Продовження карантину та запровадження нового цінового регулювання на фармпродукцію: результати засідання Уряду

22 квітня відбулося чергове засідання Уряду, під час якого прийнято рішення про продовження карантину до 11 травня 2020 р. та представлено план виходу з карантину. За словами Прем’єр-міністра, цей план можна буде запустити лише за умови сприятливої епідеміологічної ситуації:

  • як мінімум протягом 10 днів відсоток виявлених випадків інфікування в Україні повинен не змінюватися і мав би коливатися в межах ±5%;
  • заповнюваність лікарень хворими на COVID-19 має бути менше 50%. Наразі, за словами Прем’єр-міністра, наповненість лікарень становить близько 10%.

Поки що початок реалізації плану намічено на 11 травня. До цієї дати Уряд планує виконати ще кілька завдань:

  • збільшити кількість тестувань на виявлення хворих на COVID-19. Наразі показник щоденних тестів становить близько 4700;
  • покращити забезпечення лікарень та лікарів усім необхідним для протидії COVID-19;
  • запровадити електронний контроль самоізоляції замість обсервації;
  • створити нові правила функціонування для об’єктів обслуговування населення. Мова йде про обов’язкове соціальне дистанціювання, масочний режим та постійну дезінфекцію.

«Якщо епідеміологічна ситуація сприятиме, то 11 травня можна буде говорити про відкриття парків, скверів, закладів торгівлі непродовольчими товарами, частини об’єктів побутових послуг. Можливо, й інші пом’якшувальні заходи, які також будуть анонсовані залежно від розвитку ситуації в перших числах травня. Такі заходи дозволять частину людей відправити на роботу, покращити емоційне здоров’я українців та дати старт розігріву економіки», — зазначив Прем’єр-міністр.

При цьому він додав, що основні експортно-орієнтовані галузі продовжують працювати на повну потужність, окрім 6 галузей (транспорт, кінцеве споживання, масові, розважально-культурні заходи).

У зв’язку із цим під час засідання прийнято постанову КМУ від 22.04.2020 р. № 291, якою внесено зміни до постанови КМУ від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», якими:

  • продовжено карантин до 11 травня;
  • дозволено перевезення в міському транспорті осіб, що виявили бажання бути донорами крові;
  • дозволено залучати окремі категорії працівників без проходження обов’язкового медичного огляду, термін проведення якого припав на період карантину;
  • затверджено порядок проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб, для підвищення контролю за такими особами.

Під час засідання доповідаючи про постанову КМУ «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення» Ігор Петрашко, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, повідомив, що ним на період карантину затверджується:

  • перелік товарів, що мають соціальну значущість;
  • перелік товарів протиепідемічного призначення (48 найменувань);
  • порядок декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі — Порядок).

Даний документ прийнято з поправкою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо додавання до переліку протиепідемічного призначення лікарських засобів гідроксихлорохін, фавіпіравір, ремдесивір.

Згідно з проєктом даної постанови до переліку товарів протиепідемічного призначення включено:

  • перелік лікарських засоби (7 міжнародних непатентованих найменувань (МНН) + 3, що запропоновані на засіданні Уряду);
  • перелік антисептиків та дезінфекційних засобів (11 позицій);
  • перелік засобів індивідуального захисту (20 позицій). Незважаючи на назву, цей перелік містить також медичні вироби.

Відповідно до Порядку декларуванню підлягатиме зміна роздрібних цін кожного окремого виду товару, незалежно від виду його упаковки, ваги (об’єму) одиниці товару, дозування, форми випуску та будь-яких інших ознак.

Декларуванню зміни роздрібних цін на товари підлягатимуть роздрібні ціни реалізації товару кінцевому споживачу, виражені в національній валюті, яка включає податок на додану вартість.

Цим декларуванням займатиметься не МОЗ, а Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба). Воно здійснюватиметься в електронному вигляді шляхом подання з використанням кваліфікованого електронного підпису до Держпродспоживслужби через її офіційний сайт відомостей про:

  • повне найменування юридичної особи;
  • ідентифікаційний код юридичної особи згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань;
  • прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи — підприємця;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб — підприємців, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);
  • адресу місцезнаходження об’єкту (закладу) роздрібної торгівлі;
  • телефон і адресу електронної пошти для зв’язку з декларантом;
  • найменування товару і його виробника;
  • одиниці виміру товару;
  • поточну роздрібну ціну на товари і ціну, яка декларується.

Даний перелік відомостей є вичерпним.

Усі ці відомості вноситимуться до Реєстру роздрібних цін на підставі відомостей, поданих декларантом, який вестиме Держпродспоживслужба.

Назви лікарських засобів вноситимуться до цього Реєстру відповідно до переліку товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню епідемій, пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Згідно з проєктом прийнята Урядом постанова набуде чинність через 10 днів з дня її опублікування і діятиме до закінчення карантину.

  • Згодом Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (Мінекономіки) повідомило, що в кінцевій редакції цієї постанови декларування змін роздрібних цін запроваджується лише у разі підвищення ціни, порівняно із ціною на дату набуття чинності цією постановою або попередньо задекларованої вартості:
    на 15% і більше – за 30 днів до початку її застосування;
    на 10% і більше, але менше 15% – за 14 днів до початку її застосування;
    на 5% і більше, але менше 10% – за 3 дні до початку її застосування, не рахуючи дня декларування.

Під час засідання за проханням І. Петрашка Прем’єр-міністр надав протокольне доручення МОЗ переглянути перелік фармпродукції, операції з ввезення та постачання яких звільнено від сплати ПДВ, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224, у зв’язку зі зверненнями національних виробників лікарських засобів, що надсилалися до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Окрім цього, на засіданні прийнято постанову КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою СОVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками». Сергій Марченко, міністр фінансів України, доповідаючи про цей документ, повідомив, що ним визначається напрямок спрямування коштів Фонду боротьби з COVID-19, визначається механізм розгляду звернень про виділення коштів фонду, зокрема визначаються суб’єкти звернення, інформація та матеріали, які до нього додаються. Також визначаються процедура підготовки та прийняття рішення і механізм виділення коштів з фонду.

Згідно із змінами до державного бюджету розмір цього фонду становить 65 млрд грн.

Також без обговорення прийнято постанову КМУ «Про затвердження розміру, Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
фото www.kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті