноти міністр охорони здоров’я Максим Степанов. — Сьогодні день здоров’я, і я хочу пообіцяти: Україна неодмінно матиме сучасну та ефективну медицину. Наші пацієнти зможуть своєчасно отримувати всю потрібну медичну допомогу, а лікарі — працювати в гідних умовах. Я впевнений, що це можливо. Вже сьогодні ми крок за кроком рухаємося до цієї мети. Бережіть себе, піклуйтеся про близьких і залишайтеся вдома. Тоді прості, але безцінні речі швидше стануть знов доступними. Але сподіваюся, що ми назавжди усвідомимо їхню значущість».

Слід зазначити, що під час 72-ї Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я 2020 р. оголошено Міжнародним роком працівників сестринських і акушерських служб (International Year of the Nurse and the Midwife). Ці служби відіграють дуже важливу роль у досягненні цілей сталого розвитку та універсального охоплення населення медичними послугами, тож цей рік ВООЗ вирішив присвятити висвітленню основним проблем у цій сфері, зокрема дефіциту кадрів у цих професіях.

За матеріалами www.who.int; www.icn.ch; moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті