Виписування рецептів: пропонується врегулювати відпуск протимікробних препаратів та позначення одиниць вимірювання

09 Жовтня 2020 10:55 Поділитися

8 жовтня на сайті МОЗ для повторного громадського обговорення оприлюднено проєкт наказу МОЗ, яким пропонується внести зміни до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.07.2005 р. № 360, з метою удосконалення підходів до раціонального застосування протимікробних лікарських засобів.

Нагадаємо, цей проєкт вже виносився на громадське обговорення 18.08.2020 р., і ним серед іншого пропонується уточнити, що на протимікробні (антибактеріальні, протигрибкові, противірусні і протипаразитарні) лікарські засоби системної дії обов’язково виписуються рецепти.

Також проєктом пропонується врегулювати питання позначення в рецептурному бланку форми № 1 (ф-1) з урахуванням вимог Наказу Мінекономрозвитку від 04.08.2015 р. № 914 щодо позначень одиниць вимірювання латиницею з 1.01.2021 р.

Так, в даному рецепті передбачено вказувати:

  • кількість твердих та сипучих лікарських засобів. Зазначатиметься у грамах (0,001; 0,01; 0,5; 1,0/або gr, g), міліграмах (mg), мікрограмах (mcg) або відповідно до інформації стосовно лікарської форми, наведеної в інструкції для медичного застосування лікарського засобу;
  • рідких — (концентрація) у мілілітрах (ml), грамах (gr, g), міліграмах/мілілітр (mg/ml), краплях (gtts) або із зазначенням об’єму та концентрації відповідно до інформації стосовно лікарської форми, наведеної в інструкції для медичного застосування лікарського засобу;
  • м’яких (у тому числі трансдермальні терапевтичні системи) — у грамах (0,001; 0,01; 0,5; 1,0/або gr, g), міліграмах (mg), мікрограмах (mcg), зокрема із зазначенням кількості вивільнення речовини за одиницю часу (mg/h; mcg/h) або відповідно до інформації стосовно лікарської форми, наведеної в інструкції для медичного застосування лікарського засобу.

Окрім цього, пропонується викласти в новій редакції Перелік рецептурних скорочень, прийнятих у медичній та фармацевтичній практиці, затверджений додатком 6 Правил, який розширено такими скороченнями, як «аерозоль», «капсула», «присипка» та ін.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті