Синдром професійного вигорання медичних спеціалістів: ACINO в Україні підтримала випуск методичних рекомендацій

9 липня 2020 р. в інформаційному агентстві УНІАН відбулася пресконференція, присвячена питанням емоційного вигорання лікарів усіх спеціальностей, студентів та курсантів медичної спеціальності, а також пересічного українця, що особливо актуально в умовах стрімкого поширення Covid-19. Також у ході конференції були представлені методичні рекомендації щодо синдрому вигорання, підготовані за підтримки швейцарської фармацевтичної компанії ACINO в Україні в рамках соціального проєкту «Твій безмежний світ».

Участь у пресконференції взяли Олег Чабан, доктор медичних наук, професор, академік Національної академії наук вищої освіти України, лікар-психіатр вищої категорії, завідувач кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Антоніна Дорохіна, лікар-психолог Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України, фахівець з громадського здоров’я, аспірант кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Юлія Сульська, лікар-ендокринолог, кандидат медичних наук, керівник медичного відділу швейцарської фармацевтичної компанії ACINO в Україні.

Під час заходу спікери висвітлили питання емоційного вигорання, презентували посібник, що містить методичні рекомендації з виявлення, запобігання та корекції синдрому професійного вигорання, і призначений для підтримки медичних спеціалістів, розповіли про випуск серії відеолекцій з порадами від провідного психіатра та про вплив і можливі наслідки ігнорування ознак та проявів вигорання і відмови від спеціалізованої допомоги.

«Синдром емоційного вигорання — далеко не нова проблема, але в сучасних умовах вона досягла вражаючого, катастрофічного рівня. Особливо від цього синдрому потерпають медичні працівники, які опинилися зараз у епіцентрі пандемії. Уявіть, що згідно зі статистичними даними, до 75% медичного персоналу у світі більшою чи меншою мірою страждає на цей синдром. Що вже казати про українських лікарів, особливо в наш нелегкий час медичних реформ та епідемій», — наголосив Олег Чабан.

За словами спікера, посібник дуже структурований, містить чіткі відповіді на питання, як виявити в себе синдром; як відрізнити, чи в людини просто втома і треба відпочити, чи реально проявляється вигорання і чим це може для неї закінчитися; як виходити з цього стану та як йому запобігати тощо. «Тут є концептуальні речі, у тому числі глобальні питання: чи варто займатися тим, чим ти займаєшся, розплачуючись своїм здоров’ям», — підкреслив він.

Професор також зазначив, що в посібнику зіб­рано швидкі, конкретні, яскраво подані рекомендації, а також містяться посилання через QR-коди на відеолекції — якщо бракує часу на читання, то інформацію можна прослухати. «2–3 хв на відповідь на конкретне запитання», — підкреслив О. Чабан.

«Наслідки емоційного вигорання можуть бути досить серйозними. За інформацією англійських дослідників, серед лікарів високий рівень тривоги — 41% випадків, та клінічно вираженої депресії — 26% випадків. Третина лікарів використовує медикаментозні засоби для корекції емоційної напруги. Ігнорування емоційного вигорання може призводити до виникнення психосоматичних захворювань, тож ми ризикуємо просто втратити таку цінну для нашого суспільства медичну ланку», — підкреслила в своїй доповіді Антоніна Дорохіна.

Юлія Сульська, презентуючи посібник, зауважила, що методичні рекомендації з виявлення, запобігання та корекції синдрому професійного вигорання та відеолекції з порадами провідного психіатра — це ще одна соціальна ініціатива швейцарської фармацевтичної компанії ACINO, яка реалізовується в рамках проєкту «Твій безмежний світ», програма якого включає проведення навчальних заходів для лікарів, видання методичних посібників для шкіл та батьків, підтримка реабілітаційних центрів для дітей з розладом аутистичного спектру, включаючи відкриття сенсорних кімнат і придбання обладнання.

«Так, усього за кілька років нам вдалося реалізувати безліч активностей у низці регіонів України, які показали свою затребуваність, — відзначила доповідач. — І ми сподіваємося, що презентований посібник, створений спільно з професором Олегом Созонтовичем Чабаном, отримає значне поширення серед медичної спільноти та стане їй добрим помічником і порадником. Особливо це актуально в умовах постійного тиску на лікарів, як фізичного, так і психологічного на тлі епідемії коронавірусної інфекції. А такий важливий аспект, як емоційний добробут лікарів, стосується кожного. І тільки об’єднавши зусилля, ми зможемо побудувати небайдуже соціально відповідальне суспільство». Автори рекомендацій — професор О. Чабан та лікар-психолог А. Дорохіна, — подякували швейцарській компанії ACINO за підтримку випуску даних рекомендацій.

У свою чергу, учасники пресконференції підсумували, що наступним етапом даної ініціативи буде організація та проведення навчально-методичних зустрічей з лікарями щодо проблем професійного емоційного вигорання та безкоштовне розповсюдження презентованого посібника в регіонах України в рамках зустрічей.

ACINO В УКРАЇНІ

Acino в Україні входить у швейцарську групу компаній Acino та є сучасною фармацевтичною компанією в галузі розробки та виробництва високотехнологічних генеричних лікарських засобів з додатковими властивостями, яка проводить діяльність на території України. Головний офіс Acino в Украї­ні розташований у м. Київ та виконує функцію регіональної штаб-квартири для бізнесу AСINO в країнах СНД.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами пресрелізу компанії Acino в Україні
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті