Перший крок до врегулювання онлайн-продажу ліків — ЄБА

15 Липня 2020 2:14 Поділитися

14 липня Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт № 3615-1, яким пропонується запровадити електронну торгівлю лікарськими засобами в Україні, використовуючи кращі практики регулювання Європейського Союзу.

Експерти Європейської Бізнес Асоціації(ЄБА) переконані, що запровадження дистанційної торгівлі лікарськими засобами — це прогресивне рішення, яке може спростити доступ до ліків, зробити придбання лікарських засобів більш швидким та зручним для споживачів, обмежити контакти громадян у аптечних закладах, що особливо актуально в контексті з COVID-19 та сезонними респіраторними захворюваннями.

Онлайн-торгівля лікарськими засобами — це вже усталена та добре регульована практика в країнах ЄС та інших розвинених країнах світу. Тож ЄБА вважає за доречне дозволити дистанційну торгівлю лікарськими засобами не тільки на період карантину, але й на постійній основі. Її повноцінне запровадження разом з інтеграцією сучасних електронних систем дозволить отримати нові інструменти прогнозування та контролю обігу лікарських засобів, а також сприятиме подальшому запровадженню електронного рецепта.

Разом з тим, враховуючи практику країн ЄС, ЄБА наполягає на поетапному запровадженні електронної комерції, на першому етапі слід дозволити реалізацію лише безрецептурних препаратів, а після повноцінного запровадження електронного рецепта — й рецептурних лікарських засобів.

При цьому електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами повинна здійснюватися виключно ліцензіатами, які будуть включені до відповідного переліку, що забезпечить надійний контроль з боку держави. Таким чином, з метою продовження ланцюга контролю над якістю реалізації ліків, вважаємо за необхідне здійснювати доставку ліків або кур’єром безпосередньо від аптечного закладу або ліцензованим для цього оператором, щоб розповсюдити вимоги Ліцензійних умов на всіх учасників ринку.

Законопроєкт № 3615-1 містить також низку положень, спрямованих на захист прав та підвищення рівня безпеки для пацієнтів, зокрема передбачає базові вимоги до сайтів, через які буде здійснюватися легальний дистанційний продаж лікарських засобів. Передбачається, що перевірити легальність таких сайтів можна буде за допомогою спеціального державного реєстру, а також вони міститимуть єдиний логотип та гіперпосилання на цей реєстр. Продаж рецептурних лікарських засобів передбачається виключно за умови надання е-рецепта.

Водночас експерти ЄБА підготували ряд пропозицій, які пропонується додатково врахувати під час доопрацювання законопроєкту № 3615-1, а також у рамках роботи над подальшими законодавчими ініціативами, пов’язаними із регулюванням дистанційної торгівлі лікарськими засобами. Зокрема, коментарі стосуються оптової торгівлі лікарськими засобами, регулювання послуг з доставки лікарських засобів та відповідальності за порушення правил торгівлі та доставки.

Бізнес-спільнота готова долучитися до подальшого доопрацювання законопроєкту № 3615-1 та сподівається на його прийняття в другому читанні та в цілому для запровадження прогресивної та безпечної практики онлайн-торгівлі лікарськими засобами в Україні.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті