Михайло Бабенко: «Моя мета — швидко та якісно реалізовувати сучасну політику МОЗ у сфері охорони здоров’я»

Кінець 2020 р. і початок 2021 р. дали старт важливим змінам у ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (далі — ДЕЦ). Новий директор Михайло Бабенко запроваджує нові підходи та принципи в роботі. Серед головних стратегічних цілей розвитку підприємства: діджиталізація, скорочення термінів експертиз, спрощення процедур і прозорість діяльності.
— Михайле Миколайовичу, ви очолюєте ДЕЦ з листопада 2020 р. І хоч минуло не так багато часу, напевно, вже є результати, якими можна поділитися. Особливо, зважаючи на те, що «ковідні часи» вимагають швидкого прий­няття рішень і часто ставлять завдання «зробити на вчора».

— Так, світова пандемія і виклики нової реальності вимагають від нас оперативних і нестандартних рішень. За 2,5 міс, упродовж яких я перебуваю на посаді очільника ДЕЦ, ми провели аудит діяльності центру, включаючи IT, фінанси, кадри, тендерні закупівлі, настанови, накази. На основі отриманих результатів зрозуміли, що необхідно покращити за кожним окремим напрямком і сформували план першочергових дій.

Серед завдань — імплементувати оцінку медичних технологій (ОМТ), розробити єдину електронну платформу для клінічних випробувань, реєстрації та фармаконагляду лікарських засобів, відцифрувати архів реєстраційних документів, модернізувати електронний документообіг, підвищити конкурентоспроможність лабораторій та багато інших важливих кроків.

Також ми проаналізували законодавчу базу щодо клінічних випробувань, реєстрації, фармаконагляду, ОМТ на відповідність європейським нормам і актам країн із суворими регуляторними вимогами. Зважаючи на те, що деякі закони в Україні приймалися давно, є певна невідповідність. Починаючи із закону «Про лікарські засоби», у який необхідно вносити зміни, постанов Кабміну, наказів МОЗ до наших внутрішніх настанов, що затверджуються наказами ДЕЦ.

Тому сьогодні ДЕЦ спільно з МОЗ і Комітетом з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування активно залучені до розробки кількох законодавчих актів. Наші фахівці постійно надають свої рекомендації стосовно необхідних змін, які сприятимуть швидкій та ефективній імплементації європейських норм до вітчизняного законодавства. Наша мета — гармонізувати законодавчу базу за всіма напрямками.

— Поділіться планами щодо вашої взаємодії з фармацевтичною галуззю, Міністерством охорони здоров’я України.

— Найближчим часом ми плануємо запросити на зустріч представників основних галузевих асоціацій, бізнесу, МОЗ, Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування й оголосити нову «дорожню карту». Ми відкрито розкажемо про наші плани й цілі, про те, що у нас є пов­не розуміння ситуації і реальні напрацювання та пропозиції. За кожним напрямком запропонуємо створити робочі групи, оновити їх склад. Чесно скажемо, що на цьому шляху нам необхідна підтримка і розуміння ринку.

— Які кроки робляться в напрямку діджиталізації і спрощення реєстраційних процедур?

— У цьому напрямку мають бути збережені основні пріоритети для досягнення результатів, які гарантують українцям доступ до якісних, ефективних та безпечних ліків. Усі процедури повин­ні відбуватись оперативно і прозоро.

Сьогодні фахівці ДЕЦ проводять аналіз платформ для обміну техніко-нормативною документацією, які застосовують Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency —EMA), Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) та інші фармрегулятори провідних країн світу. Ціль — сформувати кращу платформу для реалізації необхідних завдань відповідно до нормативно-правової бази України.

У наших планах — зібрати всіх, хто має зацікавленість у вирішенні цього питання, і сформувати правильний продукт, який би відповідав вимогам часу не лише сьогодні, а багато років.

— Чого нам очікувати від ДЕЦ найближчим часом?

— Моя мета — швидко та якісно реалізовувати сучасну політику МОЗ у сфері охорони здоров’я. Тому я з впевненістю заявляю, що скоро ви побачите ДЕЦ МОЗ України в ще більш ефективному ритмі роботи. До нас долучаються професіонали, які новим поглядом подивляться на сталі процеси. І я впевнений, що ця команда робить і буде робити все для того, щоб кожен співробітник центру відчував гордість за нові зміни і стандарти, які ми запроваджуємо. Тому спостерігайте, ми будемо звітувати.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті