Як довго антитіла до SARS-CoV-2 зберігаються після зараження?

18 Серпня 2021 4:12 Поділитися

Рівні антитіл IgG до білка SARS-CoV-2 Spike залишаються стабільними або навіть підвищуються через 7 міс після зараження, згідно з результатами дослідження когорти медичних працівників, яке координувалося Барселонським інститутом глобальної охорони здоров’я (Instituto de Salud Global — ISGlobal). Результати дослідження, опубліковані в «Nature Communications», також підтверджують ідею про те, що антитіла проти коронавірусів, що викликають застуду, можуть захистити від COVID-19.

Щоб передбачити розвиток пандемії і розробити ефективні стратегії, вкрай важливо краще зрозуміти динаміку і тривалість імунітету до SARS-CoV-2, а також можливу роль вже існуючих антитіл проти коронавірусів, що викликають застуду. Пам’ятаючи про цю мету, команда на чолі з дослідником ISGlobal Карлотою Добаньо (Carlota Dobaño) спостерігала за групою медичних працівників (дослідження SEROCOV) з початку пандемії, щоб оцінити рівень антитіл проти різних антигенів SARS-CoV-2 з плином часу.

Дослідницька група проаналізувала зразки крові 578 учасників, взяті в 4 різних точках часу в період з березня до жовтня 2020 г. Вони використовували технологію Luminex для вимірювання в одному зразку рівня і типу антитіл IgA, IgM або IgG до 6 різних антигенів SARS-CoV-2, а також наявність антитіл проти чотирьох коронавірусів, що викликають застуду у людей. Вчені також проаналізували нейтралізуючу активність антитіл у співпраці з дослідниками з Університету Барселони (University of Barcelona). Результати показують, що більшість випадків зараження SARS-CoV-2 серед медичних працівників сталися під час першої хвилі пандемії.

«Досить дивно, що ми навіть побачили підвищення рівня антитіл IgG до білка SARS-CoV-2 Spike у 75% учасників, починаючи з 5-го місяця, без будь-яких доказів повторного контакту з вірусом», — зауважив Джемма Монкуніл (Gemma Moncunill), старший співавтор дослідження. Повторних інфекцій у когорті не спостерігалося.

Що стосується антитіл проти коронавірусів, які викликають у людей застуду, то результати показують, що вони можуть забезпечити перехресний захист від зараження або захворювання на COVID-19.

«Хоча перехресний захист за рахунок імунітету, що існував раніше до коронавірусів, які спричиняють застуду, ще не підтверджений, це може допомогти пояснити великі відмінності в сприйнятливості до захворювання серед населення», — підкреслив К. Добаньо.

За матеріалами www.isglobal.org/en

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті