Держлікслужба та СБУ виявили незаконно ввезені лікарські засоби

29 Липня 2020 5:29 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) інформує, що 28 липня спільно із Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України (СБУ) проведено заходи в рамках кримінального провадження щодо протиправної діяльності міжнародного угрупування, причетного до незаконного ввезення незареєстрованих лікарських засобів сердцево-судинної та онкологічної груп.

 

Під час таких дій було викрито безліцензійну діяльність окремих фізичних осіб та наявність великої кількості лікарських засобів різних серій з маркуванням іноземною мовою, які не зареєстровані в Україні, деякі з терміном придатності, що минув. Означені препарати зберігалися без дотримання відповідних умов. Також «імпортовані» лікарські засоби не пройшли державний контроль при ввезенні на територію України. Разом з тим зафіксовано відсутність відповідних документів, що підтверджують їх якість.

Окрім того, за попередніми даними слідства, незареєстровані у нашій країні препарати учасники групи з Києва і Харківщини нелегально отримували з території Російської Федерації та однієї з країн Західної Азії, у тому числі через міжнародні поштові сервіси. Одержану продукцію зловмисники пропонували на спеціалізованих інтернет-платформах і доставляли її замовникам кур’єрами та сервісами експрес-доставок. При цьому зберігання і транспортування препаратів здійснювалось без дотримання встановлених санітарних норм, зокрема температурного режиму.

Здійснюючи обшуки за місцями проживання фігурантів, виявлено зберігання контрабандної продукції правоохоронці вилучили майже 2,5 тисячі упаковок медзасобів сумнівної якості на загальну суму понад 3 мільйони гривень. Також виявлено документи із доказами протиправної діяльності і гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.

З огляду на зазначене, Держлікслужба наголошує на необхідності придбання лікарських засобів лише в суб’єктів господарювання з відповідною ліцензією на провадження такого виду діяльності.

Окрім того, обов’язковою є наявність документів, що підтверджують їх якість (сертифікат виробника, висновок про якість ввезеного в Україну лікарського засобу), маркування українською мовою та реєстраційного номера із серією лікарського засобу.

За матеріалами www.dls.gov.ua,
фото із сайту Держлікслужби

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті