З 1 липня виробництво спирту етилового здійснюється суб’єктами господарювання за умови наявності відповідної ліцензії — Офіс великих платників податку

23 Червня 2020 2:32 Поділитися

Офіс великих платників податку Державної податкової служби України нагадує, що з 1 липня 2020 р. виробництво спирту етилового (у тому числі як лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, зернового дистиляту, біоетанолу може здійснюватися суб’єктами господарювання незалежно від форми власності, які мають відповідну ліцензію.

Такі зміни внесено до Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

Метою зазначених змін, зокрема, є скасування державної монополії на виробництво спирту та сприяння детінізації ринку спирту.

Зазначені зміни, зокрема, передбачають:

  • скасування державної монополії на виробництво спирту;
  • надання можливості суб’єктам господарювання будь-якої форми власності здійснювати діяльність з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії;
  • повну лібералізацію експорту спирту з України.

Також для захисту вітчизняного товаровиробника передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2024 р. зможуть здійснювати лише уповноважені Кабінетом Міністрів України державні підприємства.

З 1 липня 2021 р. дозволяється введення в експлуатацію та надання дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

Крім цього, з 1 липня 2020 р.:

  • експорт спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюється суб’єктами господарювання, які отримали ліцензію на виробництво такого спирту. Імпорт та оптова торгівля на території України спиртом етиловим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим здійснюються за наявності ліцензії на право оптової торгівлі таким спиртом. Оптова торгівля спиртом етиловим для медичних та ветеринарних цілей може здійснюватися за наявності ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим закладами охорони здоров’я та суб’єктами господарювання (організаціями) зооветеринарного постачання незалежно від форми власності. Порядок ведення реєстру зазначених закладів охорони здоров’я та суб’єктів господарювання (організацій) зооветеринарного постачання встановлює Кабінет Міністрів України;
  • суб’єкти господарювання (у тому числі зарубіжні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) — виробники спирту етилового здійснюють його реалізацію на експорт за наявності ліцензії на виробництво спирту етилового;
  • суб’єкти господарювання — виробники спирту етилового здійснюють його реалізацію вітчизняним споживачам за наявності ліцензії на право оптової торгівлі спиртом етиловим.

При цьому ліцензія на виробництво спирту видаватиметься підприємствам, що мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом та відпуском продукції. Відключення цілодобових систем відеоспостереження є підставою для відмови у видачі ліцензії або відкликання ліцензії.

Варто зазначити, що згідно з Положенням про Державну податкову службу України, затвердженим постановою КМУ від 06.03.2019 р. № 227, ДПС відповідно до покладених на неї завдань здійснює ліцензування діяльності суб’єктів господарювання, зокрема, з виробництва та оптової торгівлі спиртом.

Суб’єкти господарювання можуть подати документи для отримання відповідних ліцензій на розгляд до органу ліцензування — ДПС за адресою: 04655, м. Київ, Львівська площа, буд. 8.

За матеріалами officevp.tax.gov.ua та tax.gov.ua,
фото www.facebook.com/TaxUkraine

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті